Kofola: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
d Revízia 5950538 používateľa Bsima (diskusia) bola vrátená
Riadok 4: Riadok 4:


== Dejiny ==
== Dejiny ==
Kofola vznikla začiatkom 60. rokov 20. storočia v [[Československo|československom]] [[farmácia|farmaceutickom]] závode ''Galena'' počas výskumu zameraného na nájdenie potenciálneho využitia pre nadbytočný [[kofeín]], produkovaný pri pražení [[káva|kávy]]. Výsledkom bol tmavý sladkokyslý sirup ''Kofo'', ten sa stal základnou zložkou nového nealkoholického nápoja ''Kofola'', ktorý bol uvedený na trh v roku [[1962]].
Kofola vznikla začiatkom 60. rokov 20. storočia v [[Česko-Slovensko|česko-slovenskom]] [[farmácia|farmaceutickom]] závode ''Galena'' počas výskumu zameraného na nájdenie potenciálneho využitia pre nadbytočný [[kofeín]], produkovaný pri pražení [[káva|kávy]]. Výsledkom bol tmavý sladkokyslý sirup ''Kofo'', ten sa stal základnou zložkou nového nealkoholického nápoja ''Kofola'', ktorý bol uvedený na trh v roku [[1962]].


Počas 60. a 70. rokov sa Kofola v socialistickom Československu stala nesmierne obľúbenou, pretože nahradila nedostupné západné [[kola|kolové]] nápoje, ako [[Coca-Cola]] alebo [[Pepsi Cola]]. Po páde komunistického režimu v roku [[1989]] musela Kofola zápasiť s mnohými zahraničnými značkami, ktoré vstúpili na novootvorený atraktívny trh. Vďaka vtedajšej neexistencii ochrannej známky a verejne dostupnej receptúre bola značka „kofola“ vnímaná skôr ako všeobecné pomenovanie druhu nápoja a nie ako názov konkrétneho produktu. Veľa firiem produkovalo svoje vlastné „kofoly“, hoci tie nemali s pôvodnou nič spoločného. Na Slovensku sa tešila obľube najmä „kofola“ vyrábaná pivovarom Stein, a. s. V tej dobe bolo viacero pokusov rôznych výrobcov o vytvorenie silnej značky Kofola, ani jeden však nebol úspešný. Po období úpadku a súdnych sporov o ochrannú známku sa stala firma '''Santa nápoje''', sídliaca v meste [[Krnov]] v Česku, vlastnená gréckou rodinou Samarasovcov, jediným výrobcom a distributérom Kofoly v Česku a na Slovensku.
Počas 60. a 70. rokov sa Kofola v socialistickom Česko-Slovensku stala nesmierne obľúbenou, pretože nahradila nedostupné západné [[kola|kolové]] nápoje, ako [[Coca-Cola]] alebo [[Pepsi Cola]]. Po páde komunistického režimu v roku [[1989]] musela Kofola zápasiť s mnohými zahraničnými značkami, ktoré vstúpili na novootvorený atraktívny trh. Vďaka vtedajšej neexistencii ochrannej známky a verejne dostupnej receptúre bola značka „kofola“ vnímaná skôr ako všeobecné pomenovanie druhu nápoja a nie ako názov konkrétneho produktu. Veľa firiem produkovalo svoje vlastné „kofoly“, hoci tie nemali s pôvodnou nič spoločného. Na Slovensku sa tešila obľube najmä „kofola“ vyrábaná pivovarom Stein, a. s. V tej dobe bolo viacero pokusov rôznych výrobcov o vytvorenie silnej značky Kofola, ani jeden však nebol úspešný. Po období úpadku a súdnych sporov o ochrannú známku sa stala firma '''Santa nápoje''', sídliaca v meste [[Krnov]] v Česku, vlastnená gréckou rodinou Samarasovcov, jediným výrobcom a distributérom Kofoly v Česku a na Slovensku.


