Optické žiarenie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mikulas1 (diskusia | príspevky)
d typografia
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{bez zdroja}}
{{bez zdroja}}
'''Optické žiarenie''' (iné názvy: '''[[svetlo]]''', zriedkavo '''optické pásmo''', ako časť elektromagnetického spektra: '''optické spektrum, svetelné spektrum''') je súhrnné označenie pre [[ultrafialové žiarenie]], [[viditeľné svetlo]] a [[infračervené žiarenie]]. Názov je odvodený od faktu, že ide o žiarenie, ktoré možno sledovať optickými prístrojmi. Ojedinele sa ako optické spektrum (atď.) v užšom zmysle označuje len [[viditeľné svetlo]].
'''Optické žiarenie''' (iné názvy: '''optická radiácia, [[svetlo]]'''; ako vlnenie: '''optické vlnenie/vlny''', ako časť elektromagnetického spektra: '''optické spektrum, svetelné spektrum, optické pásmo''') je súhrnné označenie pre [[ultrafialové žiarenie]], [[viditeľné svetlo]] a [[infračervené žiarenie]]. Názov je odvodený od faktu, že ide o žiarenie, ktoré možno sledovať optickými prístrojmi. Ojedinele sa ako optické spektrum (atď.) v užšom zmysle označuje len [[viditeľné svetlo]].





Verzia z 17:52, 16. máj 2013

Optické žiarenie (iné názvy: optická radiácia, svetlo; ako vlnenie: optické vlnenie/vlny, ako časť elektromagnetického spektra: optické spektrum, svetelné spektrum, optické pásmo) je súhrnné označenie pre ultrafialové žiarenie, viditeľné svetlo a infračervené žiarenie. Názov je odvodený od faktu, že ide o žiarenie, ktoré možno sledovať optickými prístrojmi. Ojedinele sa ako optické spektrum (atď.) v užšom zmysle označuje len viditeľné svetlo.