Ryan Giggs: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
d Revízia 5754263 používateľa 46.150.192.224 (diskusia) bola vrátená
Riadok 22: Riadok 22:
|pkupdate = [[15. marec|15. marcu]] [[2008]]
|pkupdate = [[15. marec|15. marcu]] [[2008]]
|nmupdate = [[21. september|21. septembru]] [[2007]]
|nmupdate = [[21. september|21. septembru]] [[2007]]
}}
|Trénerská kariéra = [[Manchester United]] 2014 (dočasne)}}


'''Ryan Joseph Giggs''' (* '''Ryan Joseph Wilson''', [[29. november]] [[1973]], [[Cardiff]]) je [[wales]]ký [[futbal]]ista. V súčasnosti hráva za klub [[Manchester United FC|Manchester United]] v anglickej [[FA Premier League|Premiership]]. Reprezentačnú kariéru ukončil [[2. jún]]a [[2007]].
'''Ryan Joseph Giggs''' (* '''Ryan Joseph Wilson''', [[29. november]] [[1973]], [[Cardiff]]) je [[wales]]ký [[futbal]]ista. V súčasnosti hráva za klub [[Manchester United FC|Manchester United]] v anglickej [[FA Premier League|Premiership]]. Reprezentačnú kariéru ukončil [[2. jún]]a [[2007]].

Verzia z 14:50, 26. apríl 2014

Ryan Giggs
{{{popis}}}
Osobné údaje
Celé meno Ryan Joseph Giggs
Dátum narodenia 29. november 1973 (50 rokov)
Miesto narodenia Wales Cardiff, Wales
Výška 1,80 m
Prezývka Giggsy, Welšský Čarodejník,
The Welshman
Pozícia Ľavé krídlo
Klubové informácie
Súčasný klub Manchester United
Číslo 11
Mládežnícke kluby
Manchester City
Manchester United
Seniorské kluby1
Roky Kluby Zps (Gly)
1990- Manchester United 660 (174)   
Národné mužstvo2
1991-2007 Wales 64 (13)

1 Zápasy a góly za profesionálny klub k 15. marcu 2008.
2 Zápasy a góly v reprezentácii k 21. septembru 2007.


Ryan Joseph Giggs (* Ryan Joseph Wilson, 29. november 1973, Cardiff) je waleský futbalista. V súčasnosti hráva za klub Manchester United v anglickej Premiership. Reprezentačnú kariéru ukončil 2. júna 2007.

Giggsov otec Danny Wilson hrával rugby a jeho matka sa volá Lynne Giggs. Aj keď sa Ryan narodil vo waleskom Cardiffe, vyrastal v anglickom meste Pendlebury a rozpráva mancunianským akcentom. Jeho starý otec (z otcovej strany) pochádza z afrického štátu Sierra Leone a Ryan je stále hrdý na svoj pôvod.

Giggs je v súčasnosti najdlhšie slúžiacim hráčom v Manchesteri United. Po prvýkrát sa objavil v kádri v sezóne 1990-91 a stabilným členom zostavy sa stal v sezóne 1991-92. V drese Manchesteru odohral len jeden hráč viac zápasov ako Giggs a to legendárny Sir Bobby Charlton. Ryan však drží klubový rekord v počte vyhraných trofejí. Dokopy ich vyhral už 24. Od roku 1992 pozbieral 11 trofejí za víťazstvo v Premier League, 6 za víťazstvo v Community Shield, 5 v FA Cupe, 2 v Ligovom pohári a Lige majstrov a po jednej trofeji má z Európskeho superpohára a Interkontinentálneho pohára.

Giggs hral v žiackych rokoch za anglickú reprezentáciu ale ako dospelý hral za reprezentáciu rodného Walesu. V roku 2004 bol vymenovaný za kapitána waleskej reprezentácie.

Ryan tiež dvakrát vyhral cenu pre najlepšieho mladého hráča roku (1992 a 1993). Ako vôbec prvý hráč vyhral túto cenu dvakrát za sebou. Tento kúsok sa podarilo zopakovať iba Robbiemu Fowlerovi a terajšiemu spoluhráčovi Waynovi Rooneymu. Giggs drží tiež niekoľko iných rekordov. Je najlepším strelcom v histórii Premier League ktorý nehráva na pozícii klasického útočníka a vsietil najrýchlejší gól Manchesteru United (15 sekúnd) proti Southamptonu v novembri 1995. Fanúšikovia tiež vyhlásili jeho gól proti Arsenalu v semifinále FA Cupu 99 za najpamätnejší gól Manchesteru United.

