Konvalinka voňavá: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Stryn (diskusia | príspevky)
Revízia 5657355 používateľa 176.101.176.11 (diskusia) bola vrátená
Riadok 29: Riadok 29:


== Rozšírenie ==
== Rozšírenie ==
Je rozšírená po celej [[Európa|Európe]] okrem najsevernejších a najjužnejších oblastí, v [[Malá Ázia|Malej Ázii]] a priľahlých oblastiach [[Ázia|Ázie]], až po [[Čína|Čínu]] a [[Japonsko]], ako aj v [[Severná Amerika|Severnej Amerike]]. Ako okrasná rastlina sa pestuje aj mimo týchto oblasti. :)
Je rozšírená po celej [[Európa|Európe]] okrem najsevernejších a najjužnejších oblastí, v [[Malá Ázia|Malej Ázii]] a priľahlých oblastiach [[Ázia|Ázie]], až po [[Čína|Čínu]] a [[Japonsko]], ako aj v [[Severná Amerika|Severnej Amerike]]. Ako okrasná rastlina sa pestuje aj mimo týchto oblasti.


== Vzhľad ==
== Vzhľad ==

Verzia z 17:21, 26. november 2013

Konvalinka voňavá
Konvalinka voňavá
Konvalinka voňavá
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Convallaria majalis
L.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Konvalinka voňavá (Convallaria majalis) je vytrvalá jedovatá rastlina z čeľade listnatcovité (Ruscaceae). Niektorí autori ju radia do čeľade ľaliovité (Liliaceae), alebo do samostatnej čeľade konvalinkovité (Convallariaceae).

Rozšírenie

Je rozšírená po celej Európe okrem najsevernejších a najjužnejších oblastí, v Malej Ázii a priľahlých oblastiach Ázie, až po Čínu a Japonsko, ako aj v Severnej Amerike. Ako okrasná rastlina sa pestuje aj mimo týchto oblasti.

Vzhľad

Vytrvalá až 20 cm vysoká jedovatá bylina s plazivou vetvenou stonkou. Listy sú spravidla dva (vzácne 3), sú jednoduché, dole s pošvovitými šupinami, elipsovito šupinaté, celokrajné a lysé.

Kvitne v máji a júni. Kvety vyrastajú v riedkom jednostrannom hrozne nesenom na priamom stvole. Sú krátko stopkaté a vonné. Okvetie je biele alebo nažltlé, zložené zo 6 zrastených okvetných lístkov, je guľato zvonkovité so šiestimi odstávajúcimi ohnutými cípmi.

Plodom sú jedovaté, jasne červené 2-6 semenné bobule.

Konvalinka voňavá - kresba

Stanovište

Na Slovensku je chránenou rastlinou rastúcou od nížin po horské pásmo v svetlých lesoch a krovinách a na horských lúkach. Uprednostňuje kyslé a kypré pôdy, ale často rastie aj na pôdach vápnitých.

Obsahové látky

Obsahuje glykozidy konvalatoxín, konvalatoxol, konvalatoxozid a majalozid ovplyvňujúce srdcovú činnosť a iné látky.

Otravy

K otráveniu môže dôjsť požitím stonky, listov, alebo zjedením červených plodov. Otráviť sa je možné aj vypitím vody z vázy, v ktorej boli konvalinky. Príznaky otravy sú nevoľnosť, zažívacie problémy, zvracanie, hnačky, zvýšené močenie a omámenosť, mdlosť a kŕče. Pri požití väčšieho množstva plodov je nutné vyhľadať lekára, pretože môžu nastať komplikácie s činnosťou srdca, najmä u ľudí s poruchami srdca.

Množenie

Konvalinka voňavá má v zemi dužinaté poplazy, ktorými sa vo vhodných podmienkach rozširuje do svojho okolia. Najradšej má kyslejšie hlinitopiesočnaté pôdy v polotieni. Rozmnožuje sa delením trsov, čo v praxi znamená, že príslušný trs opatrne vyryjeme zo zeme a rozlámeme na niekoľko dielov tak, aby každý koniec poplazu mal dostatočné množstvo korienkov. Tie zasadíme na nové miesto. Najvhodnejší termín na výsadbu je september, v najhoršom aj neskôr, pokiaľ vydrží bezmrazé vlhké počasie. V opačnom prípade je lepšie zvoliť február až marec.

Využitie

Konvalinka sa zbiera ako liečivá rastlina. Používa sa na posilnenie srdcovej činnosti alebo proti vodnatosti a pri epilepsii. Vzhľadom k svojej vysokej toxicite nie je vhodná pre používanie amatérskymi liečiteľmi. Konvalinka sa tiež používa pri výrobe mydiel, voňaviek a šňupavých tabakov.

Okrem bežnej divokej formy boli vyšľachtené mnohé rôznofarebné odrody, ktoré sa pestujú ako okrasné rastliny.

Galéria

Iné projekty

Externé odkazy

Šablóna:Link FA