Pevná úroková sadzba: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Tom78 (diskusia | príspevky)
kategórie
úpravy
Riadok 1: Riadok 1:
{{na úpravu}}
{{bez zdroja}}
'''Pevná''' alebo '''fixná úroková sadzba''' je [[úroková sadzba]] pri [[úver]]och, ktorá sa počas doby fixácie nemení. Je typická pre krátkodobé a strednodobé úvery a býva garantovaná počas celej splatnosti úveru. Fixná úroková sadzba sa s príslušnou [[banka|bankou]] uzatvára vo forme zmluvy, ktorá počas celej dohodnutej doby zaručuje nemennú výšku dohodnutých splátok.
== Základná charakteristika ==
Peňažná a úverová [[politika]] ovplyvňuje ekonomickú aktivitu a to predovšetkým regulovaním úrokovej miery. Tým pochopiteľne zasahuje aj do celkového rozsahu investícií, zamestnanosti a národného dôchodku. Preto je dôležité aby boli správne nastavené aj ciele a nástroje peňažnej a úverovej politiky, čo v konečnom dôsledku prispieva k stabilizácii celej peňažno-úverovej sústavy a potrebnému rastu a stability cenovej hladiny. V trhovej ekonomike jedným z nástrojov ovplyvňovania úverovej politiky je úrok. [[Úrok]] je suma peňazí, ktorú musí dlžník zaplatiť veriteľovi za to, že si od neho na určitý čas požičiava určitú sumu peňazí (kapitálu).<ref>ŠÍBL, Drahoš, а kol. ''[[Malý slovník trhovej ekonomiky]]''. 1. vyd. Bratislava: Elita, 1991. 227 s. ISBN 80-85323-02-8. s. 208</ref>


Fixnú úrokovú sadzbu spomína aj [[zákon]] číslo 530/1990 Zb. o [[dlhopis]]och. V ustanovení § 10 napríklad umožňuje, aby aj pri výnosoch z dlhopisov bol tento výnos určený pevnou úrokovou sadzbou. Inou možnosťou kde sa využíva táto forma úroku sú aj hypotekárne [[záložný list|záložné listy]] a pod.
== Možnosti využitia úroku ==
Výška úroku je stanovená pevnou (fixnou) alebo pohyblivou sadzbou. Pevná (fixná) úroková sadzba sa pri úveroch počas celej doby fixácie nemení. Fixná úroková sadzba je typická pre krátkodobé a strednodobé úvery a býva garantovaná počas celej splatnosti úveru. Fixná úroková sadzba sa s príslušnou bankou uzatvára vo forme zmluvy, ktorá počas celej dohodnutej doby zaručuje nemennú výšku dohodnutých splátok.
Fixnú úrokovú sadzbu spomína aj [[zákon]] číslo 530/1990 Zb. o dlhopisoch v ustanovení § 10 napríklad umožňuje, aby aj pri výnosoch z dlhopisov bol tento výnos určený pevnou úrokovou sadzbou. Inou možnosťou kde sa využíva táto forma úroku sú aj hypotekárne záložné listy a podob.


== Výška úroku ==
== Výška úroku ==
Výška fixného úveru v druhej polovici roka 2013 sa pohybovala v takto:
Výška fixného úveru v druhej polovici roka 2013 sa pohybovala takto:
UniCredit Banka pri fixácii na 5 rokov 3,99 %;
*UniCredit Banka pri fixácii na 5 rokov 3,99 %;
Prima Banka pri fixácii na 5 rokov 4,40 %;
*Prima Banka pri fixácii na 5 rokov 4,40 %;
mBank pri fixácii na 3 roky od 2,99 %;
*mBank pri fixácii na 3 roky od 2,99 %;
Tatra banka pri fixácii na 3 roky od 3,25 %;
*Tatra banka pri fixácii na 3 roky od 3,25 %;
Sberbank pri fixácii na 5 rokov od 3,99 %;
*Sberbank pri fixácii na 5 rokov od 3,99 %;
Slovenská sporiteľňa pri fixácii na 5 rokov od 3,49 %
*Slovenská sporiteľňa pri fixácii na 5 rokov od 3,49 %


== Referencie ==
<!-- == Referencie ==
{{Referencie}}
{{Referencie}} -->


[[Kategória:Úrok]]
[[Kategória:Úrok]]

Verzia z 09:48, 24. november 2013

Pevná alebo fixná úroková sadzba je úroková sadzba pri úveroch, ktorá sa počas doby fixácie nemení. Je typická pre krátkodobé a strednodobé úvery a býva garantovaná počas celej splatnosti úveru. Fixná úroková sadzba sa s príslušnou bankou uzatvára vo forme zmluvy, ktorá počas celej dohodnutej doby zaručuje nemennú výšku dohodnutých splátok.

Fixnú úrokovú sadzbu spomína aj zákon číslo 530/1990 Zb. o dlhopisoch. V ustanovení § 10 napríklad umožňuje, aby aj pri výnosoch z dlhopisov bol tento výnos určený pevnou úrokovou sadzbou. Inou možnosťou kde sa využíva táto forma úroku sú aj hypotekárne záložné listy a pod.

Výška úroku

Výška fixného úveru v druhej polovici roka 2013 sa pohybovala takto:

  • UniCredit Banka pri fixácii na 5 rokov 3,99 %;
  • Prima Banka pri fixácii na 5 rokov 4,40 %;
  • mBank pri fixácii na 3 roky od 2,99 %;
  • Tatra banka pri fixácii na 3 roky od 3,25 %;
  • Sberbank pri fixácii na 5 rokov od 3,99 %;
  • Slovenská sporiteľňa pri fixácii na 5 rokov od 3,49 %