Giggs nosí v Manchesteri na drese číslo 11 a v prípade neprítomnosti Garyho Nevilla na ihrisku nosí kapitánsku pásku.

Začiatky

Giggs začal svoju futbalovú kariéru ako člen juniorského klubu Deans Sports FC. Keď mal 14 rokov, sledoval ho klub Manchester City. Jeho driblerské schopnosti boli porovnávané s hráčmi ako George Best, Diego Maradona a Johan Cruijff. Jeho talent sa stal široko ďaleko uznávaný a manažér Manchesteru United Alex Ferguson odišiel osobne do jeho domu posúriť podpis zmluvy pred rivalmi z manchesterského City. Giggs nakoniec podpísal s Manchesterom United.

Podobne aj tréner anglickej reprezentácie do 21 rokov Lawrie McMenemy skúšal Ryana presvedčiť aby hral za anglickú reprezentáciu. Z jeho strany to bola však len túžba. Ryan nemohol hrať za anglickú reprezentáciu, mohol hrať len za žiacke výbery Anglicka pretože tam chodil do školy. Na to aby mohol hrať za anglický národný tím sa potreboval narodiť v Anglicku alebo mať anglických rodičov či prarodičov. Ale obaja jeho rodičia a všetci štyria prarodičia boli welšania.

On bol pravdepodobne prvým futbalistom v dorasteneckom veku ktorý získal takú pozornosť ako George Best. Bobby Charlton sa chodil na tréningy výslovne pozerať na Giggsovu hru. Ryan získal 2 ocenenia pre mladého hráča roku.

Superhviezda

V roku 1994 BBC označila Ryana Giggsa za jednu z najfotogenickejších osôb vo Veľkej Británii. Giggs alebo „Giggsy“ ako bol známy , bol tiež vítaný ako jedna z najväčších hviezd v Premier League a často sme ho mohli v prvých rokoch nájsť na titulkách ako ligovú predajnú ikonu. On (spolu s Jamie Redknappom a Lee Sharpom) boli súčasťou pokusu o globálne spropagovania ligy po chuligánmi ovplyvnených 80. rokoch.

Giggs sa stal profesionálom na svoje 17. narodeniny v novembri 1990 a svoj debut si odbil 2. marca 1991 v zápase s Evertonom na domácom Old Trafforde, ako striedajúci hráč vtedy nahradil Denisa Irwina. V svojom prvom zápase v základnej zostave si v Manchesterskom derby pripísal na konto aj svoj vôbec prvý gól v kariére, hoci to vyzeralo na vlastný gól Colina Hendryho. United nakoniec vyhrali tento zápas 1:0. Svoju prvú trofej získal v apríli 92 keď Manchester vo finále Ligového poháru porazil Nottingham Forest a Giggs prihrával na jediný gól zápasu Brianovi McClairovi.

V sezóne 1992-1993 – prvá sezóna s novým formátom, hral Giggs na ľavom krídle v United a bol považovaný za jedného z najobdivuhodnejších mladých britských hráčov. Jeho výstup z príchodom Erica Cantonu predznamenal dominanciu Manchesteru United v novej Premier League. Jeho manažér ho ochraňoval a nedovolil mu podávať rozhovory pred dovŕšením veku 20 rokov, napokon pripustil rozhovor pre BBC.

Giggsova schopnosť dôsledne obísť súperových hráčov s použitím jeho výnimočnej stability, rýchlosti a schopnosti sa stali najviac pozoruhodnými aspektmi jeho hry. Bol tiež povestný svojimi bezprostrednými oslavami so spoluhráčmi, podobne ako Paul Ince a Andrei Kanchelskis. Dovolil si prijať mnoho ponúk ktoré neboli bežne ponúkané futbalistom v jeho mladom veku, takých ako účinkovanie vo svojej vlastnej televíznej relácii Ryan Giggs' Soccer Skills ktorá sa stala hitom v televízii v roku 1994.

