José Mujica: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
GrouchoBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: ku:José Mujica
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: eu:José Mujica
Riadok 53: Riadok 53:
[[es:José Mujica]]
[[es:José Mujica]]
[[et:José Mujica]]
[[et:José Mujica]]
[[eu:José Mujica]]
[[fa:خوزه موخیکا]]
[[fa:خوزه موخیکا]]
[[fi:José Mujica]]
[[fi:José Mujica]]

Verzia z 20:25, 6. marec 2013

José Alberto Mujica Cordano
uruguajský politik, člen partizánskej organizácie Tupamaros, prezident Uruguaja
uruguajský politik, člen partizánskej organizácie Tupamaros, prezident Uruguaja
Narodenie20. máj 1935 (88 rokov)
Montevideo
PodpisJosé Mujica, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons José Mujica

José Alberto Mujica Cordano (* 20. máj 1935, Montevideo) je uruguajský politik, bývalý člen partizánskej organizácie Tupamaros a súčasný prezident Uruguaja.

Na začiatku 60. rokov sa pripojil k formujúcej sa mestskej guerillovej skupine Tupamaros, neskôr bol viackrát zatknutý, no podarilo sa mu tiež niekoľkokrát úspešne ujsť, podieľal sa aj na veľkom úteku z väznice Punta Carretas, ktorú zorganizovalo viac ako 100 členov Tupamaros v r. 1971. Bol niekoľkokrát políciou postrelený a opätovne ho chytili v r. 1972. Po vojenskom prevrate v r. 1973 bol premiestnený do prísne stráženej vojenskej väznice, kde boli väzni vystavovaní obzvlášť zlému zaobchádzaniu; Mujica bol vyše 2 roky držaný na samotke na dne úzkej studne. Väzni tu boli zadržiavaní v podstate ako rukojemníci štátu, ktorí by boli okamžite popravení, keby ich druhovia z Tupamaros obnovili svoje aktivity. Bol prepustený až po 13 rokoch, v r. 1985, po obnovení demokracie. V r. 1992 Mujica a ďalší bývalí členovia Tupamaros založili ľavicovú stranu Hnutie ľudovej účasti, ktoré sa zakrátko integrovalo do väčšieho politického subjektu Široká koalícia (Frente Amplio).

Mujica (prezývaný El Pepe) bol v r. 1994 ako kandidát tejto strany zvolený za poslanca a vo voľbách v r. 1999 a 2004 za senátora. V marci 2005 sa stal ministrom poľnohospodárstva a v r. 2009 ho Široká koalícia nominovala za svojho kandidáta do prezidentských volieb v r. 2009. Tie v novembri toho roku vyhral, pričom v druhom kole získal 52% hlasov. Do úradu oficiálne nastúpil v 1. marca 2010.

Je ženatý so svojou bývalou spolubojovníčkou z Tupamaros, súčasnou senátorkou Lucíou Topolanskou. Sú bezdetní a žijú na malej farme na predmestí Montevidea, pričom Mujicov prostý životný štýl je podčiarknutý aj tým, že jeho jediným zapísaným majetkom je 23 ročný Volkswagen Chrobák.

Zdroj

  • HENNIGAN, Tom. Ex-guerrilla who sought to overthrow state is now set to run it [online]. The Irish Times, 12. október 2009, [cit. 2010-09-22]. Dostupné online.