Asklepiova palica: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Gerakibot (diskusia | príspevky)
JackieBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: ms:Tongkat Asklepios
Riadok 48: Riadok 48:
[[ja:アスクレピオスの杖]]
[[ja:アスクレピオスの杖]]
[[ko:아스클레피오스의 지팡이]]
[[ko:아스클레피오스의 지팡이]]
[[ms:Tongkat Asklepios]]
[[nl:Esculaap]]
[[nl:Esculaap]]
[[no:Asklepios#Asklepiosstaven]]
[[no:Asklepios#Asklepiosstaven]]

Verzia z 04:51, 17. december 2012

Aeskulapova palica

Asklepiova palica (iné názvy: Asklépiova palica, Aeskulapova palica, Eskulapova palica, eskulap, aeskulap, eskulapka) je znak lekárov a farmaceutov. Symbol má svoj počiatok už v starovekom Grécku a bol súčasťou starogréckej mytológie. Pomenovanie pochádza od Asklepia, starovekého gréckeho boha lekárstva, syna boha Apolóna, ktorý liečil všetky choroby a dokázal oživovať mŕtvych. Aeskulapova palica ovinutá hadom je znamením životnej sily a zdravia. Tento znak možno uvidieť na všetkých lekárskych objektoch. Podľa iných teórií však nie je okolo palice ovinutý had, ale vlasovec medinský, parazitický červ žijúci v ľudskej koži a pri liečbe je namotávaný na kúsok dreva.

Symbolika

Tento starogrécky symbol má značiť silu, zdravie a predovšetkým zdarné hojenie. Má byť tiež symbolom pre prítomnosť božej pomoci pri liečbe a dodávať všetkým ľuďom silu a nádej v úspešné uzdravenie. Okolo špecifickej palice sa obtáča had, ktorý je tradične označovaný ako užovka stromová. Dnes sa však vynárajú, vyššie opísané teórie o tom, že had je v skutočnosti vlasovec medinský ovinutý okolo kúska dreva. Napriek tomu je však tradičný popis užovky, ktorá je vďaka tomu nazývaná Asklepiovým hadom. Tento had žije predovšetkým v južnej Európe a Malej Ázii.

Dejiny symbolu

"Hviezda života", medzinárodný znak zdravotníckej záchrannej služby

Tento symbol, jeho pôvod a význam sa vyskytujú vo viacerých kultúrach a dobách vzniku.

Grécka teória

Základná je starogrécka povesť o Asklepiovi, ktorý bol žiakom Chiróna. Asklepios bol známy tým, že dokázal liečiť každú chorobu a hlavne privádzal mŕtvych späť k životu. Tým však rozhneval Apolóna a Dia, pretože porušoval božský poriadok na Zemi a Zeus ho zrazil bleskom do Tartaru. Bol však neskôr prepustený a v trójskej vojne ošetroval zranených a zachránil Filokteta po uštipnutí hadom.

Teória červa

Podľa tejto teórie je námetom k symbolu vlasovec medinský (lat. Dracunculus medinensis), ktorý parazituje pod kožou človeka, najčastejšie na nohe alebo ruke, kde vytvorí svrbivý vred. Pri pokuse ochladiť vred vo vode tento praská a vzniknutým otvorom kladie parazit svoje vajíčka do vody, čím zaistí novú populáciu. V tejto chvíli možno vyčnievajúci koniec červa zachytiť a opatrne ho namotávať na kus drievka.

Biblická teória

Táto verzia hovorí, že keď Izraelitov na púšti napadli jedovaté hady, Boh dal Mojžišovi pokyn zhotoviť bronzového hada a zavesiť ho na kôl. Kto bol uštipnutý hadom a pozrel sa na hada bronzového, bol uzdravený.

Reprezentácia v počítači

Aeskulapova palica je obsiahnutá v znakovej sade Unicode ako symbol U+2695 (⚕).

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aeskulapova hůl na českej Wikipédii.