Giggsove chorály boli často počuť počas zápasov United a obsahovali : "Ryan Giggs, Ryan Giggs, Running down the wing, Ryan Giggs, Ryan Giggs, Can do anything, Feared by the Blues, Loved by the Reds, Ryan Giggs, Ryan Giggs, Ryan Giggs" A tiež: "Giggs, Giggs will tear you apart, again"

Jeho góly boli často na listine Gólov sezóny, a mali sklon stať sa pamätnými, hlavne jeden proti QPR (93), Tottenhamu (94), Evertonu (95), Coventry (96) a najmä jeden neobyčajný, jeho úžasné sólo proti Arsenalu v opakovanom semifinále FA Cupu v roku 1999. Bežalo predĺženie, Giggs zobral loptu na vlastnej polovici po nepodarenej prihrávke Patricka Vieiru, potom prebehol od poliacej čiary cez obrannú líniu Arsenalu a vystrelil ponad brankára Davida Seamana. Tento gól bol zvolený najlepším gólom v histórii FA Cupu médiami aj fanúšikmi. To bol hlavný rozdiel od predchádzajúcih ročníkov ktoré boli rozhodnuté gólmi v riadnom hracom čase, predĺžení alebo v penaltách a nehral sa opakovaný zápas.

Na konci 90. rokov so suspendovaným Cantonom a krízou Giggsových mladých kolegov ako David Beckham, Paul Scholes, Gary Neville, Philip Neville a Nicky Butt sa Giggsova popularita a sláva postupne vyrovnávala a pozornosť bola upieraná na niektorú z mladých hviezd, obzvlášť Beckhama. Ale jeho futbalové schopnosti boli stále označované za geniálne. Zdokonaľoval ich pri starších hráčoch a po čase United vyhrali ich zlomové a nedosiahnuteľné „Treble“ v roku 1999. K tomuto úspechu prispela aj Giggsova forma a pomoc v kľúčových momentoch a záverečnej fáze turnaja. Pamätné momenty sa udiali v predĺžení semifinále FA Cupu proti odvekému rivalovi Arsenalu keď dával na rozhodujúcich 2:1 a jeho vyrovnanie v domácom zápase semifinále Ligy majstrov proti Juventusu.

Giggs prispel k vyrovnávajúcemu gólu Teddyho Sheringhama vo finále Ligy majstrov kde sa Manchester zomkol na ceste za Treble. Giggs bol tiež mužom zápasu keď United v tom istom roku vyklepali vo finále Interkontinentálneho pohára Palmeiras. Ryan je fanúšikmi Manchesteru United považovaný za jedného z najlepších hráčov v histórii tohoto klubu.

V novembri 2003 bol Giggs spomenutý v epizóde seriálu Simpsonovci s názvom „Reginine monológy“.

Neskoršie roky

Giggs bol jedným z najskúsenejších hráčov United a keď Denis Irwin ukončil kariéru stal sa ústrednou postavou klubu.

Giggsova forma v ďalších rokoch po úspechoch z roku 99 bola odrazom dominancie Manchesteru United v Anglicku až do roku 2003 a Giggs si užíval svoju pozíciu na ľavej strane. United vyhrali v tomto období 4-krát titul a v lige majstrov sa dostali minimálne do štvrťfinále. 10 rokov na Old Trafforde oslávil v priateľskom stretnutí proti Celticu, ktoré začalo sezónu 2001-02. O rok neskôr zaznamenal svoj 100. gól v kariére v remízovom zápase s Chelsea na Stamford Bridge. V roku 2004 znovu zariadil víťazstvo v FA Cupe. Vyhrať FA Cup 4-krát v drese Manchesteru sa okrem neho podarilo iba Royovi Keanovi. Ryan tiež 3-krát odchádzal z finále FA Cupu ako porazený.

Jeho účasť pri víťazstve nad Liverpoolom v septembri 2004 z neho urobila tretieho hráča United v histórii ktorý prekonal hranicu 600 odohraných zápasov za tento klub. Zaradil sa po bok takých legiend akými boli Sir Bobby Charlton a Bill Foulkes. V roku 2005 bol zaradený do Anglickej futbalovej siene slávy za propagovanie anglickej hry. V prvej polovici sezóny 2004-05 bol Giggs v prestupových špekuláciách spájaný s Newcastlom United, klubom jeho najlepšieho priateľa Nickyho Butta ktorý tam odišiel z Manchesteru. Ale žiadny prestup sa pred uzavretím prestupového obdobia 31. januára 2005 nekonal.

Po sezóne Giggs predĺžil kontrakt s United o 2 roky, keď predseda David Gill ustúpil zo svojej klasickej politiky, že hráčom starším ako 30 rokov sa neponúka zmluva dlhšie ako na 1 rok.

