Smrťožrúti: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2+) (Robot: Zmena ko:데스 이터 na ko:죽음을 먹는 자
Addbot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 40 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q181291)
Riadok 74: Riadok 74:
{{Link GA|es}}
{{Link GA|es}}


[[ar:أكلة الموت]]
[[bn:ডেথ ইটার]]
[[bs:Smrtonoše]]
[[ca:Cavaller de la mort]]
[[cs:Smrtijed]]
[[da:Dødsgardist]]
[[de:Figuren der Harry-Potter-Romane#Todesser]]
[[de:Figuren der Harry-Potter-Romane#Todesser]]
[[el:Θανατοφάγοι]]
[[en:Death Eater]]
[[es:Mortífago]]
[[et:Surmasööjad]]
[[fa:مرگ‌خوار]]
[[fi:Kuolonsyöjät]]
[[fr:Univers de Harry Potter#Mangemorts]]
[[fr:Univers de Harry Potter#Mangemorts]]
[[gl:Devorador da Morte]]
[[he:הארי פוטר - דמויות משנה#אוכלי מוות]]
[[he:הארי פוטר - דמויות משנה#אוכלי מוות]]
[[hr:Smrtonoše]]
[[hu:Halálfaló]]
[[ia:Mangiator Del Mort]]
[[id:Pelahap Maut]]
[[is:Dráparar]]
[[it:Mangiamorte]]
[[ja:死喰い人]]
[[ka:სიკვდილის მხვრელი]]
[[ko:죽음을 먹는 자]]
[[lt:Mirties valgytojai]]
[[mk:Смртојади]]
[[ms:Death Eater]]
[[nl:Lijst van Dooddoeners]]
[[no:Dødseter]]
[[pl:Śmierciożercy]]
[[pt:Death Eater]]
[[ro:Devoratorii Morții]]
[[ru:Пожиратели смерти]]
[[sh:Smrtonoše/Smrtožderi]]
[[sl:Jedec smrti]]
[[sr:Смртождери]]
[[sv:Dödsätare]]
[[th:ผู้เสพความตาย]]
[[tr:Ölüm Yiyen]]
[[uk:Смертежери]]
[[vi:Tử thần Thực tử]]
[[zh:食死徒]]

Verzia z 05:29, 9. marec 2013

Symbol Smrťožrútov

Smrťožrúti je fiktívne spoločenstvo zlých čarodejníkov v 7-dielnom fantasy príbehu Harry Potter. Ich vodcom je Lord Voldemort prezývaný Temný pán.

Každému Smrťožrútovi dal na ľavé predlaktie vytetovať ich symbol – lebku so zvíjajúcim sa hadom. Keď sa Voldemort dotkol hociakého znamenia na svojom stúpencovi, všetky ostatné sa rozpálili a to bol znak, aby sa primiestnili na cintorín jeho rodnéhom mesta – Little Hangleton. Po páde Voldemorta sa znamenie stratilo, no po jeho opätovnom návrate sa objavilo. Toto znamenie sa zobrazovalo nad každým miestom, kde niekoho zabili. Vyčarilo sa formulou Morsmorde, ktorú poznali len Smrťožrúti.

Zoznam Smrťožrútov

  • Snape, Severus (pred pádom Voldemorta prešiel na druhú stranu - špión)
  • Thickensse, Pius (bol pod vplyvom Imperisu)
  • Travers
  • Wilkes
  • Yaxley, Arnold

Amycus a Alecto Carrowovci

Amycus a Alecto Carrowovci sú fiktívni súrodenci zo 7-dielnej fantasy série Harry Potter. Amycus v 7. knihe učil Obranu proti čiernej mágii, či skôr samotnú čiernu mágiu a Alecto Život a zvyky muklov, či skôr ako nenávidieť muklov.

Charakteristika: Amycus je tučný čarodejník s čudným krivým úškľabkom na tvári a chrapľavým smiechom. Alecto je vysoká, bratovi veľmi podobná.

Antonín Dolohov

Antonín Dolohov je fiktívna postava zo 7-dielnej fantasy série Harry Potter. Odsúdený na doživotie v Azkabane za brutálne vraždy Gideona a Fabiana Prewettovcov, bratov pani Weasleyovej, členov prvého Fénixovho rádu. Utiekol so svojimi spoločníkmi počas hromadného úteku.

Charakteristika: Čarodejník s dlhou, bledou vykrivenou tvárou, ktorý sa pohŕdavo uškŕňa.

