Christopher Wren: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Legobot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 47 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q170373)
Lenka64 (diskusia | príspevky)
d pridaná Kategória:Prezidenti Kráľovskej spoločnosti pomocou použitia HotCat
Riadok 9: Riadok 9:
}}
}}


Sir '''Christopher Wren''' (* [[20. október]] [[1632]], [[East Knoyle]], [[Wiltshire]], [[Anglicko]] – † [[25. február]] [[1723]], [[Londýn]], [[Anglicko]]) bol anglický [[barok]]ový [[dizajnér]], [[astronóm]] a jeden z najslávnejších anglických [[architekt]]ov svojej doby. Navrhol 53 londýnskych [[kostol]]ov, vrátane [[Katedrála svätého Pavla (Londýn)|katedrály sv. Pavla]] v Londýne, no venoval sa tiež navrhovaniu významných svetských budov. Bol zakladateľom Londýnskej kráľovskej spoločnosti (a jej prezidentom v rokoch [[1680]] – [[1682]]) a jeho vedecká práca bola ocenená i takými vedcami, ako napríklad [[Isaac Newton]] či [[Blaise Pascal]].
Sir '''Christopher Wren''' (* [[20. október]] [[1632]], [[East Knoyle]], [[Wiltshire]], [[Anglicko]] – † [[25. február]] [[1723]], [[Londýn]], [[Anglicko]]) bol anglický [[barok]]ový [[dizajnér]], [[astronóm]] a jeden z najslávnejších anglických [[architekt]]ov svojej doby. Navrhol 53 londýnskych [[kostol]]ov, vrátane [[Katedrála svätého Pavla (Londýn)|katedrály sv. Pavla]] v Londýne, no venoval sa tiež navrhovaniu významných svetských budov. Bol zakladateľom Londýnskej kráľovskej spoločnosti (a jej [[Zoznam prezidentov Kráľovskej spoločnosti|prezidentom]] v rokoch [[1680]] – [[1682]]) a jeho vedecká práca bola ocenená i takými vedcami, ako napríklad [[Isaac Newton]] či [[Blaise Pascal]].


== Katedrála sv. Pavla ==
== Katedrála sv. Pavla ==
Riadok 24: Riadok 24:
[[Kategória:Anglickí architekti]]
[[Kategória:Anglickí architekti]]
[[Kategória:Barokoví architekti]]
[[Kategória:Barokoví architekti]]
[[Kategória:Prezidenti Kráľovskej spoločnosti]]

Verzia z 06:55, 24. september 2013

Christopher Wren
anglický barokový dizajnér, astronóm a architekt
anglický barokový dizajnér, astronóm a architekt
Narodenie20. október 1632
East Knoyle, Wiltshire, Anglicko
Úmrtie25. február 1723 (90 rokov)
Londýn, Anglicko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Christopher Wren

Sir Christopher Wren (* 20. október 1632, East Knoyle, Wiltshire, Anglicko – † 25. február 1723, Londýn, Anglicko) bol anglický barokový dizajnér, astronóm a jeden z najslávnejších anglických architektov svojej doby. Navrhol 53 londýnskych kostolov, vrátane katedrály sv. Pavla v Londýne, no venoval sa tiež navrhovaniu významných svetských budov. Bol zakladateľom Londýnskej kráľovskej spoločnosti (a jej prezidentom v rokoch 1680 – 1682) a jeho vedecká práca bola ocenená i takými vedcami, ako napríklad Isaac Newton či Blaise Pascal.

Katedrála sv. Pavla

Kvôli veľkému požiaru Londýna v roku 1666 bola väčšina vtedajších stavieb zničená, a tak vznikla prirodzená potreba vystavať nové svetské i cirkevné stavby. Jednou z nich bola tiež Katedrála svätého Pavla, ktorá síce nebola ohňom zničená natoľko, aby nemohla byť zrekonštruovaná, no napriek tomu sa rozhodlo, že bude postavená katedrála nová a jej návrhom bol v roku 1668 poverený práve Christopher Wren. Nemal to však jednoduché – bol prijatý až jeho štvrtý návrh, označovaný ako variantný. Ten sa však Wrenovi pravdepodobne príliš nepozdával, pretože aj keď boli stavebné práce už začaté, vymohol si súhlas s "dekoratívnymi" úpravami, počas ktorých plán katedrály významne zmenil opäť smerom k svojmu prvému návrhu.

Iné projekty