Juraj Fischer: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{Infobox Osobnosť
{{Infobox Osobnosť
|Meno = Juraj Fisher
|Meno = Juraj Fischer
|Portrét = Fisher.jpg
|Portrét = Fisher.jpg
|Velkost obrázka = 230px
|Velkost obrázka = 230px

Verzia z 09:38, 1. august 2013

Juraj Fischer
veterán západného odboja, politický väzeň
veterán západného odboja, politický väzeň
Narodenie9.december 1920
Lučenec
Úmrtie9. máj 2007 (86 rokov)
Lučenec
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Juraj Fischer

Juraj Fisher, (* 9. december 1920, Lučenec – † 9. máj 2007, Lučenec) bol veterán západného odboja a slovenský politický väzeň .

Životný príbeh

Juraj Fisher to v živote nemal nikdy ľahké, pochádzal z významnej židovskej obchodníckej rodiny z Lučenca a pred prenasledovaním židov počas druhej svetovej vojny sa ako 19 ročný zachránil útekom zo Slovenska, inač by ho poslali na smrť v koncentračnom tábore, tak ako jeho otca a brata. Po peripetiách na Balkáne a Blízkom východe sa jeho útek skončil vo Francúzsku, kde dobrovoľne vstúpil do armády. Zúčastnil sa vojenskej operácie s krycím názvom Dynamo pri Dunkerque a po obsadení Francúzska nemeckou armádou sa pridal k Československej armáde v Anglicku. V zahraničnom odboji bol od 1.4.1940 do 5.5.1945, teda vyše 5 rokov a ako veliteľ tanku sa priamo zúčastnil vylodenia v Normandii 6. júna 1944. Po návrate do Lučenca pracoval ako zástupca riaditeľa, vo veľkoobchode. V čase politických procesov, kedy sa komunisti likvidovali sami navzájom, ho obvinili z údajnej sabotáže a po vykonštruovanom procese, kedy mu hrozila dokonca aj poprava ako Slánskemu, ho poslali ako politického väzňa do Jáchymova na ťažbu uránu. Ľudový súd mu v roku 1960 skonfiškoval dom a celý majetok, paradoxne podľa Benešových dekrétov 108/60 ako nepriateľovi Československého štátu, čo možno označiť ako urážku hrdinov odboja, pretože podľa tohto dekrétu sa konfiškoval len majetok nacistov a kolaborantov. Budovu neskôr zbúrali a na jej pozemku si komunisti postavili svoje sídlo. Spravodlivého zadosťučinenia sa nedočkal ani po prevrate v Novembri 1989. Jeho žiadosť o odškodnenie za stratu majetku súd zamietol a postup vyvlastnenia označil ako legálny. Paradoxne bola Ministerstvom spravodlivosti SR zamietnutá aj jeho žiadosť o odškodnenie za smrť jeho otca a brata v koncentračnom tábore. [1] Po vyčerpaní všetkých oprávnených prostriedkov sa obrátil vo veci odškodnenia ako aj vo veci nepriznania náhrady za skonfiškovaný majetok na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu o čom listom informoval aj Svetové združenie bývalých československých politických väzňov, ktorého bol členom. [2] Juraj Fischer zomrel vo veku nedožitých 87 rokov, v symbolický deň - 9. mája 2007 – na 62. výročie platnosti kapitulácie Nemecka. Napriek tomu, že bojoval za správnu vec a nezlomili ho ani nacisti, ani komunisti, spravodlivého zadosťučinenia sa nedočkal.

Ocenenia a Vyznamenania

V roku 2004, na šesťdesiate výročie vylodenia v Normandii, mu udelil francúzsky prezident Jacques Chirac najvyššie francúzske štátne vyznamenanie spojené s udelením titulu Rytier čestnej légie Francúzskej republiky, ktoré získal aj Milan Rastislav Štefánik a na Slovensku ho celkovo mali len 4 ľudia. Je držiteľom britských ocenení a viacerých slovenských.

Referencie

  1. VLADIMÍR, Pavlík. Úcta a obdiv pre statočného židovského občana Juraja Fischera [online]. necenzurovane.sk. Dostupné online.
  2. Nekrológ za veteránom západného odboja a bývalým politickým väzňom Jurajom Fischerom [online]. www.szcpv.org. Dostupné online.

Externé odkazy