Ryan odohral svoj jubilejný 700. zápas za Manchester United 3. marca 2007 v Premier League proti Liverpoolu, ktorý Manchester vyhral 1:0. Momentálne mu už chýba iba niekoľko zápasov aby prekonal rekord Sira Bobbyho Charltona ktorý odohral najviac zápasov za Manchester United spomedzi všetkých hráčov v histórii.

6. mája 2007 po remíze 1:1 medzi Chelsea a Arsenalom sa stal Manchester opäť majstrom Anglicka. Pre Giggsa to bol rekordný 9 titul a poodskočil tak Alanovi Hansenovi a Philovi Nealovi ktorý majú po 8 titulov.

Giggs hral dôležitú úlohu v zápase Community Shield proti Chelsea. Zápas sa skončil v riadnom hracom čase 1:1 a v penaltovom rozstrele vychytal Edwin Van der Sar 3 penalty hráčom Chelsea a Manchester sa tak radoval z víťazstva.

Ryan predĺžil v októbri 2007 zmluvu a na Old Trafforde bude hrávať minimálne do Júna 2009. V tohtosezónnom zápase strelil Aston Ville pri víťazstve 4:1 svoj 99. ligový gól a do stovky mu chýba už len jediný. Tento gól znamená že spolu s Gary Speedom strelili ako jediný, gól v každej sezóne Premier League od jej vzniku. Svoj jubilejný 100. ligový gól strelil v stretnutí proti Derby County 8. decembra 2008 pri výhre Manchesteru 4-1.

Medzinárodná kariéra

Za waleskú reprezentáciu odohral 64 zápasov a strelil 12 gólov v rokoch 19912007. Ale jeho medzinárodná kariéra je bez väčšieho úspechu, pretože podobne ako Alfrédo di Stéfano alebo George Best nikdy nehral na finálovom turnaji Majstrovstiev Európy alebo Majstrovstiev sveta, pretože Wales nezvládol žiadnu kvalifikáciu. Menovaný kapitánom Walesu bol v roku 2004.

Giggs bol kritizovaný za jeho neochotu účastniť sa priateľských zápasov. Od debutu proti Nemecku v roku 1991 sa nezúčastnil priateľského zápasu 9 rokov a vynechal 18 po sebe idúcich zápasov.

V septembri 2006 podal oslnivý výkon v priateľskom zápase proti Brazílii na White Hart Lane. Brazília vyhrala 2:0 a tréner Brazílčanov Carlos Dunga nešetril komplimentmi na jeho adresu.

Giggs oznámil ukončenie reprezentačnej kariéry 30. mája 2007 na tlačovej konferencii v hotely Vale of Glamorgan. Svoj posledný zápas za Wales odohral ako kapitán v kvalifikácii na Euro 2008 2. júna 2007 proti Českej republike v domácom Cardiffe. V tomto zápase odohral svoj 64. zápas a pri remíze 0:0 získal ocenenie „Muž zápasu“.

Osobný život

V smutne známom rozhovore pre Daily Telegraph opísal svojho otca ako pravého lumpa. Po rozvode rodičov si zobral matkine priezvisko. Ako sám povedal bolo to preto aby svet vedel že je synom svojej matky. Ale Giggs mohol byť sám lumpom, pretože v nočnom klube udrel svoju priateľku do žalúdka a tváre.

Giggs je považovaný za hráča ktorý si na rozdiel od Lee Sharpa alebo Georga Besta dokázal udržať poriadnu povesť. Ryan robil reklamy pre firmy Reebok, Sovil Titus, Citizen Watches, Givenchy, Fuji, Patek Phillipe, Quorn Burgers a Celcom. Bol tiež použitý na spropagovanie hry FIFA 2003 od EA Sports.

Giggs sa oženil so svojou dlhoročnou partnerkou Stacey Cooke na súkromnom obrade 7. septembra 2007. Spolu majú 2 deti, dcéru Liberty ktorá sa narodila v Apríli 2003 a syna Zacha ktorý sa narodil v októbri 2006.

Ryanov mladší brat Rhodri, ktorý je tiež krídlo, hráva za Curzon Ashton v oblastnej lige.

Ryan navštevoval Moorsideskú strednú školu v Swintone.

