Karol III. (Spojené kráľovstvo): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
rozšírenie
preklepy
Riadok 24: Riadok 24:
=== Súrodenci ===
=== Súrodenci ===
* [[Anne Mountbattenová-Windsorová, Kráľovská princezná|Anne]] Elizabeth Alice Louise (* [[15. august]] [[1950]]), Kráľovská princezná (The Princess Royal), [[14. november|14. novembra]] [[1973]] si vzala a [[28. apríl]] [[1992]] sa rozviedla s kapitánom Markom Anthony Peter Phillipsom; [[12. december|12. decembra]] [[1992]] sa zosobášila s admirálom Timothym Laurenceom. (v poradí jedenásta nástupkyňa na trón)
* [[Anne Mountbattenová-Windsorová, Kráľovská princezná|Anne]] Elizabeth Alice Louise (* [[15. august]] [[1950]]), Kráľovská princezná (The Princess Royal), [[14. november|14. novembra]] [[1973]] si vzala a [[28. apríl]] [[1992]] sa rozviedla s kapitánom Markom Anthony Peter Phillipsom; [[12. december|12. decembra]] [[1992]] sa zosobášila s admirálom Timothym Laurenceom. (v poradí jedenásta nástupkyňa na trón)
# [[Andrew Mountbatten-Windsor, vojvoda z Yorku|Andrew]] Albert Christian Edward (* [[19. február]] [[1960]]), vojvoda z Yorku, [[23. júl]]a [[1986]] si vzal a [[30. máj]]a [[1996]] sa rozviedol so [[Sarah Ferguson|Sarah Margaret Ferguson]] (* [[1959]]) (v poradí piaty nástupca na trón)
* [[Andrew Mountbatten-Windsor, vojvoda z Yorku|Andrew]] Albert Christian Edward (* [[19. február]] [[1960]]), vojvoda z Yorku, [[23. júl]]a [[1986]] si vzal a [[30. máj]]a [[1996]] sa rozviedol so [[Sarah Ferguson|Sarah Margaret Ferguson]] (* [[1959]]) (v poradí piaty nástupca na trón)
# [[Edward Mountbatten-Windsor, gróf z Wessexu|Edward]] Antony Richard Louis (* [[10. marec]] [[1964]]), gróf z Wessexu, [[19. jún]]a [[1999]] si vzal [[Sophie Helen Rhys-Jones|Sophie Helen Rhys-Jones]] (* [[1965]]) (v poradí ôsmy nástupca na trón)
* [[Edward Mountbatten-Windsor, gróf z Wessexu|Edward]] Antony Richard Louis (* [[10. marec]] [[1964]]), gróf z Wessexu, [[19. jún]]a [[1999]] si vzal [[Sophie Helen Rhys-Jones|Sophie Helen Rhys-Jones]] (* [[1965]]) (v poradí ôsmy nástupca na trón)



=== Manželka ===
=== Manželka ===

Verzia z 15:49, 13. august 2013

Princ Charles

Princ Charles je najstarším synom vládnucej kráľovny Alžbety II. a nabližším nástupcom v poradí na post britského trónu. Priamy nástupcovia britského trónu tradične užívajú titul princ z Walesu, okrem toho má Charles aj titul vojvoda z Cornwallu a Lancasteru. Princ Charles je otcom dvoch synov princov Viliama a Haryho (ktorých matka je princezná Diana) a starým otcom Juraja Alexandra (George Alexander), syna princa Wiliama. Princ Charles sa venuje charatatívnej práci a je zakladateľom Princovej nadácie (Prince Foundation), ktorá podporuje charitatívne a vzdelávacie projekty na celom svete. Princ je aj nadšeným priaznivcom enviromentálneho hnutia a pomáha chrániť pôvodné európske biotopy pred zničením modernou civilizáciou [1], okrem toho je aj priaznivcom ekologického farmárčenia a väčšieho využívania biopotravín.[2] Po smrti svojej ženy Diany sa stal Charles vdovcom a zostal ním až do roku 2007, kedy si vzal za manželku svoju lásku Kamilu Parker Bowles.

