Národný park Serengeti: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
pravopis
Vegetator (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 142: Riadok 142:


== Geografia ==
== Geografia ==
Park sa rozkladá na celkovej rozlohe 14 763 km<sup>2</sup> a obsahuje najmä trávnaté planiny, savany s riedkym porastom stromov ako aj lužné lesy kopírujúce tok riek. Park sa nachádza na severe Tanzánie a tvorí spoločnú hranicu s [[Keňa|Keňou]]. Na východe sa nachádza [[Viktóriino jazero]] a na západe oblasť [[Ngorongoro]]. Obývanie tohto chráneného územia je zakázané, preto boli vysťahovaní aj pôvodní obyvatelia. Výnimkou je malá osada ''Seronera'', kde sídli správa parku a nachádza sa tu malé letisko.
Park sa rozkladá na celkovej rozlohe {{km2|14763}} a obsahuje najmä trávnaté planiny, savany s riedkym porastom stromov ako aj lužné lesy kopírujúce tok riek. Park sa nachádza na severe Tanzánie a tvorí spoločnú hranicu s [[Keňa|Keňou]]. Na východe sa nachádza [[Viktóriino jazero]] a na západe oblasť [[Ngorongoro]]. Obývanie tohto chráneného územia je zakázané, preto boli vysťahovaní aj pôvodní obyvatelia. Výnimkou je malá osada ''Seronera'', kde sídli správa parku a nachádza sa tu malé letisko.


Ekosystém Serengeti zahŕňa aj priľahlú chránenú oblasť Ngorongoro a rezervácie Maswa a Maasai Mara. Spolu pokrývajú takmer 30000 km štvorcových. Ekosystém Serengeti je jeden z najkomplexnejších a najmenej narušených ekosystémov na svete.<ref>Mare, Serengeti, Tanzánia (2012) http://mare.sk/serengeti-tanzania/</ref>
Ekosystém Serengeti zahŕňa aj priľahlú chránenú oblasť Ngorongoro a rezervácie Maswa a Maasai Mara. Spolu pokrývajú takmer {{km2|30000}}. Ekosystém Serengeti je jeden z najkomplexnejších a najmenej narušených ekosystémov na svete.<ref>Mare, Serengeti, Tanzánia (2012) http://mare.sk/serengeti-tanzania/</ref>


Park sa obyčajne rozdeľuje do troch oblastí:
Park sa obyčajne rozdeľuje do troch oblastí:


#Pláne Serengeti: sú rozsiahle trávnaté porasty skoro bez stromov. Sú symbolom celej oblasti. Tu sa množia Pakone a ostávajú tu v období od decembra do mája. Počas obdobia dažďov sa tu zdržujú aj veľké množstvá ostatných kopytníkov ako zebry, gazely, impaly, byvolce, byvoly a vodárky. Časté sú aj skalnaté granitové útvary tzv. ''kopjes'', ktoré sú vyhliadkovým bodom predátorov a útočiskom hmyzu, hlodavcov a plazov ako [[damany]] a [[Pytónovité|pytóny]].
#Pláne Serengeti: sú rozsiahle trávnaté porasty skoro bez stromov. Sú symbolom celej oblasti. Tu sa množia pakone a ostávajú tu v období od decembra do mája. Počas obdobia dažďov sa tu zdržujú aj veľké množstvá ostatných kopytníkov ako zebry, gazely, impaly, byvolce, byvoly a vodárky. Časté sú aj skalnaté granitové útvary tzv. ''kopjes'', ktoré sú vyhliadkovým bodom predátorov a útočiskom hmyzu, hlodavcov a plazov ako [[damany]] a [[Pytónovité|pytóny]].
#Západný koridor: toto územie pokrýva černozem močaristej savany. V rieke [[Grumeti]] žijú veľké exempláre [[Krokodíl nílsky|krokodílov]], [[opica|opice]] a [[orol dravý]]. Zvieratá migrujú cez túto oblasť v období od mája do júla. Rieku lemujú [[lužný les|lužné lesy]].
#Západný koridor: toto územie pokrýva černozem močaristej savany. V rieke [[Grumeti]] žijú veľké exempláre [[Krokodíl nílsky|krokodílov]], [[opica|opice]] a [[orol dravý]]. Zvieratá migrujú cez túto oblasť v období od mája do júla. Rieku lemujú [[lužný les|lužné lesy]].
#Severná časť Serengeti: oblasti dominujú otvorené lesy (s dominanciou [[myrhovník]]ov) a kopce smerom od osady Seronera na juhu až k rieke Mara pri Keni. V oblasti žijú [[slon]]y, [[žirafa|žirafy]] a [[dikdik]]y.
#Severná časť Serengeti: oblasti dominujú otvorené lesy (s dominanciou [[myrhovník]]ov) a kopce smerom od osady Seronera na juhu až k rieke Mara pri Keni. V oblasti žijú [[slon]]y, [[žirafa|žirafy]] a [[dikdik]]y.

