Rudyard Kipling: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Značky: odstránenie referencie vizuálny editor
d Verzia používateľa 87.197.1.94 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Rudko
Riadok 32: Riadok 32:
| poznámky =
| poznámky =
}}
}}
'''Joseph Rudyard Kipling''' (* [[30. december|30. decembe]][[novinár]] a [[básnik]], prvý britský nositeľ [[Nobelova cena za literatúru|Nobelovej ceny z]]
'''Joseph Rudyard Kipling''' (* [[30. december]] [[1865]], [[Bombaj]] – † [[18. január]] [[1936]], [[Londýn]]) bol [[Spojené kráľovstvo|britský]] [[spisovateľ]], [[novinár]] a [[básnik]], prvý britský nositeľ [[Nobelova cena za literatúru|Nobelovej ceny za literatúru]] ([[1907]]).

== Životopis ==
Rudyard Kipling sa narodil v [[Bombaj]]i ako syn maliara pracujúceho pre britskú koloniálnu správu. Jeho otec vyučoval na umeleckej škole, neskôr pôsobil ako správca múzea v [[Pandžáb]]e. Detstvo prežil v [[India|Indii]], a už od malička bol oboznámený s hindustánskym jazykom prostredníctvom domorodých sluhov, ktorí ho obklopovali. Ako šesťročného ho poslali so sestrou Beatrice k príbuzným do [[Spojené kráľovstvo|Anglicka]] za výchovou a vzdelaním. Vojenskú kariéru mu prekazila jeho krátkozrakosť a štúdium na [[Univerzita|univerzite]] vyžadovalo príliš vysoké finančné zabezpečenie, takže Kipling sa v roku [[1881]] vrátil k rodičom do Indie. Začal pracovať ako redaktor novín v [[Láhaur]]e a zároveň publikovať prvé básne.

V 80. rokoch 19. storočia sa definitívne presadil ako básnik, neskôr i ako prozaik, a podnikol cesty do [[Čína|Číny]], [[Japonsko|Japonska]] a [[Spojené štáty americké|Spojených štátov]]. Po sobáši s Američankou Caroline Balestierovou (v roku [[1892]]) žil štyri roky vo [[Vermont]]e v [[Spojené štáty americké|Spojených štátoch amerických]]. Do tohto obdobia spadá aj začiatok jeho tvorby pre [[mládež]] napríklad známej ''[[Kniha džungle|Knihy džungle]]''. Často sa cítil osamelý a ani [[manželka]] ho nedokázala zbaviť tohto samotárstva.

V [[Londýn]]e, kam sa presťahoval, vydal svoje ďalšie romány a stále písal i poéziu. Vo vlasti bol oceňovaný hlavne ako básnik ospevujúci mužnosť a vlastenectvo, jeho príbehy pre mládež neboli tak vyzdvihované. Prelom storočia znamenal vrchol jeho literárnych úspechov, ktoré vyvrcholili udelením Nobelovej ceny za literatúru v roku 1907. Napriek tomu, že písal až do začiatku 30. rokov 20. storočia, nedosiahol už predošlé úspechy. Navyše ťažko niesol smrť svojho syna Johna na bojisku [[1. svetová vojna|1. svetovej vojny]]. Po spisovateľovej smrti (zomrel na mozgovú mŕtvicu) vyšla v roku 1937 jeho [[autobiografia]] ''Something of Myself''.

Kipling ukazuje [[Britské impérium]] ešte v plnej sile a veľkosti, ako presvedčený vlastenec a [[Humanizmus|humanista]] zobrazuje Britov vo vzťahu k Indom ako veľkých bielych bratov s povinnosťou viesť ich a učiť – tzv. „Bremeno bieleho muža“. Neskôr bol preto často označovaný za [[Imperializmus|imperialistu]] a ohnivého zástancu kolonializmu, ale nikto mu nemohol uprieť [[talent]] veľkého rozprávača. Preslávená je najmä jeho báseň ''If''.

== Dielo (neúplné)<ref name=1a>Juríček, J. a kol.: ''[[Encyklopédia spisovateľov sveta]]''; Bratislava, 1987</ref><ref>Listy, ročník 14, č. 3, 2007</ref><ref>katalógy Univerzitnej knižnice v Bratislave a Národní knihovny v Prahe</ref><ref>http://en.wikisource.org/wiki/Author:Rudyard_Kipling</ref>==


* '''Básnicke zbierky:'''
* '''Básnicke zbierky:'''
Riadok 65: Riadok 76:
Prozaické diela uvedené len v angličtine, dodnes po slovensky nevyšli.
Prozaické diela uvedené len v angličtine, dodnes po slovensky nevyšli.


V slovenčine okrem toho v roku 1900 vyšli v [[Slovenské pohľady|Slovenských pohľadoch]] poviedky [[Správca distriktu]] (orig. ''The Head of the District''), [[Beh života]] a [[Rozprávky a črty]], a v roku 1931 vyšla knižne poviedka (obsiahnutá aj v Knihe džunglí) [[Biely tuleň]] (orig. ''Whi''
V slovenčine okrem toho v roku 1900 vyšli v [[Slovenské pohľady|Slovenských pohľadoch]] poviedky [[Správca distriktu]] (orig. ''The Head of the District''), [[Beh života]] a [[Rozprávky a črty]], a v roku 1931 vyšla knižne poviedka (obsiahnutá aj v Knihe džunglí) [[Biely tuleň]] (orig. ''White Seal'').

