Dimitrij Plichta: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Filmografia: formulácia
kategórie
Riadok 8: Riadok 8:
}}
}}


'''Dimitrij Plichta''' (* [[21. máj]] [[1922]], [[České Budějovice]] - † [[10. august]] [[2004]], [[Dolná Sytová]]) je slovenský režisér a scenárista, tvorca desiatok dokumentárnych, zväčša populárno-náučných filmov. V rámci hranej tvorby sa zaoberal prevažne problematikou mládeže a negatívnych vplyvov na ňu. Pri tvorbe väčšiny svojich filmov bol nielen režisérom, ale zároveň aj autorom námetu a scenára.
'''Dimitrij Plichta''' (* [[21. máj]] [[1922]], [[České Budějovice]] - † [[10. august]] [[2004]], [[Dolná Sytová]]) je slovenský [[režisér]] a [[scenárista]], tvorca desiatok dokumentárnych, zväčša populárno-náučných filmov. V rámci hranej tvorby sa zaoberal prevažne problematikou mládeže a negatívnych vplyvov na ňu. Pri tvorbe väčšiny svojich filmov bol nielen režisérom, ale zároveň aj autorom námetu a scenára.


== Štúdium a začiatky ==
== Štúdium a začiatky ==
Riadok 77: Riadok 77:
*http://www.csfd.cz/tvurce/12935-dimitrij-plichta/
*http://www.csfd.cz/tvurce/12935-dimitrij-plichta/
*http://www.filmsk.sk/show_article.php?id=2189&movie=&archive=1
*http://www.filmsk.sk/show_article.php?id=2189&movie=&archive=1

{{DEFAULTSORT:Plichta, Dimitrij}}
[[Kategória:Slovenskí režiséri]]
[[Kategória:Slovenskí scenáristi]]

Verzia z 18:45, 9. jún 2013

Dimitrij Plichta
Narodenie21. máj 1922
České Budějovice
Úmrtie10. august 2004 (82 rokov)
Dolná Sytová

Dimitrij Plichta (* 21. máj 1922, České Budějovice - † 10. august 2004, Dolná Sytová) je slovenský režisér a scenárista, tvorca desiatok dokumentárnych, zväčša populárno-náučných filmov. V rámci hranej tvorby sa zaoberal prevažne problematikou mládeže a negatívnych vplyvov na ňu. Pri tvorbe väčšiny svojich filmov bol nielen režisérom, ale zároveň aj autorom námetu a scenára.

Štúdium a začiatky

Dimitrij Plichta študoval na gymnáziu a konzervatóriu v Brne. Po vojne študoval estetiku na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe. Najprv pôsobil ako rozhlasový režisér, neskôr v období rokov 19491970 ako režisér dokumentárnych a populárno-vedeckých filmov v Štúdiu krátkych filmov v Bratislave. V tomto období sa podieľal na vzniku filmov ako Bábkové divadlo, Putovný tábor, Deti žalujú, Víno a iné. Od roku 1959 pôsobil už aj ako režisér hraných filmov.

Hraná tvorba

Kto si bez viny

Film Kto si bez viny je celovečerným hraným debutom Dimitrija Plichtu, ktorý okrem réžie k filmu napísal námet aj scenár. Snímka rozpráva tragický príbeh mladého Róma Vinca (Ján Mistrík). Ten je prinútený základnou vojenskou službou žiť v kolektíve ľudí, ktorí mu nechcú ani nemôžu rozumieť. Napätie vyvrcholí v momente, keď sa Vincovi kamaráti rozhodnú, že Vincovi v mene jeho ženy Šujany (Mária Málková) napíšu list, že mu je neverná. Film vznikol v rámci 1. tvorivej skupiny Alberta Marenčina / Karola Bakoša. Autenticky hlavne pôsobia zábery a taktiež vedľajšie postavy z rómskej osady. V podstate lineárny príbeh o jednoduchom Rómovi je doplnený hudbou Ilju Zeljenku.

Šerif za mrežami

Dramatický príbeh Šerif za mrežami z prostredia nápravno-výchovného ústavu pre mladistvých je ďalším filmom Dimitrija Plichtu na ktorom sa podieľal režijne a zároveň aj v rámci námetu a scenára. Mladý Jakub sa z falošnej solidarity nechá odsúdiť za krádež namiesto "šerifa" ich partie. Dúfa, že "šerif" jeho gesto ocení. Toto presvedčenie mu dodáva silu vydržať neznesiteľné pomery v ústave.

