Tritón (hudba): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
typografia, bez zdroja
Riadok 1: Riadok 1:
{{bez zdroja}}
Je interval zväčšenej kvarty alebo zmenšenej kvinty, predstavujúci vzdialenosť siedmych poltónov. Rozdeľuje oktávu na dve polovice. Znie depresívne,deštruktívne,zlovestne a je vysoko disonantný. Patrí medzi typické bluesové intervaly(tzv. blue notes).
'''Tritón''' je interval zväčšenej kvarty alebo zmenšenej kvinty, predstavujúci vzdialenosť siedmych [[poltón]]ov. Rozdeľuje [[oktáva|oktávu]] na dve polovice. Znie depresívne ,deštruktívne, zlovestne a je vysoko disonantný. Patrí medzi typické [[blues]]ové intervaly(tzv. blue notes).


''Zväčšená kvarta(#4)'' je typický interval [[lydická stupnica|lydickej stupnice]] (tzv. lydická kvarta) a v [[akord]]och sa nachádza ako zväčšená undecima(#11).
'''Zväčšená kvarta(#4)'''

''Zmenšená kvinta(b5)'' sa nachádza v zmenšených molových akordoch a znie clivo, depresívne. Má tendenciu stúpať k čistej kvinte a často býva využívaná ako prechodný tón akordu.


Je typický interval lydickej stupnice(tzv. lydická kvarta) a v akordoch sa nachádza ako zväčšená undecima(#11).


'''Zmenšená kvinta(b5)'''


Nachádza sa v zmenšených molových akordoch a znie clivo,depresívne. Má tendenciu stúpať k čistej kvinte a často býva využívaná ako prechodný tón akordu.
[[Kategória:Hudba]]
[[Kategória:Hudba]]

Verzia z 18:09, 29. október 2013

Tritón je interval zväčšenej kvarty alebo zmenšenej kvinty, predstavujúci vzdialenosť siedmych poltónov. Rozdeľuje oktávu na dve polovice. Znie depresívne ,deštruktívne, zlovestne a je vysoko disonantný. Patrí medzi typické bluesové intervaly(tzv. blue notes).

Zväčšená kvarta(#4) je typický interval lydickej stupnice (tzv. lydická kvarta) a v akordoch sa nachádza ako zväčšená undecima(#11).

Zmenšená kvinta(b5) sa nachádza v zmenšených molových akordoch a znie clivo, depresívne. Má tendenciu stúpať k čistej kvinte a často býva využívaná ako prechodný tón akordu.