Orálny sex: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2+) (robot Pridal: hsb:Oralny wobchad
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{Bez zdroja}}
{{Bez zdroja}}


'''Orálny sex''' je [[sexuálna aktivita]], pri ktorej sa používajú [[ústa]], [[jazyk (orgán)|jazyk]] a pod. k stimulovaniu [[pohlavný orgán|pohlavných orgánov]]. Orálny sex slúži často ako [[sexuálna predohra]]. Pre stimuláciu mužského údu sa taktiež používa označenie [[felácia]] alebo ľudovo ''fajčenie''. Osoba, ktorá vykonáva feláciu sa nazýva ''felator'', ak ide o muža alebo ''felatrix'', ak ide o ženu. Pre stimulovanie ženských pohlavných orgánov, predovšetkým [[klitoris]]u, sa používa názov [[cunnilingus]] (lat. ''cunnus'' – [[pošva]], ''lingere'' – lízať) i keď pôvodné znenie tohto slovesa je ''cunnilingue'' a ''cunnilingus'' je v latinčine "ten, ktorý líže vulvu"<ref name=cunnilingue>[http://etymonline.com/index.php?term=cunnilingus Etymonline.com: ''cunnilingus'']</ref>.
'''Orálny sex''' je, keď muž strká penis do úst ženy, alebo [[sexuálna aktivita]], pri ktorej sa používajú [[ústa]], [[jazyk (orgán)|jazyk]] a pod. k stimulovaniu [[pohlavný orgán|pohlavných orgánov]]. Orálny sex slúži často ako [[sexuálna predohra]]. Pre stimuláciu mužského údu sa taktiež používa označenie [[felácia]] alebo ľudovo ''fajčenie''. Osoba, ktorá vykonáva feláciu sa nazýva ''felator'', ak ide o muža alebo ''felatrix'', ak ide o ženu. Pre stimulovanie ženských pohlavných orgánov, predovšetkým [[klitoris]]u, sa používa názov [[cunnilingus]] (lat. ''cunnus'' – [[pošva]], ''lingere'' – lízať) i keď pôvodné znenie tohto slovesa je ''cunnilingue'' a ''cunnilingus'' je v latinčine "ten, ktorý líže vulvu"<ref name=cunnilingue>[http://etymonline.com/index.php?term=cunnilingus Etymonline.com: ''cunnilingus'']</ref>.


== História felácie ==
== História felácie ==

Verzia z 10:51, 2. január 2013

Orálny sex je, keď muž strká penis do úst ženy, alebo sexuálna aktivita, pri ktorej sa používajú ústa, jazyk a pod. k stimulovaniu pohlavných orgánov. Orálny sex slúži často ako sexuálna predohra. Pre stimuláciu mužského údu sa taktiež používa označenie felácia alebo ľudovo fajčenie. Osoba, ktorá vykonáva feláciu sa nazýva felator, ak ide o muža alebo felatrix, ak ide o ženu. Pre stimulovanie ženských pohlavných orgánov, predovšetkým klitorisu, sa používa názov cunnilingus (lat. cunnuspošva, lingere – lízať) i keď pôvodné znenie tohto slovesa je cunnilingue a cunnilingus je v latinčine "ten, ktorý líže vulvu"[1].

História felácie

Felácia patrí medzi sexuálne praktiky v podstate odjakživa. V starom Ríme bola dokonca považovaná za horší prejav nevery, než bežný pohlavný styk. Verilo sa, že žena so silným krkom často holduje felácii, a pokiaľ žene začal krk podozrivo mohutnieť, manžel ju mohol aj zabiť.

Moderná doba a felácia

Dnes sa stala felácia bežným javom pri sexuálných aktivitách. Postupne sa strácajú rôzne povery o felácii. Klesá percento žien, ktoré odmietajú feláciu ako niečo nečisté a príjmajú ju normálne. Niektoré ženy praktikujú feláciu len ako predohru a muž nedosiahne pri nej orgazmus. Naopak niektoré praktikujú feláciu až do dosiahnutia orgazmu muža. Muž môže ejakulovať mimo úst ženy, alebo priamo do úst, pričom žena môže prehltnúť semeno (ejakulát), alebo neskôr vypľuť.

Moderná doba a cunnilingus

Rovnako ako felácia i cunnilingus sa stal bežnou praktikou v sexuálnej aktivite u ľudí. Preto môžme tvrdiť, že tiež môže slúžiť ako prostriedok k dosiahnutiu orgazmu u ženy, alebo len na dočasné vzrušenie v zmysle predohry. Je tu však rozdiel v stimulácii, pričom žene môže byť stimulovaný klitoris, alebo ústie pošvy, eventuálne stimulácia vnútra pošvy s možnosťou stimulácie bodu G.

Použitie pri iných praktikách

V BDSM patrí felácia taktiež k formám pokorujúceho trestu alebo dokonaniu víťazstva nad druhou osobou, predovšetkým ženou. Ide tu zrejme o ponižujúcu polohu, i fakt, že za klasický pohlavný akt žena útočníkovi nestojí.

Referencie

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Orálny sex

Externé odkazy