Theater in der Josefstadt: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rudko (diskusia | príspevky)
pravopis, formulácia
Rudko (diskusia | príspevky)
formulácia
Riadok 1: Riadok 1:
[[Obrázok:Wien_Theater_Josefstadt.jpg|thumb|250px|Divadlo ''Theater in der Josefstadt'']]
[[Obrázok:Wien_Theater_Josefstadt.jpg|thumb|250px|Divadlo ''Theater in der Josefstadt'']]


'''Theater in der Josefstadt''', je divadlo ktoré sa nachádza vo [[Viedeň|Viedni]] vo 8. obvode (Stadtbezirk) na Josefstädter Straße 26.
'''Theater in der Josefstadt''' je najstaršie [[Viedeň|viedenské]] divadlo, ktoré sa nachádza v 8. mestskom obvode na ulici Josefstädter Straße 26.


==Dejiny==
==Dejiny==
Prvá divadelná budova na tomto mieste bola otvorená v roku [[1788]] [[Karl Mayer|Karlom Mayerom]], vďaka čomu je Theater in der Josefstadt najstaršie dodnes fungujúce divadlo vo Viedni. Divadlo znova vybudoval [[Adam Hidwein]] v slohu [[Biedermeier]] a bolo otvorené [[3. október|3. októbra]] [[1822]]. Na slávnostnom otvorení dirigoval [[Ludwig van Beethoven]] predohru k ''Die Weihe des Hauses''. Divadlo bolo v nasledujúcom období viackrát prestavané, hlavne čo sa týka interiéru. V roku [[1834]] otvorili koncertnú sálu (Sträußelsäle), kde koncertovali Josef Lanner a Johann Strauss st. V divadle dirigoval aj [[Richard Wagner]]. Z významných riaditeľov tu v rokoch [[1828]]-[[1831]] pôsobil [[Carl Carl]], ktorý neskôr prebudoval konkurenčné Theater in der Leopoldstadt, ktoré nieslo jeho meno ([[Carl Theater]]). V Theater in der Josephstadt začínali svoju kariéru herec [[Johann Nestroy]], ktorý sa neskôr stal riaditeľom v [[Carl Theater]] a skladateľ [[Franz von Suppé]] angažovaný riaditeľom [[Franz Pokorn|Franzom Pokornym]] ([[1837]]-[[1848]]) ako dirigent. V nasledujúcom období sa charakter divadla postupne menil – objavovalo sa v ňom menej hudobných diel a väčší dôraz sa začal klásť na [[Činohra|činohru]]. Napriek tomu mal v roku [[1916]] v divadle svetovú premiéru [[Franz Lehár]] s [[opereta|operetou]] ''Der Sterngucker''.
Prvá divadelná budova na tomto mieste bola otvorená v roku [[1788]] [[Karl Mayer|Karlom Mayerom]]. ''Theater in der Josefstadt'' je najstaršie dodnes fungujúce divadlo vo Viedni. Divadlo bolo obnovené v slohu [[Biedermeier]] [[Adam Hidwein|Adamom Hidweinom]] a znovu otvorené [[3. október|3. októbra]] [[1822]]. Na slávnostnom otvorení divadla dirigoval skladateľ [[Ludwig van Beethoven]] predohru k dielu ''Die Weihe des Hauses''. V nasledujúcom období bolo divadlo viackrát prestavané, hlavne čo sa týka interiéru. V roku [[1834]] bola v divadle otvorená koncertná sála ''Sträußelsäle'', kde koncertovali umelci ako [[Josef Lanner]] a [[Johann Strauss starší|Johann Strauss st.]] V divadle ako dirigent účinkoval aj [[Richard Wagner]].


Z významných riaditeľov tu v rokoch [[1828]]-[[1831]] pôsobil [[Carl Carl]], ktorý neskôr prebudoval konkurenčné divadlo ''Theater in der Leopoldstadt'', ktoré neskôr nieslo jeho meno ([[Carl Theater]]). V divadle ''Theater in der Josefstadt'' začal svoju kariéru herec [[Johann Nestroy]], ktorý sa neskôr stal riaditeľom v [[Carl Theater]] alebo skladateľ [[Franz von Suppé]] angažovaný riaditeľom [[Franz Pokorny|Franzom Pokornym]] ([[1837]]-[[1848]]) ako dirigent. V nasledujúcom období sa charakter divadla postupne menil. Objavovalo sa v ňom menej hudobných diel a väčší dôraz sa začal klásť na [[Činohra|činohru]]. V roku [[1916]] mal v divadle svetovú premiéru [[Franz Lehár]] so svojou [[opereta|operetou]] ''Der Sterngucker''.
V roku [[1924]] došlo k veľkej prestavbe divadla, ktorú riadili [[Max Reinhardt]] a [[Carl Witzman]]. Divadlo má dnes (2014) v repertoári predovšetkým diela zamerané na prózu s hudobným doprovodom.{{chýba citácia}}

V roku [[1924]] bolo divadlo rozsiahle prestavané. Prestavbu riadili [[Max Reinhardt]] a [[Carl Witzman]]. Divadlo má dnes (2014) v repertoári predovšetkým diela zamerané na prózu s hudobným doprovodom.{{chýba citácia}}


[[Kategória:Kultúra vo Viedni]]
[[Kategória:Kultúra vo Viedni]]

Verzia z 00:41, 11. august 2014

Divadlo Theater in der Josefstadt

Theater in der Josefstadt je najstaršie viedenské divadlo, ktoré sa nachádza v 8. mestskom obvode na ulici Josefstädter Straße 26.

Dejiny

Prvá divadelná budova na tomto mieste bola otvorená v roku 1788 Karlom Mayerom. Theater in der Josefstadt je najstaršie dodnes fungujúce divadlo vo Viedni. Divadlo bolo obnovené v slohu Biedermeier Adamom Hidweinom a znovu otvorené 3. októbra 1822. Na slávnostnom otvorení divadla dirigoval skladateľ Ludwig van Beethoven predohru k dielu Die Weihe des Hauses. V nasledujúcom období bolo divadlo viackrát prestavané, hlavne čo sa týka interiéru. V roku 1834 bola v divadle otvorená koncertná sála Sträußelsäle, kde koncertovali umelci ako Josef Lanner a Johann Strauss st. V divadle ako dirigent účinkoval aj Richard Wagner.

Z významných riaditeľov tu v rokoch 1828-1831 pôsobil Carl Carl, ktorý neskôr prebudoval konkurenčné divadlo Theater in der Leopoldstadt, ktoré neskôr nieslo jeho meno (Carl Theater). V divadle Theater in der Josefstadt začal svoju kariéru herec Johann Nestroy, ktorý sa neskôr stal riaditeľom v Carl Theater alebo skladateľ Franz von Suppé angažovaný riaditeľom Franzom Pokornym (1837-1848) ako dirigent. V nasledujúcom období sa charakter divadla postupne menil. Objavovalo sa v ňom menej hudobných diel a väčší dôraz sa začal klásť na činohru. V roku 1916 mal v divadle svetovú premiéru Franz Lehár so svojou operetou Der Sterngucker.

V roku 1924 bolo divadlo rozsiahle prestavané. Prestavbu riadili Max Reinhardt a Carl Witzman. Divadlo má dnes (2014) v repertoári predovšetkým diela zamerané na prózu s hudobným doprovodom.[chýba zdroj]