==Referencie==
{{Referencie}}

== Iné projekty ==
{{projekt|q=Rudyard Kipling|commons=Category:Rudyard Kipling}}
{{projekt|q=Rudyard Kipling|commons=Category:Rudyard Kipling}}


== Externé zdroje ==
== Externé zdroje ==
* [http://times.johanesville.net/info-kipling R. Kipling] {{ces icon}} NIKOLETA FETAčKA :D naozaj 100 preo robi za penaze jej tel č 0949273210
* [http://times.johanesville.net/info-kipling R. Kipling] {{ces icon}}
*
*
*
* [http://www.penkavcivrch.cz/cjl/life.php?spisovatel=430 Život a dielo R. Kiplinga] {{ces icon}}
* [http://www.penkavcivrch.cz/cjl/life.php?spisovatel=430 Život a dielo R. Kiplinga] {{ces icon}}



Verzia z 09:24, 20. január 2014

Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Rudyard Kipling
Britský spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru v roku 1907.
Britský spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru v roku 1907.
Osobné informácie
Narodenie30. december 1865
 Bombaj, India
Úmrtie18. január 1936 (70 rokov)
 Londýn, Spojené kráľovstvo
Národnosťbritská
Zamestnanienovinár
Dielo
Významné práceKniha džunglí; Kim
PodpisRudyard Kipling, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Rudyard Kipling
(plné texty diel autora)
Spolupracuj na CommonsRudyard Kipling
(multimediálne súbory na commons)

Joseph Rudyard Kipling (* 30. december 1865, Bombaj – † 18. január 1936, Londýn) bol britský spisovateľ, novinár a básnik, prvý britský nositeľ Nobelovej ceny za literatúru (1907).

Životopis

Rudyard Kipling sa narodil v Bombaji ako syn maliara pracujúceho pre britskú koloniálnu správu. Jeho otec vyučoval na umeleckej škole, neskôr pôsobil ako správca múzea v Pandžábe. Detstvo prežil v Indii, a už od malička bol oboznámený s hindustánskym jazykom prostredníctvom domorodých sluhov, ktorí ho obklopovali. Ako šesťročného ho poslali so sestrou Beatrice k príbuzným do Anglicka za výchovou a vzdelaním. Vojenskú kariéru mu prekazila jeho krátkozrakosť a štúdium na univerzite vyžadovalo príliš vysoké finančné zabezpečenie, takže Kipling sa v roku 1881 vrátil k rodičom do Indie. Začal pracovať ako redaktor novín v Láhaure a zároveň publikovať prvé básne.

V 80. rokoch 19. storočia sa definitívne presadil ako básnik, neskôr i ako prozaik, a podnikol cesty do Číny, Japonska a Spojených štátov. Po sobáši s Američankou Caroline Balestierovou (v roku 1892) žil štyri roky vo Vermonte v Spojených štátoch amerických. Do tohto obdobia spadá aj začiatok jeho tvorby pre mládež napríklad známej Knihy džungle. Často sa cítil osamelý a ani manželka ho nedokázala zbaviť tohto samotárstva.

V Londýne, kam sa presťahoval, vydal svoje ďalšie romány a stále písal i poéziu. Vo vlasti bol oceňovaný hlavne ako básnik ospevujúci mužnosť a vlastenectvo, jeho príbehy pre mládež neboli tak vyzdvihované. Prelom storočia znamenal vrchol jeho literárnych úspechov, ktoré vyvrcholili udelením Nobelovej ceny za literatúru v roku 1907. Napriek tomu, že písal až do začiatku 30. rokov 20. storočia, nedosiahol už predošlé úspechy. Navyše ťažko niesol smrť svojho syna Johna na bojisku 1. svetovej vojny. Po spisovateľovej smrti (zomrel na mozgovú mŕtvicu) vyšla v roku 1937 jeho autobiografia Something of Myself.

Kipling ukazuje Britské impérium ešte v plnej sile a veľkosti, ako presvedčený vlastenec a humanista zobrazuje Britov vo vzťahu k Indom ako veľkých bielych bratov s povinnosťou viesť ich a učiť – tzv. „Bremeno bieleho muža“. Neskôr bol preto často označovaný za imperialistu a ohnivého zástancu kolonializmu, ale nikto mu nemohol uprieť talent veľkého rozprávača. Preslávená je najmä jeho báseň If.

Dielo (neúplné)[1][2][3][4]

  • Básnicke zbierky:
    • 1886 - Departmental Ditties
    • 1892 - Barrack Room Ballads
    • 1896 - The Seven Seas

V slovenčine zatiaľ ani jedno z týchto básnických diel nevyšlo.

Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg obsahuje plné texty diel autora:

Prozaické diela uvedené len v angličtine, dodnes po slovensky nevyšli.

V slovenčine okrem toho v roku 1900 vyšli v Slovenských pohľadoch poviedky Správca distriktu (orig. The Head of the District), Beh života a Rozprávky a črty, a v roku 1931 vyšla knižne poviedka (obsiahnutá aj v Knihe džunglí) Biely tuleň (orig. White Seal).

Referencie

  1. Juríček, J. a kol.: Encyklopédia spisovateľov sveta; Bratislava, 1987
  2. Listy, ročník 14, č. 3, 2007
  3. katalógy Univerzitnej knižnice v Bratislave a Národní knihovny v Prahe
  4. http://en.wikisource.org/wiki/Author:Rudyard_Kipling

Iné projekty

Externé zdroje

Šablóna:Nositelia Nobelovej ceny za literatúru

Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA