Snežienka jarná: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 20: Riadok 20:
}}
}}


'''Snežienka jarná''' (''Galanthus nivalis'' L.) je rastlina z čeľade [[Amaryllidaceae]]. Je to chránená rastlina.A je to prvý symbol jari.Pretože vyrastá ako jeden z prvých kvetov.
'''Snežienka jarná''' (''Galanthus nivalis'' L.) je rastlina z čeľade [[Amaryllidaceae]]. Je to chránená rastlina.A je to prvý symbol jari. Pretože vyrastá ako jeden z prvých kvetov.


== Opis ==
== Opis ==

Verzia z 14:56, 8. október 2013

Snežienka jarná
Snežienka jarná
Snežienka jarná
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Galanthus nivalis
Linnaeus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Snežienka jarná (Galanthus nivalis L.) je rastlina z čeľade Amaryllidaceae. Je to chránená rastlina.A je to prvý symbol jari. Pretože vyrastá ako jeden z prvých kvetov.

Opis

Z cibule vyrastá stvol a dva listy. Stvol nesie biely kvet s intenzívnou vôňou. Kvitnutie prebieha od marca do apríla, plodom je tobolka. Rastlina je jedovatá - obsahuje alkaloidy. Najjedovatejší časťou je cibuľa. Konzumácia vyvoláva hnačku a zvracanie.

Galéria

Iné projekty

Externé odkazy

Literatúra

  • BISHOP, Matt; DAVIS, Aaron P.; GRIMSHAW, John. Snowdrops: a monograph of cultivated Galanthus. Cox Green, Maidenhead, UK : Griffin Press, 2001. ISBN 978-0-9541916-0-3. (po anglicky)
  • FRANTIŠEK, Kobza. Rychlení cibulovin, hlíznatých květin a dřevin. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2619-9. Kapitola Sněženka podsněžník – Galanthus nivalis L., s. 53. (po česky)
  • BALÁŽ, Ivan; VANKOVÁ, Viera. Metodicko-analytické hodnotenie vplyvu okrajového efektu lesného ekosystému na biodiverzitu v poľnohospodárskej krajine v okolí Nitry. Acta Environmentalica Universitatis Comenianae, 2005, roč. 13, čís. 1, s. 5–13. Dostupné online. ISSN 1335-0285.
  • SCHIEBER, Branislav. Changes of flowering phenology of six herbal species in a beech forest (Central Slovakia): a decade analysis. Polish Journal of Ecology, 2007, roč. 55, čís. 2, s. 233–244. Dostupné online. (po anglicky)

Šablóna:Link GA