Láska neláskavá

Vo filme Láska neláskavá sa divák dostáva tentokrát do prostredia väzenia. Dievča (Andrea Čunderlíková) je odsúdená za zabitie človeka. Vo väzení spomína na minulosť, čo v nej zažila, až ju to priviedlo až do väzenia. Hlavná hrdinka mala ťažký život – nenašla pochopenie u vlastných rodičov a nakoniec aj zločin, za ktorý je uväznená spáchala v afekte. Film zobrazuje bezvýchodiskovú situáciu mladého človeka, ktorý sa dostane na zlú cestu, z ktorej už návrat nie je možný. Film sa natáčal pod vedením 2. tvorivej skupiny Moniky Gajdošovej a Juraja Krála. Niektoré scény sa priamo realizovali v skutočných väzniciach v Břeclavi a Pardubiciach.

Dokumentárna tvorba

Dimitrij Plichta nakrútil veľké množstvo dokumentov rôznej metráže s rôznou témou. Cestopisné dokumenty, zdravotnícke dokumenty, ktoré mali slúžiť ako istá osveta medzi obyvateľstvom, takisto krátke dokumenty z prostredia divadla a iné.

Upre Roma

Stredometrážny film z polovice päťdesiatych rokov zachytáva život Rómov v našej krajine. Plichta v rámci Česko-Slovenska prvýkrát zachytil v tomto filme rómsku otázku a problémy s ňou spojené. „Tento středometrážní film je určen pro nejširší distribuci, zvláště však tam, kde žijí občané cikánské národností. Je dokumentem toho, že v naší socialistické vlasti slouží lékař všem a všude, a to i tam, kde musí napřed bojovat s nevzdělaností, pověrou, bázní.“ (Filmový přehled 10/1956)

Stroskotáme zajtra

Celovečerný dokument, natočený vo farbe, zachytáva priebeh plavby dvoch športových lodí so šesťčlennou posádkou cez Atlantik. Ide o do istej miery experimentálny cestopisno – dobrodružno - dokumentárnych filmov. Filmom je divák sprevádzaný rozprávačom Leopoldom Haverlom.

Filmografia

Hraná tvorba
Dokumentárna tvorba
  • 1968 – Stroskotáme zajtra
  • 1957 – Zabraňte nákaze 092
  • 1956 – Deti žalujú ...
  • 1956 – Ľady na Dunaji
  • 1956 – Víno
  • 1956 – Za ľudovými hudobnými nástrojmi
  • 1955 – Upre Roma
  • 1954 – Ej, keď som išiel na zboj ...
  • 1954 – Putovný tábor
  • 1954 – Údržba ručných píl
  • 1954 – Údržba sekier
  • 1953 – Bábkové divadlo
  • 1953 – Pioniersky palác
  • 1952 – Prečo oslavujem 1. máj
  • 1951 – Slovenské ľudové tance

Knižné zdroje

  • MACEK V., PAŠTÉKOVÁ J. Dejiny slovenskej kinematografie. Martin: Osveta, 1997.
  • ŠMATLÁKOVÁ R., ŠMATLÁK M., Filmové profily. Bratislava: SFU, 2005.
  • ULMAN M., ULMAN P. Sprievodca klubovým filmom. Bratislava: ASFK, 2003.

Články v periodikách

  • Blech, Richard: Hovorí režisér Dmitrij Plichta. – In: Smena. – Roč. 21, č. 171 (22.6.1968), s. 3
  • A co vy? U apartu Dmitrij Plichta, scenárista a režisér. – In: Květy. – Roč. 35, č. 1 (1985), s. 41.
  • Dulíková, Radka: Slovo autora. – In: Československý voják. – Roč. 34, č. 21. (1985), s. 47.
  • Žantovský, Petr: Dmitrij Plichta. – In: Reflex. – Roč. 2, č. 25 (1991), s. 42-43.
  • Pelcrová, Kristína: Dmitrij Plichta. – In: Film.sk. – Roč. 5, č. 11 (2004), s. 36.

Externé zdroje