V roku [[2002]] postavila spoločnosť novú továreň v [[Rajecká Lesná|Rajeckej Lesnej]] na Slovensku, aby tak uspokojila dopyt na slovenskom trhu. V roku [[2003]] sa firma premenovala na ''Kofola, a. s.'' Okrem Kofoly vyrába aj iné nealkoholické nápoje (Top Topic, Jupí, Jupík, RC Cola), ktoré vyváža do [[Poľsko|Poľska]], [[Maďarsko|Maďarska]], [[Slovinsko|Slovinska]] a [[Chorvátsko|Chorvátska]]. Zámerom spoločnosti je aj vybudovanie továrne v Poľsku.
V roku [[2002]] postavila spoločnosť novú továreň v [[Rajecká Lesná|Rajeckej Lesnej]] na Slovensku, aby tak uspokojila dopyt na slovenskom trhu. V roku [[2003]] sa firma premenovala na ''Kofola, a. s.'' Okrem Kofoly vyrába aj iné nealkoholické nápoje (Top Topic, Jupí, Jupík, RC Cola), ktoré vyváža do [[Poľsko|Poľska]], [[Maďarsko|Maďarska]], [[Slovinsko|Slovinska]] a [[Chorvátsko|Chorvátska]]. Zámerom spoločnosti je aj vybudovanie továrne v Poľsku.

Verzia z 06:38, 11. február 2015

Kofola

Kofola je sýtený nealkoholický nápoj vyrábaný v Česku a na Slovensku. Na týchto dvoch trhoch je hlavným súperom nápojov Coca-Cola a Pepsi.

Dejiny

Kofola vznikla začiatkom 60. rokov 20. storočia v česko-slovenskom farmaceutickom závode Galena počas výskumu zameraného na nájdenie potenciálneho využitia pre nadbytočný kofeín, produkovaný pri pražení kávy. Výsledkom bol tmavý sladkokyslý sirup Kofo, ten sa stal základnou zložkou nového nealkoholického nápoja Kofola, ktorý bol uvedený na trh v roku 1962.

Počas 60. a 70. rokov sa Kofola v socialistickom Česko-Slovensku stala nesmierne obľúbenou, pretože nahradila nedostupné západné kolové nápoje, ako Coca-Cola alebo Pepsi Cola. Po páde komunistického režimu v roku 1989 musela Kofola zápasiť s mnohými zahraničnými značkami, ktoré vstúpili na novootvorený atraktívny trh. Vďaka vtedajšej neexistencii ochrannej známky a verejne dostupnej receptúre bola značka „kofola“ vnímaná skôr ako všeobecné pomenovanie druhu nápoja a nie ako názov konkrétneho produktu. Veľa firiem produkovalo svoje vlastné „kofoly“, hoci tie nemali s pôvodnou nič spoločného. Na Slovensku sa tešila obľube najmä „kofola“ vyrábaná pivovarom Stein, a. s. V tej dobe bolo viacero pokusov rôznych výrobcov o vytvorenie silnej značky Kofola, ani jeden však nebol úspešný. Po období úpadku a súdnych sporov o ochrannú známku sa stala firma Santa nápoje, sídliaca v meste Krnov v Česku, vlastnená gréckou rodinou Samarasovcov, jediným výrobcom a distributérom Kofoly v Česku a na Slovensku.

V roku 2002 postavila spoločnosť novú továreň v Rajeckej Lesnej na Slovensku, aby tak uspokojila dopyt na slovenskom trhu. V roku 2003 sa firma premenovala na Kofola, a. s. Okrem Kofoly vyrába aj iné nealkoholické nápoje (Top Topic, Jupí, Jupík, RC Cola), ktoré vyváža do Poľska, Maďarska, Slovinska a Chorvátska. Zámerom spoločnosti je aj vybudovanie továrne v Poľsku.

Od roku 1998 sa Kofola dodáva aj v 0,5 a 2-litrových PET fľašiach (na doplnenie k 0,33-litrovým skleneným fľašiam). 0,25-litrové plechovky boli predstavené v roku 2003, 1-litrové PET-fľaše v decembri 2004 a v roku 2012 aj PET-fľaše s objemom 1,5 litra. V mnohých baroch a reštauráciách je veľmi populárne aj čapovanie Kofoly z 50-litrových sudov.

