Čierna labuť: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Legobot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 43 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q180214)
pravopis
Riadok 21: Riadok 21:
}}
}}


'''''Čierna labuť''''' (v origináli ''Black Swan'') je [[Spojené štáty|americký]] [[psychológia|psychologický]] [[thriller]] režírovaný [[Darren Aronofsky|Darrenom Aronofskym]], v ktorom v hlavných úlohách hrajú [[Natalie Portmanová]], [[Vincent Cassel]] a [[Mila Kunis]]. Dej filmu sa točí okolo produkcie ''[[Labutie jazero|Labutieho jazera]]'' prestížnym [[New York (mesto)|newyorským]] [[balet]]ným súborom. Predstavenie vyžaduje [[balerína|balerínu]], ktorá zahrá nevinnú Bielu labuť aj zmyselnú Čiernu labuť. Jedna tanečníčka, Nina (Natalie Portmanová), sedí do úlohy Bielej labute, zatiaľ čo Lily (Mila Kunis) je osoba, ktorá sa hodí na Čiernu labuť. Počas toho, ako súťažia o rolu, Nina objavuje v sebe temnú stránku.
'''''Čierna labuť''''' (v originále ''Black Swan'') je [[Spojené štáty|americká]] [[psychológia|psychologická]] [[detektívka]] režírovaná [[Darren Aronofsky|Darrenom Aronofskym]], v ktorom v hlavných úlohách hrajú [[Natalie Portmanová]], [[Vincent Cassel]] a [[Mila Kunis]]. Dej filmu sa krúti okolo produkcie ''[[Labutie jazero|Labutieho jazera]]'' prestížnym [[New York (mesto)|newyorským]] [[balet]]ným súborom. Predstavenie si vyžaduje [[balerína|balerínu]], ktorá zahrá nevinnú Bielu labuť aj zmyselnú Čiernu labuť. Jedna tanečníčka, Nina (Natalie Portmanová), sedí na úlohu Bielej labute, kým Lily (Mila Kunis) je osoba, ktorá sa hodí na Čiernu labuť. Počas toho, ako súťažia o rolu, Nina v sebe objavuje temnú stránku.


== Obsadenie ==
== Obsadenie ==
[[Súbor:Mila Kunis 2008.jpg|thumb|upright=0.85|[[Mila Kunis]] bola prvou herečkou, ktorá bola obsadená do ''Čiernej labute'' v roku 2008. Ona a [[Natalie Portmanová]] strávili 6 mesiacov trénovaním a posilňovaním ich tiel pred natáčaním.]]
[[Súbor:Mila Kunis 2008.jpg|thumb|upright=0.85|[[Mila Kunis]] bola prvá herečka, ktorú obsadili do ''Čiernej labute'' v roku 2008. Ona a [[Natalie Portmanová]] strávili 6 mesiacov trénovaním a posilňovaním ich tiel pred nakrúcaním.]]
* [[Natalie Portmanová]] ako Nina Sayersová
* [[Natalie Portmanová]] ako Nina Sayersová
* [[Vincent Cassel]] ako Thomas Leroy
* [[Vincent Cassel]] ako Thomas Leroy

Verzia z 21:14, 28. júl 2013

Čierna labuť
Originálny názov Black Swan
Žáner psychologický thriller
Dĺžka 108 minút
Štát Spojené štáty americké
Pôvodný jazyk angličtina
Dátum uvedenia USA 3. december 2010
Slovensko 10. február 2011
Spoločnosť Fox Searchlight Pictures
Rozpočet 13 000 000 $[1]
Zárobok 31 140 116 $[1]
Filmový štáb
Réžia Darren Aronofsky
Scenár Mark Heyman
Andres Heinz
John McLaughlin
Produkcia Jon Avnet
Mike Medavoy
Scott Franklin
Arnold Messer
Brian Oliver
Brad Fischer
Rick Schwartz
Peter Fruchtman
Hudba Clint Mansell
Kamera Matthew Libatique
Strih Andrew Weisblum
Herecké obsadenie
Obsadenie Natalie Portmanová
Vincent Cassel
Mila Kunis
Barbara Hersheyová
Winona Ryderová
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Čierna labuť (v originále Black Swan) je americká psychologická detektívka režírovaná Darrenom Aronofskym, v ktorom v hlavných úlohách hrajú Natalie Portmanová, Vincent Cassel a Mila Kunis. Dej filmu sa krúti okolo produkcie Labutieho jazera prestížnym newyorským baletným súborom. Predstavenie si vyžaduje balerínu, ktorá zahrá nevinnú Bielu labuť aj zmyselnú Čiernu labuť. Jedna tanečníčka, Nina (Natalie Portmanová), sedí na úlohu Bielej labute, kým Lily (Mila Kunis) je osoba, ktorá sa hodí na Čiernu labuť. Počas toho, ako súťažia o rolu, Nina v sebe objavuje temnú stránku.

