World Trade Center (1973 – 2001): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Riadok 5: Riadok 5:
[[Súbor:World trade center new york city from hudson circa 1990.jpg|thumb|World Trade Center]]
[[Súbor:World trade center new york city from hudson circa 1990.jpg|thumb|World Trade Center]]


'''Svetové obchodné centrum''' ({{V jazyku|eng|World Trade Center}}, '''WTC''') bol koncom 20. storočia veľký komplex siedmich budov, ktoré sa nachádzali na Dolnom [[Manhattan]]e v meste [[New York (mesto)|New York]] v [[Spojené štáty|Spojených štátoch]]. Dňa [[11. september|11. septembra]] [[2001]] bol katastrofálne zničený náletmi unesených dopravných lietadiel v rámci série [[útoky z 11. septembra 2001|teroristických útokov]] na USA. Vedci sa ale domnievajú, že v budovách boli umiesnené nálože, čo je viac pravdepodobné.
'''Svetové obchodné centrum''' ({{V jazyku|eng|World Trade Center}}, '''WTC''') bol koncom 20. storočia veľký komplex siedmich budov, ktoré sa nachádzali na Dolnom [[Manhattan]]e v meste [[New York (mesto)|New York]] v [[Spojené štáty|Spojených štátoch]]. Dňa [[11. september|11. septembra]] [[2001]] bol katastrofálne zničený náletmi unesených dopravných lietadiel v rámci série [[útoky z 11. septembra 2001|teroristických útokov]] na USA. Konšpirátori sa ale domnievajú, že v budovách boli umiesnené nálože, čo je podľa nich viac pravdepodobné.


Na mieste bývalého komplexu stojí pomník [[Ground Zero]].
Na mieste bývalého komplexu stojí pomník [[Ground Zero]].

Verzia z 14:46, 13. február 2013

Bývalé Svetové obchodné centrum v marci 2001
Plán budov WTC s okolitými budovami v centre
Svetové obchodné centrum v New Yorku pred 11. septembrom 2001; mrakodrap WTC naľavo je veža č. 1 (Severná veža), mrakodrap napravo je veža č. 2 (Južná veža)
World Trade Center
World Trade Center

Svetové obchodné centrum (angl. World Trade Center, WTC) bol koncom 20. storočia veľký komplex siedmich budov, ktoré sa nachádzali na Dolnom Manhattane v meste New York v Spojených štátoch. Dňa 11. septembra 2001 bol katastrofálne zničený náletmi unesených dopravných lietadiel v rámci série teroristických útokov na USA. Konšpirátori sa ale domnievajú, že v budovách boli umiesnené nálože, čo je podľa nich viac pravdepodobné.

Na mieste bývalého komplexu stojí pomník Ground Zero.

História

Počiatok projektu

Na počiatku myšlienky postaviť komplex Svetového obchodného centra (ďalej len WTC; World Trade Center) stojí spoločnosť Downtown-Lower Manhattan Development Assiociation, ktorej zakladateľom je prezident Manhattan Bank David Rockefeller. Ten sa spoločne so svojím bratom Nelsonom Rockefellerom, v tom čase guvernérom štátu New York, odhodlal zrealizovať veľký projekt, ktorý mal navždy zmeniť tvár Manhattanu. Tí si najali odborný tím z Michiganu, na ktorého čelo dosadili skúseného architekta, Američana japonského pôvodu, menom Minoru Yamasaki (* 1912 - † 1986).

Tento ambiciózny stavebný inžinier navrhol projekty oboch veží WTC, ktoré napokon aj napriek veľkému odporu mnohých aktivistov spoločnosť a mesto schválili.

Výstavba

Základové práce pre stavbu Svetového obchodného strediska sa začali v auguste 1966. Plocha, ktorú WTC malo zaplniť, bola veľká asi 64 750 m², pričom sa muselo zdemolovať presne 164 iných budov. Bolo vyťažených viac než 1 600 000 m³ zeminy.

Prví nájomníci sa v Severnej veži usadili v decembri 1970, v Južnej veži v januári 1972, ale samotná stavba pokračovala a obe budovy boli oficiálne otvorené 4. apríla 1973.

