Bioetanol: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
RadoK (diskusia | príspevky)
d doplnok
Rzelnik (diskusia | príspevky)
d kat.
Riadok 4: Riadok 4:


Bioetanol vyrobený z kukurice sa rovnako používa ako aditívum do väčšiny automobilových benzínov v [[Spojené státy americké|USA]]. Obsah alkoholu v USA je väčšinou 10%.
Bioetanol vyrobený z kukurice sa rovnako používa ako aditívum do väčšiny automobilových benzínov v [[Spojené státy americké|USA]]. Obsah alkoholu v USA je väčšinou 10%.

[[Kategória:Palivá]]

Verzia z 17:37, 25. október 2006

Bioetanol je etanol vyrobený technológiou alkoholového kvasenia z biomasy - obvykle z rastlín obsahujúcich väčšie množstvo škrobu a sacharidov. Vedľa rastlín obsahujúcich škrob, ako sú kukurica, obilie a zemiaky, sú najčastejšie používanou surovinou cukrová trstina a cukrová repka. Zatiaľ čo rastliny obsahujúce cukor sa fermentujú priamo, musí sa u rastlin s obsahom škrobu,škrob najprv enzymaticky premeniť na cukor. Vyrobený bioetanol sa môže priamo používat vo spaľovacích motoroch ako pohonná hmota. Ale v praxi sa čistý etanol nepoužíva, skôr sa v množstvách 5 % až 10 % primiešava do konvenčných minerálnych palív. Pomocou etanolu sa zvyšuje oktanové číslo a znižuje sa množstvo emisií CO2.

Široké uplatňonie má práve trstinový alkohol v Brazílii, kde sa používa ako automobilové palivo. V 80. rokoch bolo zhruba dva tretiny automobilou v Brazílii vybavené špeciálnou úpravou motora, ktorá im umožňovala jazdiť na čistý alkohol. Dnes sa nové automobily už takto neupravujú, zato všetok automobilový benzín v Brazílii obsahuje 26% trstinového alkoholu. S touto zmesou môžu pracovať bežne spalovacie motory.

Bioetanol vyrobený z kukurice sa rovnako používa ako aditívum do väčšiny automobilových benzínov v USA. Obsah alkoholu v USA je väčšinou 10%.