Obsadenie

Mila Kunis bola prvá herečka, ktorú obsadili do Čiernej labute v roku 2008. Ona a Natalie Portmanová strávili 6 mesiacov trénovaním a posilňovaním ich tiel pred nakrúcaním.

Dej

Newyorský baletný súbor sa pripravuje na produkciu Labutieho jazera, vyberá sa nováčik do role ako Bielej, tak aj Čiernej labute. Tanečníčka Nina Sayersová (Portmanová) súťaží o rolu spolu s inými mladými tanečníčkami, vrátane nováčika Lily (Kunisová). Nina žije so svojou príliš starostlivou matkou Ericou (Barbara Hersheyová), neúspešnou tanečnicou, ktorá sa snaží kontrolovať každý aspekt dcérinho života.

Riaditeľ Thomas Leroy (Vincent Cassel) sa zdráha obsadenia Niny; tvrdí, že perfektne sedí na úlohu Bielej labute, ale chýba jej vášeň temnej zvodnej Čiernej labute. Počas konfrontácie kvôli roli, Leroy ju pobozká a ona ho kusne do pery, čo ho prekvapí a rozveselí a na druhý deň ju obsadí do hlavnej role Labutej kráľovej. Po slávnostnom galavečeri ju pozve do jeho bytu, aby si s ňou pohovoril na tému sexuality. Nakáže jej, aby „išla domov a dotýkala sa“. Keď sa ďalšie ráno zobudí, začne masturbovať, ale keď sa v posteli otočí, zbadá, že jej matka spí v jej izbe na stoličke.

Nine sa vyskytla zvláštna vyrážka na ramene a začne trpieť bizarnými halucináciami. Začne si myslieť, že Lily, jej náhradníčka, je tam nasadená, aby jej prevzala hlavnú úlohu. Medzitým Leroy začína byť čím viac frustrovaný Nininým vystupovaním, pretože nie je podľa neho dostatočne sexuálna. Jednej noci sa Lily zjaví u Niny a pozve ju von na večeru. Ona súhlasí a Lily jej ponúkne extázu, ktorú Nina neochotne prijme. Po noci vonku sa vracajú k Nine do bytu, kde sa spolu vyspia.

Nina sa zobudí neskoro a uteká na nácvik, kde zbadá Lily ako tancuje jej rolu Labutej kráľovnej. Nahnevaná Nina sa s Lily poháda a spýta sa jej, prečo ju ráno nezobudila, ale Lily tvrdí, že strávila noc s mužom, ktorého stretla v bare a vysmieva sa Nine, že o nej fantazírovala. Večer pred premiérou Nina do noci nacvičuje a jej halucinácie pokračujú. Vyrážka na ramene sa jej zhoršila a vytiahne si z nej práporček pera, ktorý sa podobá na čierne perie.

Nina príde neskoro do divadla vo večer premiéry a hneď sa začína pripravovať na Bielu labuť. Keď nastúpi na scénu, potkne sa a spadne pri tanci. Rozrušená Nina sa vracia do svojej šatne a nájde tam Lily oblečenú v jej kostýme Čiernej labute. Nina postrčí Lily do obrovského zrkadla a počas následnej bitky vezme kus rozbitého zrkadla a zabodne ho do Lily, čím ju zabije. Nina odtancuje Čiernu labuť vášnivo a zvodne, po celom tele jej vtedy narastie čierne perie. Na konci dejstva sa jej dokonca dostane aj standing ovation. Počas pauzy ju vyruší klopanie na dvere: prichádza Lily, ktorá prišla jej pogratulovať. Ich bitka bola ďalšou halucináciou, ale zrkadlo bolo rozbité — Nina si uvedomuje, že kus zrkadla bodla do seba, a nie do Lily. Napriek tomu bezchybne odtancuje tretie dejstvo, čím dosiahla svoj cieľ perfektnosti. Ako sa pozrie do hľadiska, vidí jej matku ako plače, čo aj ju privedie k slzám. Ako v rámci hry padla zo schodov na matrac, čím sa 'zabila', Leroy prichádza k nej, pretože ostatné tanečnice hľadia na jej zranenie. Jej posledné slová sú „Cítila som to. Perfektné. Bola som perfektná.

Referencie

  1. a b Black Swan na BoxOfficeMojo.com

Externé odkazy