V čase dokončenia bolo WTC najvyšším komplexom budov na svete (do roku 1974), no v New Yorku zostalo najvyšším až do svojho katastrofálneho zničenia v roku 2001.

Dohromady sa na stavbe veží vystriedalo 10 tisíc pracovníkov, pričom pri prácach zahynulo 60 z nich.

Využitie priestorov

V komplexe sídlilo približne 430 amerických i zahraničných korporácií a firiem (okrem USA aj z ďalších 25 krajín).

Prvý teroristický útok

Bližšie informácie v hlavnom článku: Bombový útok na Svetové obchodné centrum v 1993

26. februára 1993 WTC prežilo svoj prvý útok, keď vybuchla nálož v podzemnej garáži pod Severnou vežou. Pri útoku zahynulo 6 ľudí a asi 1 040 ďalších bolo zranených. Z vplyvu na zosnovanie útoku je obvinená al-Káida.

Druhý teroristický útok

Bližšie informácie v hlavnom článku: Útoky z 11. septembra 2001
Ground Zero, miesto, kde stáli budovy Svetového obchodného centra

11. septembra 2001 uniesli moslimskí teroristi lietadlá a dvoma z nich narazili do WTC. Útok si vyžiadal viac ako 3 000 obetí a budovy boli úplne zničené.

Fakty

Opis veží WTC

Severná veža alebo veža č. 1 bola vysoká 417 m (nerátajúc anténu) a Južná veža 415 m (oboje mali 109 poschodí; podľa európskeho chápania podlažného systému). Hĺbka základov pri stavbe dosiahla až 21 m. Podlahy vo WTC ako i celý pôdorys bol v tvare štvorca s rozmermi 63 m x 63 m. Celkový počet oceľových skriňových stĺpov dosiahol 35 000 a počet okien 43 000, ktoré obsadili, mimochodom, plochu cca. 55 740 m². Hmotnosť konštrukčnej ocele sa vyšplhala až na 90 720 ton. Pri prácach sa inštalovalo približne 19 200 kilometrov elektrického vedenia. V oboch vežiach fungovalo po 97 riadnych výťahov a po 6 nákladných.

Počet zamestnancov

Po ukončení stavebných prác na ostatných budovách WTC na začiatku 80-tych rokov sa pozvoľna počet zamestnancov celého komplexu pracujúcich na 929 000 m² kancelárskej plochy odhadoval na takmer 50 tisíc, pričom denne oblasťou s vlastným poštovým smerovacím číslom (10048) prešlo približne 150 tisíc návštevníkov.

Opis oblasti WTC

Celý komplex WTC pozostával aj spolu s mrakodrapmi zo 7 budov, pri ktorých sa rozprestieralo námestie. Pod ním bola verejná nákupná hala, z ktorej návštevníci a pracovníci boli spojení so všetkými časťami veľkomesta dvomi hlavnými trasami newyorského metra a vlakmi, ktorými ľudia dochádzali do New Jersey. Pod komplexom sa tiež využívalo 6 obrovských suterénov.

Význam komplexu

WTC sa počas osemdesiatych a deväťdesiatych rokov 20. storočia stalo neodmysliteľnou súčasťou panorámy Manhattanu. Ako veľké finančné a ekonomické centrum, v ktorom pracovalo aj mnoho zahraničných zamestnancov, zostalo dlhé roky symbolom amerických globálnych, technologických a finančných úspechov, až sa napokon stali obeťou svojho ikonického postavenia.

Film

Film s názvom World Trade Centrum natočil v roku 2006 Oliver Stone podľa výpovedí obetí tohto teroristického útoku, ktoré prežili. V hereckom obsadení je Nicolas Cage, či Maria Bello.

Zdroje

  • PARKYN, Neil; KRUPA, Viktor. Sedemdesiat zázrakov architektúry: úžasné stavby a príbeh ich vzniku. Bratislava : Slovart, 2003. ISBN 978-80-7145-764-0.
  • CSFD.cz - Česko-Slovenská filmová databáza

Iné projekty

Šablóna:Link GA