Mladý princ Charles

Život

Charles sa narodil 14. Novembra 1948 v Buckinghamskom paláci ako najstarší kráľovnej Alžbety (vtedy ešte princeznej) a jej manžela Filipa, vojvodu z Edinburgu. V svojich troch rokoch sa Charles po nástupe matky Alžbety stáva priamym kráľovským nasledovníkom a má právo úžívať titul princ z Walesu. Základné a stredoškolské vzdelanie absolvoval predovšetkým na škótskych školách a roku 1967 bol Charles prijatý na štúdium na vysokoškolské kolégium Trinity na Univerzite v Cambridgi, kde študoval antropológiu, archeológiu a históriu.[3] V druhom roku štúdiu Charles študoval aj jeden semester na národnej univerzite Walesu hodiny welškej histórie a jazyka.[4] Roku 1970 promoval na univerzite v Cambridgi s titulom bakalár umenia. Princ Charles bol prvým členom britského kráľovského rodu, ktorý obdržal plný univerzitný diplom a titul. Princ Charles bol korunovaný za princa z Walesu počas priameho televízneho prejavu v roku 1969 a odvtedy jeho oficiálny titul znie - Charles, princ z Walesu.[5]

Roku 1977 Charles spoznal Dianu Spencerovú a zaľúbil sa.[6] V roku 1982 sa Charles a Diana vzali a postupne sa im narodili synovia Viliam (1982) a Hary (1984).[7] Manželstvo medzi Charlesom a Dianou však časom prestalo byť šťastné a na povrch verejnej mienke začali prenikať informácie o manželskej nevere, ktoré sa týkali predovšetkým princeznej Diany. Manželia sa časom veľmi odcudzili a roku 1992 vtedajší britský premiér John Mayor vo svojom prejave pred parlamentom verejne priznal, že manželstvo v kráľovskej rodine nefunguje a manželia sa odcudzili, čím sa pre verejnosť oficiálne potvrdili všetky špekulácie, ktoré dovtedy kolovali o ich vzájomnom vzťahu.[8] Charles a Diana sa oficiálne rozviedli roku 1996.[9] O rok nato princezná Diana zomrela pri autonehode v Paríži a princ Charles sa stal vdovcom.[10] V roku 2007 si vzal za ženu svoju priateľku z mladosti a dlhoročnú lásku Kamilu Parker Bowles.[11] Princ Charles sa stal 23. júla starým otcom, keď sa jeho synovi Viliamovi a jeho manželke Kate narodil syn Juraj Alexander(Georg Alexander).[12]

Záujmy a charitatívna činnosť

Princ Charles je priaznivcom enviromentálneho prístupu riešenia súčasných problémov sveta a podporuje také myšlienky, ako je väčšie využívanie biologických potravín obyvateľmi štátov, podpora ekologického hospodárenia, podpora udržateľného rozvoja vidieka, ochrana a rekonštrukcia historických budov a ich funkčne prispôsobenie podmienkam 21. storočia pri udržaní pôvodného historického vzhľadu. Princ Charles patrí medzi kritikov modernej architektúry.[13] Princ Charles sa od prelomu tisícročia angažuje aj v ochrane pôvodného ekosystému Transylvánie, kde vlastní obrovské pozemky a majetky a zaujíma sa o rekonštrukciu a revitalizáciu rumunských historických pamiatok.[14] Princ Charles sa zaujíma o architektúru a svoje architektonické a urbanistické myšlienky sa snaží preniesť do skutočnosti. Najväčším projektom týkajúci sa novej podoby estetického a udržateľného bývania je výstavba mestečka Poundbury, ktoré vzniká podľa Charlesových návrhov. V meste sa využívajú iba prírodné a jemné kamenárske materiály a v pri návrhu budov sa uplatňuje historický, ale najmä regionálny štýl s úmyslom vytvoriť priestor s ktorým by sa ľudia stotožnili a v ktorom by vznikol silný pocit spolunáležitosti. Celé mesto je postavené spôsobom, ktorý má podporiť chôdzu a pohyb vo verejnom priestore bez hraníc.

Charitatívna organizácia Princová nadácia (Prince Foundation) poskytuje každoročne milióny libier na pomoc chudobným a chorým, na rôzne aktivity zamerané na vzdelávanie mladých ľudí[15], na vysokoškolské štipendiá pre nadaných študentov[16], na podporu udržateľného rozvoja vidieka, pomáha detským domovom, nemocniciam[17], domovom dôchodcov, školám pre nevidiacih a nepočujúcich[18], prispieva aj na výstavbu cenovo dostupného, ale ekologického bývania pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva[19], prostredníctvom príspevkového fondu podporuje aj osamelé matky s deťmi.

Rodina

Rodičia

Je synom kráľovnej Alžbety II.

Súrodenci

Manželka

  • Kamila Prker Bowes

Deti

  1. Princ Viliam
  2. princ Hary

Vnúčatá

  1. Georg Alexander



Referencie