V roku 2002 spustil výrobca mediálnu kampaň, zacielenú na mladé a moderné publikum, ktorá je založená na slogane „Když ji miluješ, není co řešit. / Keď ju miluješ, nie je čo riešiť.“ Do roku 2000 zobrazovalo logo Kofoly kávové zrno. To terajšie pripomína kávový list.

Pri príležitosti 50. výročia Kofoly, v roku 2010, bola spustená mediálna kampaň v retro štýle so sloganom „Láska nie je žiadna veda, Kofola to vie už 50 rokov.“ Kofola zároveň zmenila tvar 0,5 litrových a 1 litrových fliaš.

Predaj

Na Slovensku je Kofola najvážnejším súperom Coca-coly a Pepsi. V roku 2003 sa na slovenskom trhu predalo 14,28 milióna litrov Kofoly, v roku 2004 dosiahol predaj hodnoty 19,44 milióna litrov. Podľa prieskumu z roku 2004, 17 % slovenských konzumentov kolových nealkoholických nápojov si kupuje najčastejšie Kofolu v porovnaní so 14 %, ktorí uprednosťňujú Coca-colu. Trhový podiel Kofoly sa v rokoch 2001-2004 zdvojnásobil (4,6 % v roku 2002, 9,4 % v roku 2004). Kofola obsadila tretie miesto na slovenskom trhu, za Coca-colou (11,5 % v roku 2004) a Walmarkom (9,6 %), čím predbehla Pepsi (5,5 %). Odvtedy však Kofola predbehla aj Coca-colu a stala sa tým najpredávanejším colovým nápojom na Slovensku, pri čom Kofola Original zároveň najpredávanejším nealkoholickým nápojom na Slovensku. V roku 2006 patrilo Kofole vyše 32 percent slovenského trhu kolových nápojov z hľadiska objemu predaja v maloobchode.[1]

Kofola SA Capital Group tvorí niekoľko dcérskych spoločností, ktoré pôsobia  v Českej republike,  Slovensku, Rusku a Poľsku. Kofola SA je dcérska spoločnosť založená v Poľsku, zaoberajúca sa odvetvím nealkoholických nápojov. Táto spoločnosť je výrobcom a distribútorom sýtených a nesýtených nápojov, minerálnych vôd, džúsov, ovocných nápojov, detských nápojov a energetických nápojov. Produktové portfólio spoločnosti sa skladá z niekoľkých značiek, vrátane kolových nápojov pod značkou Hoop Cola, minerálnych vôd Artic Classic a Woda Grodziska, sirupy Paola, Jarmark Polski, Jupi, Jupík a medzi ostatnými tiež ľadové čaje ako Pickwick Ice Tea a Happy Frutti.

V  roku 2013 Kofola Group, aj napriek vysokým cenám komodít a slabšiemu dopytu  zvýšila ročný obrat z 1 013 mil. PLN na 1 016 mil. PLN. Spoločnosti sa tiež podarilo zvýšiť prevádzkový zisk (EBIT) o 1,6% , okrem toho zvýšila svoj podiel na trhu v rôznych segmentoch a tým znížila úroveň zadlženia. Kofola SA tiež oznamuje, že v roku 2014 zameria svoju činnosť okrem výberových reštaurácií aj na rastúci trh so zdravými nápojmi.

Kofole SA Group bol udelený titul „Perla poľského hospodárstva“ v kategórii Veľké perly 11. ročníka  organizovaného redakciou ekonomického magazínu Polish Market v spolupráci s ústavom PAN (ekonomickej akadémie).[2]

Prísady

Sirup Kofo, hlavná prísada Kofoly, pozostáva zo 14 prírodných prísad (akými sú výťažky z jabĺk, čerešní a ríbezlí, alebo z bylinnej arómy), cukru a karamelu. V porovnaní s Pepsi alebo Coca-colou obsahuje o 30 % menej cukru, o trochu viac Kofeínu (15 mg/100ml, Coca-Cola 9,6 mg/100ml) a neobsahuje kyselinu fosforečnú.[3][4]


V roku 2004 bola predstavená Kofola Citrus s citrónovou príchuťou.

V roku 2007 bola predstavená Kofola škoricová s príchuťou škorice.

