Bombaj: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bronto (diskusia | príspevky)
Riadok 89: Riadok 89:
Podľa zákonne záväzného zoznamu Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky však slovenský oficiálny názov mesta naďalej znie Bombaj <ref>[http://www.skgeodesy.sk/index.php?www=sp_file&id_item=5492], [http://www.skgeodesy.sk/index.php?www=sp_file&id_item=782]</ref>.
Podľa zákonne záväzného zoznamu Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky však slovenský oficiálny názov mesta naďalej znie Bombaj <ref>[http://www.skgeodesy.sk/index.php?www=sp_file&id_item=5492], [http://www.skgeodesy.sk/index.php?www=sp_file&id_item=782]</ref>.


==Charakteristika ==
Bombaj je [[Zoznam najľudnatejších miest v Indii|najviac zaľudnené mesto]] v Indii a [[Zoznam najľudnatejších miest na svete|štvrté najľudnatejšie mesto na svete]], s počtom obyvateľov v [[metropolitná oblasť|metropolitnej oblasti]] približne 20,5 milióna [[Obyvateľstvo|obyvateľov]]. Spolu so susednými mestskými oblasťami, vrátane miest [[Navi Mumbaí]] ("Nový Bombaj") a [[Tháné]] je jedna z najviac zaľudnených mestských oblastí na svete. Bombaj leží na západnom pobreží Indie a má aj prírodný [[prístav]]. V roku [[2009]] bol Bombaj menovaný za svetové mesto. Bombaj je najbohatšie mesto v Indii a má najvyššiu [[HDP]], než akékoľvek mestá v [[Južná Ázia|južnej]], [[Západná Ázia|západnej]], či [[Stredná Ázia|strednej]] [[Ázia|Ázii]].


==Obyvateľstvo ==
V minulosti bol Bombaj domovom komunity [[Rybárstvo|rybárskych]] kolónií. Po celé stáročia bol Bombaj pod kontrolou domorodými ríšami, bolo to pred tým než prišli [[Portugalsko|Portugalci]] a následne [[Spojené kráľovstvo|Briti]]. V [[18. storočie|18. storočí]] sa začal stavať projekt [[Hornby Vellard]], ktorý sa ujal pri rekultivácii priestoru medzi [[Sedem ostrovov Bombaja|ostrovmi]] a [[More|morom]] a bol ukončený roku [[1845]]. [[Ekonomika|Ekonomický]] a [[vzdelávanie|vzdelávací]] vývoj mesta sa začal už od [[19. storočie|19. storočia]]. To sa stalo silným základom pre [[indické hnutie za nezávislosť]] začiatkom [[20. storočie|20. storočia]]. Keď India získala [[nezávislosť]] v roku [[1947]] bolo mesto začlenené do [[Bombaj (štát)|štátu Bombaj]]. Keď bol vytvorený štát Mahárašatra sa mesto stalo hlavným mestom a mesto bolo premenované na Bombaj roku [[1996]].
Bombaj je [[Zoznam najľudnatejších miest v Indii|najviac zaľudnené mesto]] v Indii a [[Zoznam najľudnatejších miest na svete|štvrté najľudnatejšie mesto na svete]], s počtom obyvateľov v [[metropolitná oblasť|metropolitnej oblasti]] približne 20,5 milióna [[Obyvateľstvo|obyvateľov]]. Spolu so susednými mestskými oblasťami, vrátane miest [[Navi Mumbaí]] ("Nový Bombaj") a [[Tháné]] je jedna z najviac zaľudnených mestských oblastí na svete.


Mesto obýva zmes veľa [[národnosť|národností]] a [[kultúra|kultúr]].
Bombaj je komerčné a obchodné mesto Indie a je tiež jeden z popredných desiatich centier [[obchod]]u, tvoriaci 5% HDP Indie, 25% priemyselnej produkcie, 70% námorného obchodu a 70% ekonomiky Indie. V Bombaji sa nachádzajú dôležité finančné inštitúcie ako [[Reserve Bank of India]], [[Bombay Stock Exchange]] a je firemné sídlo mnohých indických spoločností. Bombaj je tiež domov pre niektoré popredné indické vedecké a jádrové inštitúcie, ako je [[Ministerstvo pre atómovú energiu (India)|Ministerstvo pre atómovú energiu]], [[BARCO]], [[TIFL]]. Mesto má tiež [[film]]ový a [[televízia|televízny]] [[priemysel]]. Mesto má zmes mnohých [[národnosť|národností]] a [[kultúra|kultúr]].

