Bitka pri Lamači: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TjBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: vi:Trận Blumenau
Addbot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 5 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q561512)
Riadok 19: Riadok 19:
[[Kategória:Bitky na Slovensku]]
[[Kategória:Bitky na Slovensku]]


[[de:Gefecht bei Blumenau]]
[[en:Battle of Lamacs]]
[[hu:Lamacsi ütközet]]
[[it:Battaglia di Blumenau]]
[[ru:Битва при Блуменау]]
[[vi:Trận Blumenau]]
[[vi:Trận Blumenau]]

Verzia z 13:20, 13. marec 2013

Bitka pri Lamači bolo záverečné vojenské stretnutie rakúskej a pruskej armády v Rakúsko-pruskej vojne v roku 1866.


Vojna sa začala na pruských hraniciach v severných Čechách, pokračovala dejiskom najväčšej bitky pri Hradci Králové a ukončená bola krviprelievaním v Lamači pri Bratislave.

Útočiaca pruská armáda prenasledovala časť porazených rakúskych jednotiek popri rieke Morava. 19. júla obsadila Malacky a o dva dni Stupavu. Prusi sa chystali dobyť Bratislavu, dôležité strategické miesto. Boli by si tak posilnili pozície v prípadnom útoku na Viedeň.

Rakúske jednotky vytvorili pred Bratislavou mohutný obranný val, rozprestierajúci sa od návršia Hrubý Pleš až po svahy Devínskej Kobyly. Silné delostrelectvo rozostavili pri Lamači a Dúbravke, aby chránilo prístupové cesty od Stupavy. Útok Prusov sa začal ráno 22. júla silnou delostreleckou paľbou na Dúbravku a Lamač. Medzitým sa ďalšie oddiely pokúsili o obchvat rakúskych obranných línií cez Kamzík. Napokon bol útok Prusov odrazený. Pred rozhodujúcim útokom Prusov Bratislavu zachránil začiatok prímeria uzavretého v Mikulove.

V tejto poslednej bitke rakúskej-pruskej vojny padlo niekoľko sto vojakov na jednej i druhej strane. Ich hroby sú roztrúsené v okolí Lamača, Dúbravky a po návrší Kamzíka. Mierové rokovania sa začali v Mikulove a pokračovali v Prahe, kde 23.8.1866 podpísali mierovú zmluvu. Pražským mierom sa Rakúsko zaviazalo, že sa úplne zrieka Nemecka a svojej nemeckej politiky vôbec. Muselo zaplatiť vojnovú kontribúciu 20 miliónov pruských toliarov. Výsledok vojny bol jedným z určujúcich faktorov neskoršieho rakúsko-uhorského vyrovnania v roku 1867.

Externé odkazy

O atmosfére po bitke pri Lamači (článok z 27.7.2007)