Upanišady: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
d robot Odobral: hu:Upanisádok (missing)
Idioma-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Pridal: ky, or Zmenil: hi, sa
Riadok 38: Riadok 38:
[[gu:ઉપનિષદ]]
[[gu:ઉપનિષદ]]
[[he:אופנישדות]]
[[he:אופנישדות]]
[[hi:उपनिषद् सूची]]
[[hi:उपनिषद्]]
[[id:Upanisad]]
[[id:Upanisad]]
[[is:Upanishad]]
[[is:Upanishad]]
Riadok 45: Riadok 45:
[[kn:ಉಪನಿಷತ್]]
[[kn:ಉಪನಿಷತ್]]
[[ko:우파니샤드]]
[[ko:우파니샤드]]
[[ky:Упанишаддар]]
[[la:Upanishad]]
[[la:Upanishad]]
[[lt:Upanišados]]
[[lt:Upanišados]]
Riadok 57: Riadok 58:
[[nn:Upanisjad]]
[[nn:Upanisjad]]
[[no:Upanishadene]]
[[no:Upanishadene]]
[[or:ଉପନିଷଦ]]
[[pl:Upaniszady]]
[[pl:Upaniszady]]
[[pt:Upanixade]]
[[pt:Upanixade]]
[[ro:Upanișade]]
[[ro:Upanișade]]
[[ru:Упанишады]]
[[ru:Упанишады]]
[[sa:उपनिषद]]
[[sa:उपनिषदः]]
[[sh:Upanišade]]
[[sh:Upanišade]]
[[simple:Upanishad]]
[[simple:Upanishad]]

Verzia z 20:11, 3. marec 2013

Upanišady alebo upanišády (jednotné číslo: upanišada, upanišáda, upanišad, upanišat; sanskritský kmeň v jednotnom čísle: उपिनषद - upanišad, sanskritský nominatív v jednotnom čísle: upanišat, sanskritský nominatív v množnom čísle upanišadah; význam slova: "sediac okolo [učiteľa]") sú staroindické nábožensko-filozofické komentáre k védam, písané v priebehu mnohých storočí, posvätné texty brahmanizmu a hinduizmu považované za zjavenie (šruti). Hovorí sa im tiež Védanta, čiže zakončenie véd, pretože majú zjavovať skutočný zmysel véd. Pôvodne to zrejme boli ústne zostavené ezoterické učenia (ako naznačuje aj etymológia slova) neznámych juhoázijských mudrcov. Najdôležitejšie upanišády pochádzajú z 8. storočia4. storočia pred Kr., takže sú vlastne najstaršími filozofickými textami v dejinách ľudstva vôbec.

Celkovo existuje viac ako 200 upanišád, tradičný počet je 108 upanišád, uvedených na začiatku Muktikaupanišády. Väčšina týchto však pochádza z po-védskej doby. Najstarších a základných upanišád je asi 18.

Formou dialógov a debát sa v upanišádach riešia základné otázky ľudskej existencie - vyslobodenie ľudskej duše z kolobehu znovzrodení (sansára) spôsobeného následkami ľudských činov (karma), pôvod sveta. Rovnako zhrnujú ideológiu kastovej sustavy a povyšujú kňazskú kastu nad ostatnych ľudí. Védski bohovia a obrady dostávajú v upanišádach filozofický obsah. Sú interpretované ako alegorické zobrazenia človeka a vesmíru. Viera v reinkarnáciu nadobúda morálny charakter. V upanišádach sa kladie otázka, čo je najvyššia realita, ktorej poznaním sa všetko ostatné stáva známym: je to to, z čoho sa zrodilo všetko jestvujúce, to, v čom žije po svojom narodení, i to, do čoho vchádza po svojej smrti; je to brahman.

Základnou ideou upanišád je myšlienka cesty ku spáse skrze rozpoznanie jednoty vesmíru, boha (brahman) a ľudskej duše (átman), ktorá je vyjadrená vetou „Tat tvam asi“ - to si ty. V obsiahlom súbore upanišád nachádzame aj korene rôznych škôl indickej filozofie a základy hinduistickej vierouky (náuka o sťahovaní duší - reinkarnácii), ako aj pramene indického kvietizmu a počiatky mystiky.

Literatúra


Šablóna:Link GA