==Ekonomika ==
Bombaj je komerčné a obchodné mesto Indie a je tiež jeden z popredných desiatich centier [[obchod]]u. Tvorí 5 % HDP, 25 % priemyselnej produkcie, 70 % námorného obchodu a 70 % ekonomiky Indie; mesto má najvyšší [[HDP]] v Indii. V Bombaji sa nachádzajú dôležité finančné inštitúcie ako [[Reserve Bank of India]], [[Bombay Stock Exchange]] a je sídlom mnohých indických spoločností. Bombaj je aj domovom niektorých popredných indických vedeckých a jadrových inštitúcií, ako je [[Ministerstvo pre atómovú energiu (India)|Ministerstvo pre atómovú energiu]], [[BARCO]], [[TIFL]]. Mesto má aj [[film]]ový a [[televízia|televízny]] [[priemysel]].


== História ==
== História ==

Verzia z 01:04, 9. január 2013

Bombaj
Mumbai
hlavné mesto indického štátu Mahárašatra
V smere hodinových ručičiek z hora pohľad na Cuff Parade, hodiny Rajabai Tower, Taj Mahal Hotel, Nariman Point a brána Indie
Oficiálny názov: मुंबई
Štát India India
Fed. štát Maháraštra
Nadmorská výška 14 m n. m.
Súradnice 18°58′30″S 72°49′33″V / 18,97500°S 72,82583°V / 18.97500; 72.82583
Rozloha 603 km² (60 300 ha)
Obyvateľstvo 12 478 447 (2011)
Pozícia mesta v Indii
Pozícia mesta v Indii
Wikimedia Commons: Mumbai
Webová stránka: mcgm.gov.in/
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Bombaj (-normovaný slovenský názov; iné názvy: po hindsky: मुंबई - Mumbaí/iný prepis Mumbaj, po maráthsky मुंबई - Mumbaí [vyslov: mumbəi], po hindsky staršie: बम्बई - Bambaí/iný prepis Bambaj, po anglicky: Mumbai alebo Bombay) je mesto v Indii a hlavné mesto indického štátu Maháraštra.


Názov

Do konca 20. storočia bolo mesto vo svet známe po anglicky ako Bombay a obmenami tohto názvu (napr. po slovensky Bombaj). V indických jazykoch sa v niektorých (napr. maráthčine) volalo Mumbaí (a obmeny), v iných, vrátane hindčiny, Bambaí (a obmeny).

V septembri 1996 bolo mesto orgánmi štátu Maháraštra oficiálne premenované z Bombay na Mumbai[1]. Centrálny indický parlament zmenu názvu potvrdil v roku 1997. [2] Niektoré inštitúcie v meste však zákon ignorujú a naďalej majú v angličtine v názve slovo Bombay.

Podľa zákonne záväzného zoznamu Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky však slovenský oficiálny názov mesta naďalej znie Bombaj [3].


Obyvateľstvo

Bombaj je najviac zaľudnené mesto v Indii a štvrté najľudnatejšie mesto na svete, s počtom obyvateľov v metropolitnej oblasti približne 20,5 milióna obyvateľov. Spolu so susednými mestskými oblasťami, vrátane miest Navi Mumbaí ("Nový Bombaj") a Tháné je jedna z najviac zaľudnených mestských oblastí na svete.

Mesto obýva zmes veľa národností a kultúr.

Ekonomika

Bombaj je komerčné a obchodné mesto Indie a je tiež jeden z popredných desiatich centier obchodu. Tvorí 5 % HDP, 25 % priemyselnej produkcie, 70 % námorného obchodu a 70 % ekonomiky Indie; mesto má najvyšší HDP v Indii. V Bombaji sa nachádzajú dôležité finančné inštitúcie ako Reserve Bank of India, Bombay Stock Exchange a je sídlom mnohých indických spoločností. Bombaj je aj domovom niektorých popredných indických vedeckých a jadrových inštitúcií, ako je Ministerstvo pre atómovú energiu, BARCO, TIFL. Mesto má aj filmový a televízny priemysel.

