Fantasy: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
d robot Odobral: eu:Fantastiko (generoa) (missing)
Riadok 8: Riadok 8:


== Dejiny ==
== Dejiny ==
Fantasy je umelecký žáner založený na fiktívnom príbehu, v ktorom môžu mať charaktery magické schopnosti, alebo nedosiahnuteľné/prehnané vlastnosti. Fantasy mieša fantastické(neznáme, neskutočné, divné) s reálnosťou. Téma, alebo hlavná myšlienka je často vážna, zahŕňajúca sociálne a politické problémy, alebo môže byť téma univerzálnejšia a zaoberá sa ľudskými hodnotami, emóciami.
Za fantasy v jej začiatkoch by sme mohli asi považovať aj [[Legenda o kráľovi Artušovi|Legendu o kráľovi Artušovi]] a podobné diela. Dnes sa týmto žánrom zaoberá množstvo autorov ako napríklad [[Tim Powers]], [[Terry Pratchett]], [[Jiří Kulhánek]], [[J.R.R. Tolkien]], [[Garth Nix]] atď. V poslednom čase je vari najznámejším fantasy dielom [[Harry Potter]]. No už aj toho predčili diela ako [[Pán prsteňov]] (J.R.R. Tolkien), [[Súmrak (séria)|Súmrak]] ([[Stephenie Meyerová]]), [[Odkaz Dračích jazdcov]] - [[Eragon (kniha)|Eragon]], [[Eldest]], [[Brisingr]] ([[Christopher Paolini]]) a v neposlednom rade poľský spisovateľ [[Andrzej Sapkowski]] so svojou ságou [[Zaklínač]] (seriál, film, PC hra, knihy).
Za fantasy v jej začiatkoch by sme mohli považovať aj Legendu o kráľovi Artušovi a podobné diela, no najvýznamnejšie prispel k jej rozmachu J.R.R. Tolkien(Pán prsteňov, Hobbit, Silmarillion...) Dnes sa týmto žánrom zaoberá množstvo autorov ako napríklad [[Patrick Rothfuss]], [[Tim Powers]], [[Terry Pratchett]], [[Jiří Kulhánek]], [[Garth Nix]] a mnoho, mnoho ďalších. Dnes sú (komerčne) najznámejšie fantasy série ako Harry Potter, Odkaz dračích jazcov a Súmrak. Ani jedna z týchto sérii by sa však nemohla uvádzať ako žáner definujúca. Fantasy má mnoho subžánrov a je veľmi pestré. Dalo by sa povedať, že býva zasadené do čias stredoveku(nie vždy), kde autor vytvára vlastný svet, postavy, rasy, faunu a flóru, zápletku, mágiu... Vlastne je všetko založené len na autorovej fantázii. Dobré fantasy má ale vždy vytvorené svoje pravidlá ktoré dávajú zmysel a neporušujú sa(nenastane ,,nechcená,, absurdita okamihu), čo pomáha držať knihu vo vierohodnej rovine.


== Autori ==
== Autori ==

Verzia z 01:31, 29. december 2012

Traja bohatieri (Dobryňa Nikitič, Ilja Muromec a Aľoša Popovič), autor Viktor Michajlovič Vasnecov (1898)

Fantasy je umelecký žáner, v ktorom sa ako hlavný, prípadne podstatný spôsob vykreslenia postáv, používajú prvky mágie a nadprirodzených javov.

Od science fiction a hororu sa odlišuje na prvý pohľad dejom zasadeným do fiktívnej doby bez high-tech. Väčšina fantasy je zasadená do obdobia raného európskeho stredoveku. Prostredie, v ktorom sa dej odohráva, je typicky úzko spojené s prírodou. Je možné pozorovať množstvo historických a mýtických motívov použitých na dokreslenie diela, no mnohokrát sú hlavnou dejovou líniou. Využíva sa najmä v literatúre a vo filme.

Autori využívajú rozsiahle opisy prírody. Uplatňujú taktiež personifikáciu. Postavy sú mnohých rás, ktoré prevzali z mytológie, iných fantasy románov alebo vytvorili vlastné rasy. napr. elf, trpaslík, škriatok, drak, urgal, hobit, gnóm a mnoho iných. Charaktery postáv sú veľmi prepracované. Zobrazujú priame myšlienkové pochody a pocity hlavných i menej významných postáv, vďaka čomu sa čitateľ veľmi rychlo vžije do hlavnej postavy.

Dejiny

Fantasy je umelecký žáner založený na fiktívnom príbehu, v ktorom môžu mať charaktery magické schopnosti, alebo nedosiahnuteľné/prehnané vlastnosti. Fantasy mieša fantastické(neznáme, neskutočné, divné) s reálnosťou. Téma, alebo hlavná myšlienka je často vážna, zahŕňajúca sociálne a politické problémy, alebo môže byť téma univerzálnejšia a zaoberá sa ľudskými hodnotami, emóciami. Za fantasy v jej začiatkoch by sme mohli považovať aj Legendu o kráľovi Artušovi a podobné diela, no najvýznamnejšie prispel k jej rozmachu J.R.R. Tolkien(Pán prsteňov, Hobbit, Silmarillion...) Dnes sa týmto žánrom zaoberá množstvo autorov ako napríklad Patrick Rothfuss, Tim Powers, Terry Pratchett, Jiří Kulhánek, Garth Nix a mnoho, mnoho ďalších. Dnes sú (komerčne) najznámejšie fantasy série ako Harry Potter, Odkaz dračích jazcov a Súmrak. Ani jedna z týchto sérii by sa však nemohla uvádzať ako žáner definujúca. Fantasy má mnoho subžánrov a je veľmi pestré. Dalo by sa povedať, že býva zasadené do čias stredoveku(nie vždy), kde autor vytvára vlastný svet, postavy, rasy, faunu a flóru, zápletku, mágiu... Vlastne je všetko založené len na autorovej fantázii. Dobré fantasy má ale vždy vytvorené svoje pravidlá ktoré dávajú zmysel a neporušujú sa(nenastane ,,nechcená,, absurdita okamihu), čo pomáha držať knihu vo vierohodnej rovine.

Autori