Evangelista Torricelli: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Pridal: tl:Evangelista Torricelli
GrouchoBot (diskusia | príspevky)
Riadok 76: Riadok 76:
[[su:Evangelista Torricelli]]
[[su:Evangelista Torricelli]]
[[sv:Evangelista Torricelli]]
[[sv:Evangelista Torricelli]]
[[te:ఇవాంజెలిస్టా టొర్రిసెల్లి]]
[[th:เอวานเจลิสตา โตร์ริเชลลี]]
[[th:เอวานเจลิสตา โตร์ริเชลลี]]
[[tl:Evangelista Torricelli]]
[[tl:Evangelista Torricelli]]

Verzia z 20:27, 24. január 2013

Evangelista Torricelli
taliansky fyzik a matematik
taliansky fyzik a matematik
Narodenie15. október 1608
Faenza, Taliansko
Úmrtie25. október 1647 (39 rokov)
Florencia, Taliansko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Evangelista Torricelli

Evangelista Torricelli (* 15. október 1608, Faenza, Taliansko – † 25. október 1647 Florencia, Taliansko) bol taliansky fyzik a matematik, známy vďaka svojmu vynálezu barometra.

Život

Torricelli sa narodil v meste Faenza, ktoré v tej dobe náležalo k Pápežskému štátu. Vyrastal bez otca, o jeho výchovu sa staral jeho strýko kamaludský mních. Ten donútil mladého Torricelliho, aby od roku 1624 študoval na Jezuitskej škole matematiku a filozofiu. V roku 1627 ho strýko poslal študovať fyziku do Ríma. Tam študoval pod vedením Benediktína Benedetta Castelliho, profesora matematiky na Collegio della Sapienza v Pise.

V roku 1632, len krátko po publikovaní Galileovho diela Dialógy o dvoch najväčších svetových sústavách, Torricelli napísal Galileovi nadšený list v ktorom ho podporil. Napriek niektorým jeho známym listom, sa dodnes veľa o jeho práci medzi rokmi 1632 a 1641 nevie. Keď Castelli poslal Torricelliho práce o dráhe striel Galileimu, ktorý bol vtedy v zajatí v Arcetri, ten okamžite pozval Torricelliho na návštevu. On však pozvanie neprijal a navštívil ho až tri mesiace pred Galileiho smrťou. Po Galileiho smrti 8. januára 1642 ho Toskánsky vojvoda Ferdinand II. požiadal nastúpiť na Galileiho miesto ako profesor matematiky na univerzite v Pise. Na tomto mieste vyriešil niekoľko matematických problémov doby ako bolo objavenie cykloidnej plochy alebo ťažiska. Rovnako sa zaslúžil o stavbu viacerých teleskopov a jednoduchých mikroskopov. Viacero veľkých šošoviek, na ktorých je vyryté jeho meno sa dodnes nachádza vo Florencii. V roku 1643 uskutočnil prvý pokus merania atmosferického tlaku pomocou hydrostatického tlaku ortuti. Do otvorenej širšej nádoby naplnenej ortuťou otvoreným koncom ponoril dlhšiu trubicu naplnenú ortuťou. Nad ortuťou v trubici sa vytvorilo vákuum. Zistil, že hladina ortuti v trubici je nezávisle od sklonu trubice vyššia ako hladina ortuti v otvorenej širšej nádobe, čo vysvetlil skutočnosťou, že na hladinu nádoby pôsobí atmosferický tlak, ktorý je v rovnováhe s hydrostatickým tlakom ortuťového stĺpca v trubici.

Torricelli zomrel 25. októbra 1647 vo Florencii niekoľko dní po tom, čo sa nakazil brušným týfusom. Bol pochovaný v bazilike sv. Vavrinca. Asteroid 7437 Torricelli bol pomenovaný na jeho pamiatku.

Iné projekty