Teleskop (optika): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 87.197.10.25 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od JAnDbot
Riadok 11: Riadok 11:


== Umiestnenie ==
== Umiestnenie ==
Pozemské ďalekohľady môžu srať iba to elektromagnetické žiarenie, ktoré prepúšťa zemská [[Atmosféra Zeme|atmosféra]]. Ide hlavne o [[viditeľné žiarenie|viditeľné]] (optický ďalekohľad) a [[rádiové žiarenie]] (rádioteleskop), vo väčších nadmorských výškach aj [[infračervené žiarenie]] (infračervený ďalekohľad). Ostatné typy ďalekohľadov musia pracovať mimo zemskej atmosféry.
Pozemské ďalekohľady môžu zachytávať iba to elektromagnetické žiarenie, ktoré prepúšťa zemská [[Atmosféra Zeme|atmosféra]]. Ide hlavne o [[viditeľné žiarenie|viditeľné]] (optický ďalekohľad) a [[rádiové žiarenie]] (rádioteleskop), vo väčších nadmorských výškach aj [[infračervené žiarenie]] (infračervený ďalekohľad). Ostatné typy ďalekohľadov musia pracovať mimo zemskej atmosféry.


== Veľké kozmické observatóriá ==
== Veľké kozmické observatóriá ==

Verzia z 09:01, 26. november 2013

O súhvezdí pozri Ďalekohľad (súhvezdie).
replika pôvodného Newtonovho teleskopu, najstaršieho reflektoru na svete
moderný ďalekohľad

Ďalekohľad (veľký ďalekohľad v astronómii - alebo niekedy aj akýkoľvek ďalekohľad - sa volá aj teleskop) je prístroj na pozorovanie vzdialených objektov zberom elektromagnetických vĺn. Ďalekohľad zbiera elektromagnetické žiarenie prichádzajúce z objektov veľkou plochou a lámaním a odrážaním žiarenia vytvára jeho obraz. Pôvodne (a v užšom zmysle dodnes) sa slovom ďalekohľad označoval len optický ďalekohľad.

Druhy

Umiestnenie

Pozemské ďalekohľady môžu zachytávať iba to elektromagnetické žiarenie, ktoré prepúšťa zemská atmosféra. Ide hlavne o viditeľné (optický ďalekohľad) a rádiové žiarenie (rádioteleskop), vo väčších nadmorských výškach aj infračervené žiarenie (infračervený ďalekohľad). Ostatné typy ďalekohľadov musia pracovať mimo zemskej atmosféry.

Veľké kozmické observatóriá

Pozri aj

Iné projekty