Rybojaštery: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Addbot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 34 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q194515)
Riadok 49: Riadok 49:


{{Link FA|vo}}
{{Link FA|vo}}

[[ar:إكتيوصور]]
[[bg:Ихтиозаври]]
[[ca:Ictiosaure]]
[[cs:Ichtyosauři]]
[[de:Ichthyosaurier]]
[[en:Ichthyosaur]]
[[eo:Fiŝosaŭroj]]
[[es:Ichthyosauria]]
[[fa:ایکتیوسور]]
[[fr:Ichthyosauria]]
[[he:איכתיוזאוריה]]
[[hi:मीनसरीसृप]]
[[io:Iktiosauro]]
[[is:Fiskeðlur]]
[[it:Ichthyosauria]]
[[ja:魚竜]]
[[ka:იქთიოზავრები]]
[[ko:어룡]]
[[la:Ichthyosauria]]
[[lb:Fëschsaurier]]
[[ml:ഇക്തിയോസൗർ]]
[[nl:Ichthyosauria]]
[[no:Fiskeøgler]]
[[oc:Ichthyosauria]]
[[pl:Ichtiozaury]]
[[pt:Ictiossauro]]
[[ro:Ihtiozaur]]
[[ru:Ихтиозавры]]
[[simple:Ichthyosaur]]
[[sv:Fisködlor]]
[[tr:İhtiyozor]]
[[uk:Іхтіозаври]]
[[vo:Ichthyosauria]]
[[zh:鱼龙目]]

Verzia z 09:38, 10. marec 2013

Ichthyosauria
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Ichthyosauria
Blainville, 1835
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Ichtyosaury (z gr. „rybojaštery“; lat. Ichthyosauria) sú vyhynutá skupina morských plazov, ktorá vznikla už pred existenciou dinosaurov v spodnom triase a pretrvala až do strednej kriedy, približne do obdobia pred 90 mil. rokov.

Prvé ichtyosaury sa objavili na začiatku triasu a pravdepodobne sa vyvinuli zo suchozemských plazov, nevie sa však, z ktorej ich staršej skupiny. Ichtyosaury boli pozoruhodne prispôsobené životu pod vodou. Už Mixosaurus, jeden z prvých rodov ichtyosaurov, sa výborne prispôsobil životu vo vode: nohy sa mu zmenili na široké pádla a slúžili na kormidlovanie, veľkú plutvu mal aj na chrbte. Mixosaurus, čo v preklade znamená „zmiešaný jašter“, dostal pomenovanie podľa toho, že to bol medzistupeň na vývojovom rebríčku ichtyosaurov. Na rozdiel od svojich vyvinutejších súkmeňovcov mal tento plaz zmiešané črty primitívnych aj moderných ichtyosaurov: mal už na rozdiel od svojich predkov vyvinutú chrbtovú plutvu ale ešte nemal vyvinutú chvostovú plutvu, mal podobnú plutvu ako dnešné úhory, takže bol pravdepodobne pomalší ako moderné ichtyosaury.

Moderné ichtyosaury mali chvostovú plutvu v polohe tej istej ako dnešné drsnokožce. Tieto morské plazy mali jedny z najväčších očí v živočíšnej ríši a ich stavce boli podobné hokejovému puku. Ichtyosaury sa živili rybami, ktoré chytali do dlhých a úzkych čeľustí, obrúbených nespočetnými ostrými a hrotitými zubmi. Svojim hydrodynamyckým tvarom tela a zobcom pripomínali ichtyosaury dnešné delfíny. Ichtyosaury sa tak dokonale prispôsobili podmienkam v mori, že nepotrebovali raz za rok vyliesť na súš a naklásť tam vajcia, ako to robili (a dodnes aj robia) morské korytnačky. Problém vyriešili tak, že privádzali na svet živé mláďatá.

Iné projekty

Galéria

Šablóna:Link FA