Digitálny fotoaparát: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 48 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q62927)
Maajo25 (diskusia | príspevky)
d odobratá Kategória:Fotoaparáty; pridaná Kategória:Digitálne fotoaparáty pomocou použitia HotCat
Riadok 29: Riadok 29:
{{Fotoaparáty}}
{{Fotoaparáty}}


[[Kategória:Fotoaparáty]]
[[Kategória:Digitálne fotoaparáty| ]]
[[Kategória:Digitálna fotografia]]
[[Kategória:Digitálna fotografia]]

Verzia z 16:45, 22. marec 2013

Canon Powershot A95
Digitálna zrkadlovka

Digitálny fotoaparát je fotoaparát, zaznamenavajúci obraz v digitálnej forme, takže môže byť okamžite zobrazený na zabudovanom displeji alebo nahraný do počítača. Od roku 2006 digitálne fotoaparáty na trhu dominujú.

Základnou funkciou digitálneho fotoaparátu je snímanie statických obrazov do podoby tzv. digitálnej fotografie a umožniť tak ich ďalšie spracovanie, napr. pomocou bežného počítača, ich tlač či vyvolanie špeciálnou osvitovou jednotkou do výslednej podoby ako u klasickej fotografie.

Dnešné digitálne fotoaparáty ponúkajú okrem svojej základnej funkcie aj rad ďalších doplňujúcich a rozširujúcich funkcií, ktoré súvisia buď priamo alebo nepriamo so spracovávanými obrazovými údajmi. Fotoaparáty tak dokážu okrem obrazu zaznamenať aj pohyblivé scény vo forme videa alebo zvukový záznam vo forme ozvučeného videa alebo ako poznámky k odfoteným snímkam.

Dejiny

Prvým fotoaparátom, ktorý zaznamenával snímky do počítačových súborov, bol v roku 1988 Fuji DS-1P, používajúci 16 MB internej pamäti. V roku 1991 bola uvedená prvá digitálna zrkadlovka, Kodak DCS-100. Mala 1,3 Mpix senzor a stála 13 000 USD.

Zabudovaný displej prišiel s prístrojom Casio QV-10 (1995), prvým fotoaparátom zapisujúcim na karty Compact Flash bol Kodak DC-25 o rok neskôr.

Digitálne fotoaparáty cielené na bežných spotrebiteľov mali najskôr pomerne nízke rozlíšenie. V tejto triede bola hranica jedného megapixelu prelomená až v roku 1997. Pravdepodobne prvým prístrojom schopným nahrávať video bol Ricoh RDC-1, predávaný od roku 1995.

V oblasti digitálnych zrkadloviek bol zlomový rok 1999, keď Nikon uviedol model D1, čo bola prvá digitálna zrkadlovka vyvinutá samostatne tradičným výrobcom, s cenou pod 6 000 USD, čo už bolo dosiahnuteľné pre profesionálnych fotografov a ďalších náročných používateľov. Zrkadlovka používala objektívy s bajonetom Nikon F, takže vtedajší zákazníci Nikonu mohli využiť svoje objektívy, ktoré už vlastnili.

V roku 2003 Canon predstavil šesťmegapixelový EOS 300D, prvú digitálnu zrkadlovku s cenou pod 1 000 USD, určenú hlavne pre amatérov.

Iné projekty

Externé odkazy