Goyle

Pán Goyle je fiktívna postava zo 7-dielnej fantasy série Harry Potter. Je otec Harryho spolužiaka slizolinčana Gregoryho Goyla.

Charakteristika: čarodejník mohutnej postavy, nemotorný s huhňavou výslovnosťou presne ako jeho syn.

Fenrir Greyback

Fenrir Greyback je fiktívna postava zo 7-dielnej série kníh Harry Potter, je vlkolak, ktorý pohrýzol napr. aj Remusa Lupina. Po návrate Temného pána sa k nemu pripojil a viedol ostatných vlkolakov. Už v minulosti hrýzol a unášal malé deti a vychovával ich tak, aby robili to isté. Na ľudí neútočí len po transformácií, ale aj v ľudskej podobe. Príkladom je aj Bill Weasley, ktorému zohyzdil tvár. Z takýchto ľudí sa pravdepodobne nestanú skutoční vlkolaci, ale ostanú im vlčie črty napr. začnú jesť krvavé steaky.Greyback je uväznený medzi životom vlkolaka a životom človeka.Premenil sa už toľkokrát,že v ňom pretrvávajú pozostatky vlkolaka.

Charakteristika: Čarodejník veľkej statnej postavy s pochlpenými sivými vlasmi. Smťožrútsky habit je mu tesný. Hlas má ako škrípavý štekot a silne páchol od potu, špiny a krvi. Na špinavých rukách mal pazúrovité ožlknuté nechty.Na hrudi má chlpy a tričko s velkým výstrihom.

Bellatrix Lestrangeová

Bellatrix Lestrangeová (Blacková) (*1951-†1998) je fiktívna postava zo 7-dielnej fantasy série Harry Potter. Pochádzala z rodu Blackovcou, bola sesternicou Siriusa Blacka a Regulusa Blacka, a taktiež sestrou Andromedy Tonksovej (Blackovej) – matky Nymphadory Tonksovej, a Narcissy Malfoyovej (Blackovej) – matky Draca Malfoya a manželky Luciusa Malfoya. Bellatrix sa vydala ze Rodolphusa Lestrangea a spolu s ním boli vernými služobníkmi Lorda Voldemorta. Bellatrix bola odsúdená na doživotie v Azkabane za mučenie a trvalé poškodenie duševného zdravia manželom Alice a Franka Longbottomových. Z väzenia utiekla počas hromadného úteku spolu s ďalšími deviatimi odsúdenými smrťožrútmi. Mučila Nevilla Longbottoma a zabila Siriusa Blacka – v boji ho zasiahla zaklínadlom a on prepadol cez závoj na oddelení záhad na Ministerstve mágie (5.diel), mučila Hermionu Grangerovú a zabila dýkou domáceho škriatka Doobyho (7.diel). Bola to obľúbenkyňa Temného pána – dôkazom jeho dôvery k nej by mohla byť Bifľomorovej šálka (v skutočnosti horcrux), ktorú si uložil do jej trezoru. Bola mu oddanou a vernou služobníčkou (sama sa považovala za jeho najvernejšiu smrťožrútku) a bojovala zaňho až do samého konca. Zomrela rukou Molly Weasleyovej v poslednej bitke na Rokforte (7.diel).

Charakteristika: čarodejnica s dlhými tmavými hustými vlasmi, pevnou čeľusťou a ťažkými viečkami. V tvári mávala povýšenecký výraz, a na tenkých perách pohŕdavý úškrn.Bellatrix má pokazené zuby a príšerné,dlhé povykrúcané nechty.V minulosti bola neuveriteľne krásna a očarujúca-no to už pominulo.Bellatrixin desivý výzor dopĺňá aj účes a zbierka príveskov a krúžkov z vtáčich labiek a prútik podobný Voldemortovmu-akoby zakrivené predĺženie jej ruky.

Augustus Rookwood

Augustus Rookwood je fiktívna postava zo 7-dielnej fantasy série Harry Potter. Odsúdený po Karkarovej zrade na doživotie v Azkabane za špionáž na ministerstve pre Voldemorta. Pracoval v Oddelení záhad. Mučil mnoho muklov, prvý, ktorého udal Igor Karkarov, aby sa vyhol väzeniu. Utiekol so svojimi spoločníkmi počas hromadného úteku

Charakteristika: čarodejník s tvárou zjazvenou po dračích kiahňach a mastnými vlasmi.

Travers

Travers je fiktívna postava zo 7-dielnej fantasy série Harry Potter. Odsúdený po Karkarovovej zrade na doživotie v Azkabane za pomáhanie pri vražde McKinnovcov.

Šablóna:Link GA