Rosinky: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Jurgi10.22 (diskusia | príspevky)
portál
Bez shrnutí editace
Riadok 15: Riadok 15:


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* [http://www.trnove.net Oficiálne stránky mestskej časti Žiliny - Trnové a časti Rosinky]
* [http://www.trnove.net Informačný portál mestskej časti Žilina - Trnové / Rosinky]


{{Portál|Žilina|Žilinský}}
{{Portál|Žilina|Žilinský}}

Verzia z 05:31, 11. október 2013

Mestská časť Žilina-Rosinky vyznačená na mape mesta

Rosinky sú mestská časť Žiliny. Celé Rosinky sú individuálna bytová výstavba.

Rosinky sa nachádzajú východne od sídliska Vlčince. Južne od Rosiniek je samostatná obec Rosina, ktorá patrila k Žiline len do roku 1990. Juhovýchodne sa k Rosinkám pripája mestská časť Trnové.

Tak ako v Trnovom tak aj na Rosinkách sa veľmi rýchlo buduje individuálna bytová výstavba rodinných domov. Rosinky dnes už však nemajú vlastný obchod ale premáva cez ne MHD - autobus č. 24 na linke Strážov-Trnové.

Cez mestskú časť Rosinky pretekajú dva potoky. Jeden je Rosinka tečúca z obce Rosina a druhý je menší potôčik Trnovka tečúci z mestskej časti Trnové. V časti Rosinky sa tieto dva potoky zlievajú a pri vodnom diele Žilina vtekajú do Váhu ako potok Rosinka.

Po roku 2000 bola na Rosinkách vybudovaná kanalizácia, ktorá sa bude od roku 2010 rozširovať postupne do celého Trnového...

Mestská časť mala už skôr plyn a vodovod, nemá však vlastnú školu a škôlku ale deti z Rosiniek navštevujú ZŠ s MŠ Trnové...

Mestská časť Rosinky sa v súčasnosti zaraďuje pod časť Trnové, o čom svedčí školský okruh ZŠ s MŠ, do ktorého patria samozrejme celé Rosinky a taktiež spoločná internetová stránka.

Externé odkazy