Dan Brown: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 25: Riadok 25:
* [[2003]] - ''The Da Vinci Code'' (''Da Vinciho kód'')
* [[2003]] - ''The Da Vinci Code'' (''Da Vinciho kód'')
* [[2009]] - ''The Lost Symbol'' (''Stratený symbol'')
* [[2009]] - ''The Lost Symbol'' (''Stratený symbol'')
* [[2013]] - ''Inferno'' (''Peklo'')


=== Slovenské vydania ===
=== Slovenské vydania ===

Verzia z 04:52, 15. júl 2013

Dan Brown
Americký spisovateľ
Americký spisovateľ
Narodenie22. jún 1964 (59 rokov)
New Hampshire USA
PodpisDan Brown, podpis
Odkazy
Webstránkadanbrown.com
CommonsSpolupracuj na Commons Dan Brown

Dan Brown (* 22. jún 1964, New Hampshire) je americký spisovateľ. Jeho najznámejšie diela sú Da Vinciho kód a Anjeli a démoni.

Život

Dan Brown je synom profesora matematiky a profesionálnej hudobníčky. Vyštudoval Amherst College a absolvoval Akadémiu Phillips Exeter, kde aj istý čas pôsobil ako učiteľ angličtiny. V roku 1998 ho jeho záujem o rôzne druhy kódov a utajené vládne organizácie priviedol k napísaniu jeho prvého románu Digital Fortress, ktorý bol vydaný aj v elektronickej forme a rýchlo sa stal najlepšie predávanou elektronickou knihou v USA. Na pozadí Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) zobrazil tenkú čiaru medzi osobným súkromím a národnou bezpečnosťou. Na túto tému úspešne nadviazal aj v románe „Bod klamu“ (Deception Point) sústreďujúc sa na morálku v politike, národnú bezpečnosť a tajné technológie.

Prostredie, v ktorom vyrastal a kde sa prelínala moderná veda s náboženstvom, bolo bezprostredným námetom románu „Anjeli a démoni“ (Angels and Demons), kde veda reprezentovaná švajčiarskym výskumným ústavom (CERN) sa dostáva do konfliktu s náboženstvom reprezentovaným Vatikánom. V súčasnosti pracuje na sérii románov o Robertovi Langdonovi, profesorovi ikonografie a náboženského umenia na Harvarde, ktorého predstavil v knihe „Anjeli a démoni“. Jeho druhá kniha z tejto série „Da Vinciho kód“ (The Da Vinci Code) dosiahla nebývalý úspech, keď sa súčasne stala číslom jedna v zozname bestsellerov The New York Times, The Wall Street Journal, Publishers Weekly a San Francisco Chronicle. Neskôr bola jednotkou na každom dôležitom zozname bestsellerov v USA. V roku 2006 bol štúdiom Columbia Pictures do kín uvedený film podľa tejto knihy v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom a Audrey Tautou. Séria by mala pokračovať románmi z Washingtonu a Londýna.

Kritika

Dan Brown je často kritizovaný za prekrútené, niekedy až vymyslené podanie dejín v jeho niektorých románoch. Obsahujú niekoľko historických a náboženských nepresností. Aj keď sú tieto romány fikcie, neobsahujú žiadne varovanie, že nie celkom pravdivo zobrazujú históriu. V dôsledku toho môžu byť čitatelia dezinformovaní o skutočných historických faktoch.

Bibliografia

  • 1998 - Digital Fortress (Digitálna pevnosť)
  • 2000 - Angels and Demons (Anjeli a démoni)
  • 2001 - Deception Point (Bod klamu)
  • 2003 - The Da Vinci Code (Da Vinciho kód)
  • 2009 - The Lost Symbol (Stratený symbol)
  • 2013 - Inferno (Peklo)

Slovenské vydania

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Dan Brown

Externé odkazy