V roku 2008 bola predstavená Kofola bez cukru, so sloganom „Nie je z cukru“

V roku 2008 bola predstavená Kofola Barborková s príchuťou čerešní.

V roku 2009 bola predstavená nová Kofola Hviezdičková s príchuťou vanilky a granátového jablka.[5]

V roku 2011 bola predstavená Kofola Višňová s príchuťou višní.

V roku 2011 bola predstavená Kofola Extra Bylinková s príchuťou byliniek mäty, horca a púpavy.

V roku 2012 bola predstavená Kofola Festivalová s príchuťou guave.

V roku 2012 bola predstavená Kofola Vianočná s príchuťou vanilky.

Koktejly s Kofolou

Najznámejším miešaným nápojom je Kofola s rumom (tiež Kofrum, Rumko, Rusko, Letecká limonáda, Študentská limonáda, Kuba v Libni, Fidel, Alofok s rumíčkom, Waryš, Čeko Libre[6] (Chequia Libre) alebo Rebel) obsahujúci ako hlavné zložky Kofolu a rum (tuzemák), prípadne citrónovú šťavu. Kofola sa tiež môže miešať s pivom (Kaluž, Bahno, Kožuch (medveďa), Medveď, Rádler, kofola 'n' beer alebo Kofola-Bier), s tmavým pivom (Diesel; v pomere 1:1 je obľúbeným cieľovým iónovým nápojom cyklistov), červeným vínom (Špongia (po česky Houba), Bambus, Kopačka, Mičuda, Kórea, Kofola rot), vanilkovou zmrzlinou (Čierna krava), slivovicou a borovičkou (Bororo), griotkou (Čierna vdova), vodkou (Tučniak - malý panák vodky s kofolou), broskyňovou vodkou (Hopsinky), liehom (Hanspaulský sklepmister), becherovkou (B-Kofola), starou mysliveckou (Alofok s hájnym), fernetom, pepermintkou/zelenou, kávou atď. "Divokejšími kombináciami" sú Bambus s motorom (kofola s červeným vínom plus veľký fernet), Plutonium (tiež Jumbo, Hypermičuda - rum:červené víno:kofola - 1:2:2), Kladivo (tiež Ropucha v bahne, Ropák, Medveď, Medveď so zubami - veľký rum s malým pivom a kofolou), Turbo Diesel (kofola s tmavým pivom a rum) alebo Harryho koktejl (kofola so zelenou, rumom a pivom).[7][8][9][10][11]

Referencie

  1. Muž, ktorý vzkriesil Kofolu, URL: http://profit.etrend.sk/ludia-a-firmy/muz-ktory-vzkriesil-kofolu.html
  2. Kofola SA - Pearl of the Polish Economy http://www.kofola.pl/en
  3. Caffeine Content of Food & Drugs [online]. Center For Science In The Public Interest (CSPI), December 2012. Dostupné online.
  4. Caffeine Content of UK and Europe Drinks [online]. Caffeine Informer, [cit. 2013-10-30]. Dostupné online.
  5. Kofola - symbol reklamních Vánoc je tu, URL: http://www.radiotv.cz/p_outdoor/a_outdoor/kofola-symbol-reklamnich-vanoc-je-tu/
  6. ČEKO Libre
  7. Koktejly s Kofolou, URL: http://www.bruntal.net/2004011204-koktejly-s-kofolou
  8. Žízeň je nejlepší barman, URL: http://noraxx.tripod.com/zizen.html
  9. (Ne)tradičné miešané nápoje, Nový česko-slovenský študák, r. III, č. 05-06/2009, URL: http://www.uloz.to/2185827/koktejly-jpg
  10. Drinky na leto, URL: http://pravda.newtonit.sk/default.asp?cache=300930
  11. České alkoholové míchačky. Co pili umělci a hudebníci?, Lidové noviny, 31. XII. 20010, URL: http://www.lidovky.cz/ceske-alkoholove-michacky-co-pili-umelci-a-hudebnici-fyf-/dobra-chut.asp?c=A101230_144631_dobra-chut_glu

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kofola

Externé odkazy