Chalcedón: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Peko (diskusia | príspevky)
d odstránenie infoboxu + rekat. + kozmetika
Mz (diskusia | príspevky)
disamb, mesto
Riadok 1: Riadok 1:
[[Obrázok:Mineraly.sk - chalcedon.jpg|thumb|right|300px|Chalcedón.]]
[[Obrázok:Mineraly.sk - chalcedon.jpg|thumb|right|300px|Chalcedón.]]
: ''Pre článok o ekumenickom [[koncil]]e, pozri [[Chalkedonský koncil]]''
Chalcedón je mikrokryštalická modifikácia oxidu kremičitého (SiO<sub>2</sub>), mineralogicky odroda [[kremeň]]a. Zvyčajne sa nachádza v obličkovitej forme. Jeho farba je veľmi premenlivá. Môže byť biely, modrý, červený, zelený hnedý aj čierny. Vryp má biely. Poznáme niekoľko odrôd chalcedónu: nepriehľadný jaspis, achát - odrodu s koncentrickými rôznofarebnými vrstvičkami, zelený chryzopras a ďalšie. Býva priehľadný až nepriehľadný, so skleným až matným leskom.
Chalcedón je mikrokryštalická modifikácia oxidu kremičitého (SiO<sub>2</sub>), mineralogicky odroda [[kremeň]]a. Zvyčajne sa nachádza v obličkovitej forme. Jeho farba je veľmi premenlivá. Môže byť biely, modrý, červený, zelený hnedý aj čierny. Vryp má biely. Poznáme niekoľko odrôd chalcedónu: nepriehľadný jaspis, achát - odrodu s koncentrickými rôznofarebnými vrstvičkami, zelený chryzopras a ďalšie. Býva priehľadný až nepriehľadný, so skleným až matným leskom.


Riadok 6: Riadok 7:


== Pomenovanie ==
== Pomenovanie ==
Chalcedón je jedným z najstarších známych drahokamov na svete. Meno dostal podľa [[Staroveké Grécko|starogréckeho]] mesta Kalchidónu, kde boli v tej dobe najznámejšie nálezisko tohoto [[nerast]]u. Okrem toho grécke slovo „khalkedon“ znamená drahokam.
Chalcedón je jedným z najstarších známych drahokamov na svete. Meno dostal podľa [[Staroveké Grécko|starogréckeho]] mesta [[Chalkedon]], kde boli v tej dobe najznámejšie nálezisko tohoto [[nerast]]u. Okrem toho grécke slovo „chalkedon“ znamená drahokam.


== Vznik ==
== Vznik ==

Verzia z 20:51, 18. september 2006

Chalcedón.
Pre článok o ekumenickom koncile, pozri Chalkedonský koncil

Chalcedón je mikrokryštalická modifikácia oxidu kremičitého (SiO2), mineralogicky odroda kremeňa. Zvyčajne sa nachádza v obličkovitej forme. Jeho farba je veľmi premenlivá. Môže byť biely, modrý, červený, zelený hnedý aj čierny. Vryp má biely. Poznáme niekoľko odrôd chalcedónu: nepriehľadný jaspis, achát - odrodu s koncentrickými rôznofarebnými vrstvičkami, zelený chryzopras a ďalšie. Býva priehľadný až nepriehľadný, so skleným až matným leskom.

Výskyt

Najväčšie náleziská sú v Brazílii, Indii, na Madagaskare a v Južnej Afrike. Vyskytuje sa aj v Nemecku, Rakúsku, Česku a na Slovensku (Hronec).

Pomenovanie

Chalcedón je jedným z najstarších známych drahokamov na svete. Meno dostal podľa starogréckeho mesta Chalkedon, kde boli v tej dobe najznámejšie nálezisko tohoto nerastu. Okrem toho grécke slovo „chalkedon“ znamená drahokam.

Vznik

Farebné pásy na vyleštených rezoch prezrádzajú ich geologickú minulosť. Vznikaly v dobách, keď sa ochladzovali horúce podzemné vulkanické vody, v ktorých sa zrážali kremičitany a ukladali do jednotlivých vrstiev.

Vzniká v dutinách hornín rozličných typov, najmä v lávach. Veľká časť chalcedónu sa tvorí pri relatívne nízkych teplotách kryštalizáciou roztokov bohatých na oxid kremičitý. Môže však vznikať aj ako produkt dehydratácie opálu.

Poznávanie

Chalcedón má podobné vlastnosti ako opál, od ktorého sa predovšetkým odlišuje vyššou hustotou.

Odrody

Rôzne zafarbené chalcedóny majú medzi mineralógmi svoje vlastné pomenovania:

  • karneol je Červeno zafarbený chalcedón napr. dostal názov
  • chrysopras je zelený chalcedón vďaka prímesiam niklu.
  • jaspis je rôznofarebná zmes chalcedónu, kremeňa a opálu
  • Tigrie oko je žltohnedý chalcedón s čiastočkami železa
  • achát je vrstevnatá odroda chalcedónu

Podľa zafarbenia a priebehu vrstiev dostali i rôzne odrody achátu svoje vlastné mená - např. ónyx je prúžkovaný čierno a bielo, sardonyx má prúžky červenohnedé a biele.

Vlastnosti

Podoba

Chalcedón je mikroskopicky vláknitý kremeň, ktorý vzniká prekryštalovaním opálu. Je bielej, bielosivej, sivomodrej a svetlo modrej farby. Vytvára ľadvinkovité útvary, vypĺňa skalné pukliny. Skladá sa z jemných vlákien kremeňa.

Základné vlastnosti

  • Chemické zloženie:SiO2 100% (prímesy Fe, Al, Mg, Ca, Ni, Cr)
  • Chemické vlastnosti:ľahko rozpustný v zásadach (hlavne v KOH)
  • Podobné minerály:Opál
  • Paragenéza:Kalcit, Kremeň
  • Výskyt u nás:okolie Košíc (Banské, Slanec, Brezina, Byšta)
  • Použitie:drahý kameň (ozdobné predmety)

Ezoterické vlastnosti

Je považovaný za obdobu lotosového kvetu ako symbol láskyplnej liečivej sily. Údajne zaháňa trápenie a ponechá len sladké starosti lásky.

Vraj upokojuje a vyrovnáva náladu. Znižuje precitlivenosť, popudlivosť a pomáha prekonávať príliš veľké napätie zapríčinené stresom. Zlepšuje priebeh akejkoľvek negatívnej situácie. Je to kameň priateľstva, šťastia a duševnej inšpirácie.

Posiluje vraj organizmus, zaháňa depresiu a nervozitu. Využíva sa tiež k všeobecnému posilneniu tela. Poskytuje tiež aj dar výrečnosti. Už za starých čias bol považovaný za kameň rečníkov.

Odroda tigrie oko vraj prináša teplo. Posilňuje schopnosť sústrediť sa, podporuje zdravie a pedagogické schopnosti. Ochráni pred trápením, žiarlivosťou, konkurentmi a namyslenosťou. Majiteľa robí odvážnym a sebavedomím. Lepšie pomocou neho pochopíme svoje vnútro a aj duchovný poklad, ktorý vlastní každý z nás. Vyzýva nás, aby sme sa nebáli ísť za svojím šťastím a na tejto ceste nám tigrie oko vyzbrojí pocitom bezpečia a tepla.

výskyty na Slovensku

Limnokvarcity v Žiarskej kotline, Bartošova Lehôtka, Lutila, Slaská a Stará Kremnička, Hliník nad Hronom (pri: Žiar nad Hronom, v ryolitoch), Tri Vody, Osrblie pri Brezne, a mnohé ďalšie výskyty.