História

Bombaj stál v minulosti na siedmich ostrovoch: hlavný bol Bombay Island, Parel, Mazagaon, Mahi, Colaba, Worl a Little Colaba. Predmestie Bombaju bolo obývané už od mladšej doby kamennej (pleistocénu), ako uviedol britský archeológ Todd v roku 1939. Predpokladá saže od roku 2000 pred Kristom alebo skôr prišiel rybársky kmeň Koli na ostrovy.

V treťom storočí pred Kristom vládla ostrovom Maurjovská ríša, ktorej vládol budhistický císar Ashoka z Magadha. Jaskyňa Kanheri slúžila ako centrum budhizmu v západnej Indii v treťom storočí pred Kristom.

Medzi druhým storočím pred Kristom a deviatím storočím po Kristovi vládli ostrovom rôzne indické dynastie: Satavahanas, Kshatrapas, Abhiras, Vakatakas, Kalachuris, Čálukjovci, Rashtrakutas a Silhara. Niektoré z najstarších stavieb v meste z toho obdobia sú rôzne jaskyne (Jogeshwari, Elephanta), Walkeshwarová hrobka a Banganga Tank.

Kráľ Bhimdev založil v 13. storočí kráľovstvo, ktoré malo centrum na ostrove Mahi a priviedol skupinku osadníkov Pathare Prabhu. Neskôr ostrovy obsadili moslimovia a začali patriť do sultanátu Dillí. Neskôr sa ostrovy pridali ku sultanátu Gujarat, ktoré viedlo ku konštrukcii väčšinu mešít.

Vláda Európy

Neskôr začala Bombaj ovládať ríša Mughalov, ktorá bola dominantnou ríšou celej Indie v 16. storočí. S rastúcou silou riše Mughalov začal mať strach sultanát Gujarat. A tak dňa 23. 12. 1534 podpisali Basseinsku zmluvu s Portugalskou ríšou. Sedem ostrovov začala ovládať Portugalska ríša, tak sa do mesta prinieslo kresťanstvo, začali vznikať rehoľné rády a začali sa stavať kostoly (Kostol sv. Michala v Mahi, Babtistický kostol sv. Jána v Andheri, kostol sv. Ondreja v Bandre a Gloria Church v Byculle).

Dňa 11. 5. 1661 začalo ostrovom vládnuť Britské impérium. Síce zostala väčšina ostrovov pod vládou Portugalcov, od roku 1665 až 1666 sa podarilo ostrovy získať pod vládu Británie. Ostrovy ostali pod vládou Východoindickej spoločnosti. Dňa 27. marca 1668 bola podpísaná kráľovska listina. Neskôr sa Bombaj stal provinciou Británie.

V polovici 18. storočia, začal Bombaj rásť do hlavného obchodného mesta, a získal obrovský príliv migrantov z celej Indie. V roku 1782 sa začal stavať projekt Hornby Vellard, ktorý mal ostrovy spojiť do jedného mesta a v roku 1845 sa ostrovy spojili. Počas americkej občianskej vojny bol v meste svetový obchod s bavlnou.

Keď sa Suezký prieplav otvoril sa stal Bombaj najväčším prístavom na arabskom mori. V roku 1896 vypukla v Bombaji morová epidémia, kde umrelo 1900 ľudi za týždeň a ľudia utekali z Bombaja. Tým bol ovplyvnení obchod s bavlnou. Mesto Bombaj bolo svedkom indického hnutia za nezávislosť.

Nezávislá India

Keď India v roku 1947 a Bombaj patril Indii, bol vytvorený štát Bombaj. Hlavné mesto bolo samozrejme Bombaj. V apríli 1950 bol Bombaj rozšírený a bola zlučená predmestská štvrť a Bombay City, tvorili, „Greater Bombay“.

