Theater in der Josefstadt: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 7 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q167619)
Rudko (diskusia | príspevky)
pravopis, formulácia
Riadok 1: Riadok 1:
[[Obrázok:Wien_Theater_Josefstadt.jpg|thumb|250px|Theater in der Josefstadt]]
[[Obrázok:Wien_Theater_Josefstadt.jpg|thumb|250px|Divadlo ''Theater in der Josefstadt'']]


'''Theater in der Josefstadt''', je divadlo ktoré sa nachádza vo [[Viedeň|Viedni]] vo 8. obvode (Stadtbezirk) na Josefstädter Strasse 26.
'''Theater in der Josefstadt''', je divadlo ktoré sa nachádza vo [[Viedeň|Viedni]] vo 8. obvode (Stadtbezirk) na Josefstädter Straße 26.


==Dejiny==
Prvá divadelná budova na tomto mieste bola otvorená v roku [[1788]] [[Karl Mayer|Karlom Mayerom]], vďaka čomu je Theater in der Josefstadt najstaršie dodnes fungujúce divadlo vo Viedni. Divadlo znova vybudoval [[Adam Hidwein]] v Biedermeyerskom slohu a bolo otvorené [[3. október|3. októbra]] [[1822]]. Na slávnostnom otvorení dirigoval [[Ludwig van Beethoven]] predohru k ''Die Weihe des Hauses''. Divadlo bolo v nasledujúcom období viackrát prestavané, hlavne čo sa týka interiéru. V roku [[1834]] otvorili koncertnú sálu (Sträusselsäle), kde koncertovali Josef Lanner a Johann Strauss st. V divadle didigoval aj [[Richard Wagner]]. Z významných riaditeľov tu v rokoch [[1828]]-[[1831]] pôsobil [[Carl Carl]], ktorý neskôr prebudoval konkurenčné Theater in der Leopoldstadt a nové divadlo nieslo jeho meno ([[Carl Theater]]). V Theater in der Josephstadt začínali svoju kariéru aj herec [[Johann Nestroy]], ktorý sa neskôr stal riaditeľom v [[Carl Theater]] a skladateľ [[Franz von Suppé]] angažovaný riaditeľom [[Franz Pokorn|Franzom Pokornym]] ([[1837]]-[[1848]]) ako dirigent. V nasledujúcom období sa charakter divadla postupne meníobjavuje sa v ňom menej hudobných diel a dôraz sa začína klásť viac na činohru. Napriek tomu mal ešte v roku [[1916]] v divadle svetovú premiéru [[Franz Lehár]] s [[opereta|operetou]] ''Der Sterngucker''.
Prvá divadelná budova na tomto mieste bola otvorená v roku [[1788]] [[Karl Mayer|Karlom Mayerom]], vďaka čomu je Theater in der Josefstadt najstaršie dodnes fungujúce divadlo vo Viedni. Divadlo znova vybudoval [[Adam Hidwein]] v slohu [[Biedermeier]] a bolo otvorené [[3. október|3. októbra]] [[1822]]. Na slávnostnom otvorení dirigoval [[Ludwig van Beethoven]] predohru k ''Die Weihe des Hauses''. Divadlo bolo v nasledujúcom období viackrát prestavané, hlavne čo sa týka interiéru. V roku [[1834]] otvorili koncertnú sálu (Sträußelsäle), kde koncertovali Josef Lanner a Johann Strauss st. V divadle dirigoval aj [[Richard Wagner]]. Z významných riaditeľov tu v rokoch [[1828]]-[[1831]] pôsobil [[Carl Carl]], ktorý neskôr prebudoval konkurenčné Theater in der Leopoldstadt, ktoré nieslo jeho meno ([[Carl Theater]]). V Theater in der Josephstadt začínali svoju kariéru herec [[Johann Nestroy]], ktorý sa neskôr stal riaditeľom v [[Carl Theater]] a skladateľ [[Franz von Suppé]] angažovaný riaditeľom [[Franz Pokorn|Franzom Pokornym]] ([[1837]]-[[1848]]) ako dirigent. V nasledujúcom období sa charakter divadla postupne menilobjavovalo sa v ňom menej hudobných diel a väčší dôraz sa začal klásť na [[Činohra|činohru]]. Napriek tomu mal v roku [[1916]] v divadle svetovú premiéru [[Franz Lehár]] s [[opereta|operetou]] ''Der Sterngucker''.


V roku [[1924]] došlo k veľkej prestavbe divadla, ktorú riadili [[Max Reinhardt]] a [[Carl Witzman]]. Divadlo má dnes v repertoári skôr diela zamerané na prózu, niekedy aj s hudobným doprovodom.
V roku [[1924]] došlo k veľkej prestavbe divadla, ktorú riadili [[Max Reinhardt]] a [[Carl Witzman]]. Divadlo má dnes (2014) v repertoári predovšetkým diela zamerané na prózu s hudobným doprovodom.{{chýba citácia}}


[[Kategória:Kultúra vo Viedni]]
[[Kategória:Kultúra vo Viedni]]

Verzia z 00:29, 11. august 2014

Divadlo Theater in der Josefstadt

Theater in der Josefstadt, je divadlo ktoré sa nachádza vo Viedni vo 8. obvode (Stadtbezirk) na Josefstädter Straße 26.

Dejiny

Prvá divadelná budova na tomto mieste bola otvorená v roku 1788 Karlom Mayerom, vďaka čomu je Theater in der Josefstadt najstaršie dodnes fungujúce divadlo vo Viedni. Divadlo znova vybudoval Adam Hidwein v slohu Biedermeier a bolo otvorené 3. októbra 1822. Na slávnostnom otvorení dirigoval Ludwig van Beethoven predohru k Die Weihe des Hauses. Divadlo bolo v nasledujúcom období viackrát prestavané, hlavne čo sa týka interiéru. V roku 1834 otvorili koncertnú sálu (Sträußelsäle), kde koncertovali Josef Lanner a Johann Strauss st. V divadle dirigoval aj Richard Wagner. Z významných riaditeľov tu v rokoch 1828-1831 pôsobil Carl Carl, ktorý neskôr prebudoval konkurenčné Theater in der Leopoldstadt, ktoré nieslo jeho meno (Carl Theater). V Theater in der Josephstadt začínali svoju kariéru herec Johann Nestroy, ktorý sa neskôr stal riaditeľom v Carl Theater a skladateľ Franz von Suppé angažovaný riaditeľom Franzom Pokornym (1837-1848) ako dirigent. V nasledujúcom období sa charakter divadla postupne menil – objavovalo sa v ňom menej hudobných diel a väčší dôraz sa začal klásť na činohru. Napriek tomu mal v roku 1916 v divadle svetovú premiéru Franz Lehár s operetou Der Sterngucker.

V roku 1924 došlo k veľkej prestavbe divadla, ktorú riadili Max Reinhardt a Carl Witzman. Divadlo má dnes (2014) v repertoári predovšetkým diela zamerané na prózu s hudobným doprovodom.[chýba zdroj]