Dobročinnosť

V posledných rokoch sa tiež stal vyslancom UNICEF a spustil kampaň proti nášľapným mínam, ktoré zabíjajú deti. Giggs, ktorý navštívil projekt UNICEF v Thajsku pre BBC povedal: „ Ako futbalista si nedokážem predstaviť svoj život bez jednej z nôh. Presne toto sa stáva tisícom detí ktoré každý rok stúpia na mínu.“ Giggs je tiež aktívnym bojovníkom v boji proti rasizmu vo futbale, spolu s kamarátmi Riom Ferdinandom a Thierry Henrym. Pre stránku boja proti rasizmu vo futbale povedal: Veľa ľudí nevie, že môj otec je černoch. Bol profesionálnym hráčom ragby v časoch keď som hrával za žiakov. Takisto veľa ľudí s ktorými som chodil do školy vedelo kto bol a vedeli že bol čierny a takisto sa mi mohli vysmievať.“

Pre francúzske športové noviny L'Equipe pridal: Pozrite na mňa zvonka, nie je to veľmi zrejmé. Ja ale viem že polovica mojej rodiny je čierna a blízko cítim z ich kultúrou a farbou. Som hrdý na svoje čierne korene a na čiernu krv ktorá koluje v mojich žilách. Ja si neželám skrývať svoj pôvod, ale tiež z toho nechcem robiť predmet diskusie. Som aký som.“

Giggs je tiež patrónom charity ´Five Star Scanner Appeal´ ktorá hľadá prostriedky 1 milión libier na dotovanie nového zariadenia do novej manchesterskej detskej nemocnice, ktorá bude dokončená v roku 2009.

Štatistiky kariéry

Klub Sezóna Liga FA Cup Ligový pohár Európa Ostatné Celkovo
Zápasy Góly Zápasy Góly Zápasy Góly Zápasy Góly Zápasy Góly Zápasy Góly
Manchester United 1990–91 2 1 0 0 0 0 0 0 0 0 2 1
1991–92 38 4 3 0 8 3 1 0 1 0 51 7
1992–93 41 9 2 2 2 0 1 0 0 0 46 11
1993–94 38 13 7 1 8 3 4 0 1 0 58 17
1994–95 29 1 7 1 0 0 3 2 1 0 40 4
1995–96 33 11 7 1 2 0 2 0 0 0 44 12
1996–97 26 3 3 0 0 0 7 2 1 0 37 5
1997–98 29 8 2 0 0 0 5 1 1 0 37 9
1998–99 24 3 6 2 1 0 9 5 1 0 41 10
1999–2000 30 6 0 0 11 1 3 0 44 7
2000–01 31 5 2 0 0 0 11 2 1 0 45 7
2001–02 25 7 1 0 0 0 13 2 1 0 40 9
2002–03 36 8 3 2 5 0 15 5 0 0 59 15
2003–04 33 7 5 0 0 0 8 1 1 0 47 8
2004–05 32 5 4 0 1 1 6 2 1 0 44 8
2005–06 27 3 2 1 3 0 5 1 0 0 37 5
2006–07 30 4 6 0 0 0 8 2 0 0 44 6
2007–08 31 3 2 0 0 0 9 0 1 1 43 4
2008–09 28 2 2 0 4 1 11 1 2 0 47 4
2009–10 15 2 1 0 1 1 1 1 1 0 19 4
Celkovo v kariére 578 105 65 10 35 9 130 27 17 1 825 152

Trofeje a ocenenia

Klubové

Manchester United (1990-súčasnosť)

Individuálne

  • Hráč mesiaca v Premier League: August 2006, Február 2007.
  • Muž zápasu vo finále Interkontinentálneho poháru: 1999
  • Ocenenie hráč roku v klube Manchester United: 2005/2006
  • Európsky futbalista roku do 21 rokov: 1993
  • Waleský hráč roku: 1996, 2006
  • Uvedený do siene slávy Anglického futbalu: 2005
  • Uvedený do tímu desaťročia v Premier League: 2003
  • Uvedený do tímu storočia FA Challenge Cupu: 2006
  • Jediný hráč Manchestru United ktorý získal 9 titulov v PL a tiež držiteľ celkového rekordu PL
  • Jediný hráč Manchestru United ktorý vyhral 2-krát Ligový pohár
  • Jediný hráč ktorý skóroval v dvanástich po sebe idúcich ročníkoch Ligy Majstrov
  • Spolu s Gary Speedom jediný hráč ktorý skóroval v každej sezóne PL od jej založenia
  • Člen tímu roku podľa PFA: 1993, 1994, 1995, 1996, 2001, 2007
  • OBE za prínos futbalu

Externé odkazy

Šablóna:Link FA