Verzia z 06:19, 7. február 2013

Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Národný park Serengeti
Národný park
Serengeti
Štát Tanzánia Tanzánia
Súradnice 2°19′J 34°34′V / 2,317°J 34,567°V / -2.317; 34.567
Rozloha 14 763 km² (1 476 300 ha)
Vznik 1951
Lokalita svetového dedičstva UNESCO
Názov Serengeti National Park
Typ pamiatky prírodná
Rok zápisu
(č. zasadnutia)
1981 (#5)
Číslo 156
Región Afrika
Kritériá vii, x
Kategória IUCN II - Národný park
Mapa Tanzánie s polohou všetkých NP
Mapa Tanzánie s polohou všetkých NP
Webová stránka: www.serengeti.org
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Národný park Serengeti je chránené územie, ktoré leží v oblasti Serengeti na severe Tanzánie. Park je známy pre svoje rozsiahle savany a obrovskú migráciu kopytníkov ako sú pakone, zebry a gazely, ktoré sú prenasledované predátormi. Spolu s rezerváciou Masai Mara na severe v Keni tvorí súvislé chránené územie medzi dvoma štátmi.

Dejiny

Na tomto území žijú pôvodný obyvatelia Masajovia už viac ako 200 rokov a živili sa chovom dobytka. Názov parku je odvodený od pôvodného názvu domorodcov Siringitu - „miesto, kde sa krajina pohybuje do nekonečna“.[1] Prvý Európan vstúpil na toto územie v roku 1892 a bol to nemecký geograf Dr. Oscar Baumann. V roku 1913 Serengeti navštívil prvý Brit Stewart Edward White. Rozšíril sa lov miestnej zveri najmä levov. Preto bola v roku 1921 zriadená čiastočná rezervácia s rozlohou 3,2 km2. V roku 1929 sa stala plnohodnotnou rezerváciou a položila základy pre vznik národného parku v roku 1951.[2] Masajovia žili na území parku až do roku 1959, keď ich pre konflikt s autoritami NP museli vysťahovať do oblasti Ngorongoro.

Do povedomia sa NP Serengeti dostal dielom Bernharda Grzimeka a jeho syna Michaela. Publikovali knihu a film Serengeti darf nicht sterben, ktorý v roku 1959 získal Academy Award za najlepší dokumentárny film.

Serengeti je najstarší národný park v krajine a je hlavným cieľom turistov v oblasti s názvom Northern Safari Circuit do ktorej spadajú národné parky Lake Manyara, Tarangire, Arusha a oblasť Ngorongoro.

Od roku 1981 je NP súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Ročne park navštívi približne 90 000 turistov.[1]

Geografia

Park sa rozkladá na celkovej rozlohe 14 763 km² a obsahuje najmä trávnaté planiny, savany s riedkym porastom stromov ako aj lužné lesy kopírujúce tok riek. Park sa nachádza na severe Tanzánie a tvorí spoločnú hranicu s Keňou. Na východe sa nachádza Viktóriino jazero a na západe oblasť Ngorongoro. Obývanie tohto chráneného územia je zakázané, preto boli vysťahovaní aj pôvodní obyvatelia. Výnimkou je malá osada Seronera, kde sídli správa parku a nachádza sa tu malé letisko.

Ekosystém Serengeti zahŕňa aj priľahlú chránenú oblasť Ngorongoro a rezervácie Maswa a Maasai Mara. Spolu pokrývajú takmer 30 000 km². Ekosystém Serengeti je jeden z najkomplexnejších a najmenej narušených ekosystémov na svete.[3]

Park sa obyčajne rozdeľuje do troch oblastí:

  1. Pláne Serengeti: sú rozsiahle trávnaté porasty skoro bez stromov. Sú symbolom celej oblasti. Tu sa množia pakone a ostávajú tu v období od decembra do mája. Počas obdobia dažďov sa tu zdržujú aj veľké množstvá ostatných kopytníkov ako zebry, gazely, impaly, byvolce, byvoly a vodárky. Časté sú aj skalnaté granitové útvary tzv. kopjes, ktoré sú vyhliadkovým bodom predátorov a útočiskom hmyzu, hlodavcov a plazov ako damany a pytóny.
  2. Západný koridor: toto územie pokrýva černozem močaristej savany. V rieke Grumeti žijú veľké exempláre krokodílov, opice a orol dravý. Zvieratá migrujú cez túto oblasť v období od mája do júla. Rieku lemujú lužné lesy.
  3. Severná časť Serengeti: oblasti dominujú otvorené lesy (s dominanciou myrhovníkov) a kopce smerom od osady Seronera na juhu až k rieke Mara pri Keni. V oblasti žijú slony, žirafy a dikdiky.

Referencie

  1. a b Discover Serengeti [online]. Serengeti Park, [cit. 2010-03-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Heartbreak on the Serengeti [online]. National Geographic Magazine, [cit. 2010-03-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Mare, Serengeti, Tanzánia (2012) http://mare.sk/serengeti-tanzania/

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Serengeti National Park na anglickej Wikipédii.