Schaffhausen (kantón): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
preklepy
Mikulas1 (diskusia | príspevky)
rozšírenie
Riadok 114: Riadok 114:


Schaffhausen je 8. najmenej ľudnatý a 7. najmenší kantón vo Švajčiarsku.
Schaffhausen je 8. najmenej ľudnatý a 7. najmenší kantón vo Švajčiarsku.

== Geografia ==
Kantón Schaffhausen je najsevernejším kantónom Švajčiarska. S výnimkou malej časti [[Stein am Rhein]] a pešej cesty leží celý kantón na sever [[Rýn|Rýna]]. Takmer úplne je obklopený [[Nemecko]]m a obsahuje nemeckú exklávu [[Büsingen am Hochrhein]]. Na juhu hraničí s kantónmi [[Zürich (kantón)|Zürich]] a [[Thurgau (kantón)|Thurgau]] najmä prostredníctvom Rýnu. Celková dĺžka hraníc je 185,4 km, z toho s Nemeckom (vrátane enklávy Büsingen) 151,8 km, kantón Zürich 23,2 km a kantón Thurgau 10,4 km.

Samotný kantón je rozdelený na tri časti: kantonálna oblasť pri [[Stein am Rhein]] býva označovaná ako ''Horná časť kantóna'', tá pri [[Rüdlingen]]e ako ''Dolná časť kantóna''.

Vrch [[Randen (vrch)|Randen]], výbežok [[Švajčiarska Jura|Jury]], dáva kantónu Schaffhausen pahorkovitý ráz, svahy sú pokryté rozsiahlymi lesmi. Vďaka tomu je kantón Schaffhausen popri [[Jura (kantón)|Jura]] najlesnatejším kantónom. Najvyšší bod leží vo výške {{mnm|912}} pri [[Hagenturm|Hagene]] na svahu [[Randen (vrch)|Randenu]].


== Referencie ==
== Referencie ==

Verzia z 14:19, 7. január 2013

Schaffhausen
(nem. Kanton Schaffhausen)
Kantón
Vlajka
Symbol
Štát Švajčiarsko Švajčiarsko
Súradnice 47°43′S 8°34′V / 47,717°S 8,567°V / 47.717; 8.567
Hlavné mesto Schaffhausen
Najvyšší bod
 - výška 912 m n. m.
Najnižší bod hladina Rýna
 - výška 344 m n. m.
Rozloha 298 km² (29 800 ha)
Obyvateľstvo 77 251 (12/2011) [1]
Hustota 259,23 obyv./km²
Vstup 1501
Telefónna prevoľba SH
Oficiálne jazyky nemčina
Počet obcí 27
Počet okresov žiadny
Poloha vo Švajčiarsku
Poloha vo Švajčiarsku
Mapa kantónu
Mapa kantónu
Obce kantónu
Obce kantónu
Webová stránka: www.sh.ch
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Schaffhausen (franc. Schaffhouse, tal. Sciaffusa, rétorom. Schaffusa) je nemeckojazyčný kantón. Hlavným mestom kantónu je mesto Schaffhausen. Nachádza sa v severovýchodnom Švajčiarsku. Je rozdelený na 27 obcí.

Schaffhausen je 8. najmenej ľudnatý a 7. najmenší kantón vo Švajčiarsku.

Geografia

Kantón Schaffhausen je najsevernejším kantónom Švajčiarska. S výnimkou malej časti Stein am Rhein a pešej cesty leží celý kantón na sever Rýna. Takmer úplne je obklopený Nemeckom a obsahuje nemeckú exklávu Büsingen am Hochrhein. Na juhu hraničí s kantónmi Zürich a Thurgau najmä prostredníctvom Rýnu. Celková dĺžka hraníc je 185,4 km, z toho s Nemeckom (vrátane enklávy Büsingen) 151,8 km, kantón Zürich 23,2 km a kantón Thurgau 10,4 km.

Samotný kantón je rozdelený na tri časti: kantonálna oblasť pri Stein am Rhein býva označovaná ako Horná časť kantóna, tá pri Rüdlingene ako Dolná časť kantóna.

Vrch Randen, výbežok Jury, dáva kantónu Schaffhausen pahorkovitý ráz, svahy sú pokryté rozsiahlymi lesmi. Vďaka tomu je kantón Schaffhausen popri Jura najlesnatejším kantónom. Najvyšší bod leží vo výške 912 m n. m. pri Hagene na svahu Randenu.

Referencie

  1. Zahlen und Fakten – Schaffhausen in Zahlen. Kanton Schaffhausen. Abgerufen am 22. Juli 2012.

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kanton Schaffhausen na nemeckej Wikipédii.