Potom počas hnutia Samyukta Maharashtra sa vytvoril samostatný štát Maháraštra. Bombajský občania chceli späť štát Bombaj. Napokon sa Bombaj stal znovu hlavným mestom a do štátu Maháraštra sa pridalo niekoľko okresov. Ako pamiatku mučeníkov hnutia Samyukta Maharashtra stojí ich pamätník pri Flora Fountain s názvom Hutatma Chowk.

Do mesta prichádzalo čoraz viac ľudí. Mesto sa upravovalo a rozvíjalo. Bola vystavaná obec New Bombay. Textilný priemysel a obchod s bavlnou v meste vymizol, kvôli Veľkému textilnému štrajku v Bombaji, kde štrajkovalo takmer 250 000 zamestnancov. Továrne na bavlnu boli zbúrané a nahradené obytnými budovami.

V posledných dvoch desaťročiach došlo k nárastu násilia v doteraz veľmi pokojnom meste. Po demolácii mešity Babri Masjid došlo ku Hindo-moslimským nepokojom v rokoch 1992 – 93, v ktorom bol zabitých 1000 ľudí. Dňa 12. marca 1993 začala séria 13 koordinovaných bombových útokov zo strany moslimskych extrémistov, čoho výsledok bol 257 mŕtvych a vyše 700 zranených. 11. júla 2006 explodovali osobné vlaky v Bombaji a v roku 2008 zaútočili ozbrojený teroristi na mesto, kde bolo 173 mŕtvych, 308 zranených a ťažké poškodenia niekoľkých mestských pamiatok a hotelov. Posledné teroristické útoky boli 13. júla 2011.

Dnes je Bombaj komerčné mesto a vyvinul sa v jedno globálne finančné centrum. Po niekoľko desaťročí to bol domov hlavných indických finančných služieb a zameranie ako pre rozvoj infraštruktúry tak aj pre súkromné investície. Zo starobylého rybárskeho mesta a centra obchodu, sa Bombaj stal najväčším mesto južnej Ázie a domovom pre filmový priemysel.

Geografia

Mapa vodstva Bombaja

Bombaj je najviac zaľudnené mesto v Indii (12 478 447 obyvateľov). Nachádza sa na ostrove Salsette, na pobreží štátu Mahárašatra. V 18. storočí sa zlúčilo sedem ostrovov do jedného, aby tvorilo jeden veľký ostrov. Najvyšší bod mesta Bombaj je vrch Malabar, s výškou 50 m. n. m. Známe sú tiež vrchy Kumbala, Antop, Sewri, Gilbert, Worl, Pali, Mazgaon, Sion a ďalšie. Priamo meste sa nachádzajú tri vrchy: Ghatkopar, Trombaj a Powaj. Počas obdobia monzúnov sú bežné zosuvy pôdy. Väčšinu oblasti zaberá národný park Borivali. V meste sa nachádzajú tri jazerá: Vihar a Tulsi, ktoré ležia v národnom parku a z tade vedie napájačka pitnej vody a jazero Powaj, ktoré leží na juh od týchto jazier. Najväčší záliv v meste je Back Bay, ktorý je v tvare písmena C a na dĺžku meria 4 km. Druhý najväčší záliv v meste je záliv Mahi, tvorí hranice mestá a vlieva sa do nej rieka Mithi. Pozdĺž pobrežia sú mangrovové porasty. Zátoky Vasa a Thane oddeľujú ostrov Salsette od pevniny. Zátoky Malad a Goraj zavodňujú mestskú oblasť. Aj keď boli ostrovy zlúčené stále vidno ešte päť nezlúčených ostrovov: Elephanta, Butcher, Cross, Oyster Rock a Middle Ground. Posledné tri sú neobývané ostrovčeky vo vlastníctve indického námornictva. Mestom preteká päť riek, z ktorých najväčšia je Dahisar a ostatné sú Mithi, Ošiwara, Pojsar a Ulhas.

Partnerské mestá

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Bombaj

Referencie

  1. orporation Resolution No. 512“, Maharashtra Act No. XXV of 1996 z 12. augusta 1996 (History of MCGM); Restoration of name “Mumbai” for “Bombay” Act, Maharashtra 1996
  2. [1]
  3. [2], [3]

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA