Škovránok poľný: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Reverted 1 edit by 94.136.129.36 (talk) identified as vandalism to last revision by Legobot. (TW)
Riadok 33: Riadok 33:


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==
O niečo väčší ako [[škovránok stromový]], od ktorého sa odlišuje tmavšími nadočnými pásikmi. Obe pohlavia sú rovnako hnedobelavo škvrnité a majú dlhší chvost. gg
O niečo väčší ako [[škovránok stromový]], od ktorého sa odlišuje tmavšími nadočnými pásikmi. Obe pohlavia sú rovnako hnedobelavo škvrnité a majú dlhší chvost.


== Ekológia a biotop ==
== Ekológia a biotop ==

Verzia z 17:00, 5. jún 2014

Škovránok poľný
Škovránok poľný
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Lullula arborea
Linnaeus, 1758
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Škovránok poľný (lat. Alauda arvensis) je druh z čeľade škovránkovité.

Charakteristika

O niečo väčší ako škovránok stromový, od ktorého sa odlišuje tmavšími nadočnými pásikmi. Obe pohlavia sú rovnako hnedobelavo škvrnité a majú dlhší chvost.

Ekológia a biotop

Cez naše územie preletuje, časť hniezdi, zriedkavo i prezimuje. Obýva suché kraje lesov susediacich s pasienkami, skalnými stráňami, horskými lúčkami a pod. Hniezdi na zemi dva razy do roka. Začiatok prvého hniezdenia je v apríli, druhého koncom mája alebo začiatkom júna. Znáša 4 – 5 na belavom podklade hnedočervenkasto škvrnitých vajec veľkosti 21x16 mm. Inkubačný čas 13 – 15 dní, výchova mladých v hniezde 18 – 19 dní. Potravou je hmyz, v menšej miere semená rastlín.

Výskyt

Škovránok poľný je rozšírený v celej Európe a na severe Afriky, smerom na východ až po Kamčatku a južnejšie od nej v Kórei a Japonsku. Výnimočne sa zahniezdi aj v horách, napríklad v Nízkych Tatrách bol zistený až v nadmorskej výške 1 955 m.

Potrava

Škovránok je všežravec a prispôsobuje svoj jedálny lístok ročnému obdobiu. Na jar sa živí hlavne hmyzom a kŕmi ním aj mladé. Na jeseň a v zime sú hlavnou zložkou jeho potravy semená burín a tráv, ozobáva aj spadnuté ovocie.

Etológia

Alauda arvensis

Odlietajú hlavne do Francúzska a Španielska a v prípade priaznivého počasia sa začínajú postupne vracať už od konca januára, húfne však až v týchto dňoch a počas apríla sa zahniezďujú. Mláďatá sú maskované páperím farby hliny a opúšťajú hniezdo už do 12 dní po vyliahnutí. Vzhľadom na to, že v hniezdach na zemi sú vystavené predátorom, prežije ich len asi 10 percent.

Význam v prírode

Škovránok poľný za živí malým hmyzom, a tým ma pozitívny vplyv pre poľnohospodárov.

Iné projekty