Federico Fellini: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2+) (robot Pridal: ba:Федерико Феллини
CarsracBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: min:Federico Fellini
Riadok 75: Riadok 75:
[[lt:Federico Fellini]]
[[lt:Federico Fellini]]
[[lv:Federiko Fellīni]]
[[lv:Federiko Fellīni]]
[[min:Federico Fellini]]
[[mk:Федерико Фелини]]
[[mk:Федерико Фелини]]
[[ml:ഫെഡെറികോ ഫെല്ലിനി]]
[[ml:ഫെഡെറികോ ഫെല്ലിനി]]

Verzia z 22:27, 22. február 2013

Federico Fellini
taliansky režisér a scenárista
taliansky režisér a scenárista
Narodenie20. január 1920
Rimini, Emilia-Romagna
Úmrtie31. október 1993 (73 rokov)
ostrov Rím Taliansko
Odkazy
Webstránkafedericofellini.it
CommonsSpolupracuj na Commons Federico Fellini

Federico Fellini [federiko felíny] (20. január 1920, Rimini31. október 1993, Rím) bol taliansky filmový režisér a scenárista. Získal štyroch Oscarov v kategórii „Najlepší zahraničný film“. V roku 1993 dostal Oscara „ako uznanie jeho filmových schopností, ktoré ohurovali a zabávali divákov po celom svete“. Je považovaný za jedného z najväčších umelcov v dejinách filmu.

Detstvo a mladosť

Fellinieho otec bol obchodným cestujúcim a matka ženou v domácnosti. Vo svojich 12 rokoch Federico utiekol od rodičov a pridal sa do potulného cirkusu, avšak po mesiaci ho polícia priviedla naspäť. Chýbali mu dobrodružstvá i veľký svet, a preto sa mladý Fellini nezaujímal príliš o školu. Po jej ukončení (v roku 1938) opustil Rimini a vydal sa do Florencie. Zamestnával sa tam písaním poviedok a kreslením karikatúr do satirického časopisu. Následne sa presunul do Rímu, kde poznal Alda Fabriziho – komika, pre ktorého napísal neskoršie sériu humoristických monológov a rádiových skečov. Vystupovala v nich mladučká herečka Giulietta Masina; onedlho sa spoznali a v roku 1942 sa vzali.

Tento filmár sa preslávil originálnou a nezameniteľnou víziou, ktorú charakterizujú bizarné, farebné postavy aj udalosti. Vďaka priateľstvu s talianskym hercom Aldom Fabrizim sa Fellini dostal k divadlu a v 40. rokoch pracoval ako scenárista pre rozhlas aj film. Za jeho prvý veľký film sa obvykle označuje Cesta (La Streda, 1954), ktorá získala Oscara ako najlepší zahraničný film. Vrcholné obdobie jeho tvorby odštartoval Sladký život (La dolce vita, 1960). V 70. rokoch začali kritici Felliniho obviňovať, že imituje sám seba. Niektoré jeho filmy z tých čias skutočne pripomínajú vyblednuté obrazy snímok z ranej tvorby. Farbistý a nostalgický spomienkový film Amarcord (1974) zaznamenal obrovský úspech a zabezpečil Fellinimu štvrtého Oscara.

Iné projekty