Benedikt pustovník: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d wikilinky
Addbot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 3 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q832638)
Riadok 42: Riadok 42:
[[Kategória:Slovenskí svätci a blahoslavení]]
[[Kategória:Slovenskí svätci a blahoslavení]]


[[cs:Benedikt, poustevník na Skalce]]
[[En:Benedict of Szkalka]]
[[En:Benedict of Szkalka]]
[[hu:Zoborhegyi Szent Benedek]]
[[pl:Święty Benedykt (męczennik)]]

Verzia z 00:10, 9. marec 2013

Šablóna:Infobox svätec Svätý Benedikt pustovník (tiež sv. Beňadik, sv. Benedikt) (? – † 1034) je prvý slovenský mučeník, žiak sv. Svorada (Andreja-Svorada) a patrón nitrianskej diecézy.

O jeho živote sa dozvedáme z Legendy o pustovníkoch Svoradovi-Andrejovi a Benediktovi, ktorú napísal zo slovenského územia pochádzajúci básnik a prozaik Maurus.

Benedikt žil najprv v kláštore na Zobore a neskôr ako pustovník v jaskyni na Skalke pri Trenčíne, kde v roku 1034 zomrel na následky zranení spôbených útokom zbojníkov. Jeho mŕtve telo zhodili zbojníci do Váhu. Legenda spomína, že po jeho smrti sedával veľký orol na brehu rieky. Pltníci, ktorí sa plavili po Váhu okolo tohto miesta, si preto zvolili Benedikta za svojho patróna a ochrancu.

V roku 1224 založil na tomto mieste nitriansky biskup Jakob k úcte Benedikta benediktínsky kláštor.

Svätorečený bol v roku 1083 pápežom Gregorom VII. zásluhou uhorského kráľa Ladislava I.

Spomienka sv. Andreja-Svorada a Benedikta sa podľa liturgického kalendára Rímskokatolíckej cirkvi slávi na Slovensku 17. júla.

Kostoly zasvätené sv. Andrejovi-Svoradovi a Benediktovi môžeme nájsť v Kysuckom Lieskovci, v Nitre, v Radôstke a v Skalke nad Váhom.

Literatúra

  • "Andrej Svorad a Benedikt : 17. júl - západný obrad." In: Antonín Čížek: Synaxár : Životy svätých. Prešov : Spolok biskupa Petra Pavla Gojdiča, 1998, s. 288-289. ISBN 80-967341-1-3

Externé odkazy