Nitroglycerín: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 87.197.143.239 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Addbot
Riadok 63: Riadok 63:


== Použitie ==
== Použitie ==
V minulosti sa používal na výrobu [[dynamit]]u, prvej prakticky použiteľnej priemyslovej trhaviny. V súčasnosti sa používa na výrobu nitroglycerínových strelných prachov, tzv. [[Balistit|balistitov]], na výrobu ostatných druhov strelných prachov a na výrobu priemyslových trhavín na báze trhacej želatíny a na báze dusičnanu amónneho.
V minulosti sa používal na výrobu [[dynamit]]u, prvej prakticky použiteľnej priemyslovej trhaviny. V súčasnosti sa používa na výrobu nitroglycerínových strelných prachov, tzv. [[balistit]]ov, na výrobu ostatných druhov strelných prachov a na výrobu priemyslových trhavín na báze trhacej želatíny a na báze dusičnanu amónneho.


Významné, hoci množstvami malé, je uplatnenie nitroglycerínu v lekárskej praxi, kde slúži ako liečivo na znižovanie krvného tlaku a na liečbu [[angina pectoris.]]
Významné, hoci množstvami malé, je uplatnenie nitroglycerínu v lekárskej praxi, kde slúži ako liečivo na znižovanie krvného tlaku a liečbu srdcových arytmií.


[[Kategória:Kvapalné výbušniny]]
[[Kategória:Kvapalné výbušniny]]

Verzia z 15:21, 7. december 2013

Nitroglycerín
Chemický názov glyceríntrinitrát
1,2,3-tris-nitroxy-propán
Názov podľa IUPAC propán-1,2,3-triyl trinitrát
PubChem 4510
Číslo CAS 55-63-0
Sumárny vzorec C3H5(ONO2)3
molekulová hmotnosť 227,0872 g/mol
Teplota topenia 13,2 °C stabilná forma
2,2 °C labilná forma

11 °C technický
(teplota tuhnutia 8 °C)

Teplota varu rozkladá sa pri 50-60 °C
~ 180 °C pri zníženom tlaku
Hustota kvapalný 1,6 gcm-3 pri 15 °C
Detonačná rýchlosť 7700-9150 ms-1 podľa spôsobu iniciácie
Detonačný tlak MPa
Výbuchová teplota 3158 °C (4250 °C)
Výbuchové teplo 6227 kJkg-1
Objem plynov 715 dm3kg-1
Pracovná schopnosť v olovenom valci 190 cm3 od rozbušky č.1

590 cm3 od rozbušky č.8
(uzáver valca vodou)
relatívna 185%

Pracovná schopnosť
v balistickom mažiari
relatívna 140%
Brizancia (podľa Hessa) mm
Brizancia (podľa Kasta) mm
Citlivosť na náraz (podľa Kasta) cm, kg
Teplota vzbuchu 200-205 °C (20 °C/min)
Iný názov nitroglycerín, trhací olej,

Nitroglycerín alebo 1,2,3-tris-nitroxy-propán alebo glyceroltrinitrát je chemická zlúčenina. Používa sa v priemysle ako výbušnina, ale aj v medicíne ako liek.

Vlastnosti

Nitroglycerín je číra a bezfarebná olejovitá kvapalina. Má sladkastý pach a chuť. Technický produkt je svetložlto až bronzovo zafarbený. Nitroglycerín má dve formy, stabilnú a labilnú, ktoré sa líšia teplotou tuhnutia. Rozpustnosť vo vode je 1,8 g/l pri 20 °C, dobre sa rozpúšta vo väčšine organických rozpúšťadiel. Nitroglycerín je rozpúšťadlom pre mnoho aromatických nitrolátok.

Výroba

Šablóna:Chem Disclaimer Pripravuje sa nitráciou glycerolu kyselinou dusičnou alebo zmesou kyseliny dusičnej a kyseliny sírovej.

Použitie

V minulosti sa používal na výrobu dynamitu, prvej prakticky použiteľnej priemyslovej trhaviny. V súčasnosti sa používa na výrobu nitroglycerínových strelných prachov, tzv. balistitov, na výrobu ostatných druhov strelných prachov a na výrobu priemyslových trhavín na báze trhacej želatíny a na báze dusičnanu amónneho.

Významné, hoci množstvami malé, je uplatnenie nitroglycerínu v lekárskej praxi, kde slúži ako liečivo na znižovanie krvného tlaku a liečbu srdcových arytmií.