Búrlivé víno: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Riadok 198: Riadok 198:
* Daniela Mackovičová ako Kristína Rácová /sestra Magdaléna/
* Daniela Mackovičová ako Kristína Rácová /sestra Magdaléna/
*
*
<!--
== Policajní vyšetrovatelia ==
V každej sérii mali hlavní hrdinovia seriálu niečo, čo musela riešiť polícia. Ak si však všimnete v každej sérii bol iný policajný vyšetrovateľ. 1. séria- Richard Klvač ako vyšetrovateľ ??? (nepoznáme [[Policajná hodnosť|policajnú hodnosť]]) Žaluď


2. séria- ??? ako vyšetrovateľ ??? ??? ???

3. séria- [[Igor Krempaský]] ako vyšetrovateľ [[Nadporučík|npor.]] ??? ???

4. séria- [[Ivan Vojtek]] ako [[Kapitán (vojenská a policajná hodnosť)|kpt.]] ??? Nosný

5. séria- ??? ako [[Kapitán (vojenská a policajná hodnosť)|kpt.]] ??? Lieskovský

== Dej seriálu ==
{{spoiler}}
=== 1. séria (2013) ===
Do Vínneho prichádza na návštevu k rodičom mladý lekár Martin Rozner. Nešťastnou náhodou takmer zrazí talentovanú vinárku Ninu Dolinskú. Od prvého okamihu je jasné, že si padli do oka. Začnú sa stretávať a ich vzťah sa čoraz viac prehlbuje. Vtedy však ešte netušia, čo všetko môže brániť ich láske. Keď sa o stretnutiach Niny s Martinom dozvie jej otec Ivan, akékoľvek väzby s Roznerovcami jej rázne zatrhne. Zaľúbenci sa nenechajú len tak ľahko odbiť a snažia sa zistiť pravdu o nenávisti Ivana Dolinského k Martinovej rodine. Ukazuje sa, že dôvod siaha do ďalekej minulosti, do obdobia, keď boli Nina a Martin malými deťmi. Stanislav Rozner, Martinov otec mal údajne udať rodinu Dolinských, že chcú natrvalo odísť do zahraničia. Ivana následne zatkli a jeho žena Mária pod ťarchou okolností umrela. Martin neverí, že jeho otec by zradil svojho kedysi najlepšieho priateľa Ivana. Spolu s Ninou chcú preto zistiť skutočnú pravdu. Dvojici však prichádza do cesty ďalšia prekážka, Martinova priateľka Karin.

Oveľa ťažšie chvíle v tom čase prežíva Ninina staršia sestra Eva. Neúspešne sa snaží zbaviť svojho manžela Roba Riečneho. Je to tyran a alkoholik, ktorý celej rodine neustále strpčuje život. Eva časom nájde útechu v náručí Petra Roznera, Martinovho brata.

Ninin brat Slávo zatiaľ splieta plány s podnikom Dolinských, aby si udržal svoju milenku Ingrid. S podnikom, presnejšie s vinicami Dolinských, majú svoje nekalé úmysly aj iní ľudia. Do všetkého je namočený Miro Petránsky. Ten sa celý čas tvári ako Ivanov dlhoročný a najlepší priateľ. No Miro je len bábka v rukách mocnejších - údajných podnikateľov, mafiánov Alexandra Tótha a Eugena Baxu. Práve Baxa chce vinice zrovnať so zemou a realizovať na nich veľký investorský projekt. Ingrid má Tóthovi a Baxovi pomôcť dostať vinice do ich vlastníctva. Na Ivana rozohrá veľkú hru. Úplne si ho omotá okolo prsta. Získava si dôveru rodiny, pracuje vo vinárstve ako krízová manažérka a s Ivanom sa dá postupne dokopy. Keď už je plán takmer dokončený, Inge si uvedomuje, že Ivana skutočne miluje. Navyše zisťuje, že čaká jeho dieťa. Tóth sa však snaží vydierať Ingrid cez jej mladšiu sestru, bývalú narkomanku Mirku. Do deja medzičasom vstúpi francúzsky vinár André, ktorý sa beznádejne zamiloval do Niny. Zdá sa, že Dolinským chce pomôcť. Láska Niny a Martina je ako na hojdačke a André sa preto snaží získať si jej srdce. K vyriešeniu situácie s podnikom napokon dopomôže samotný Slávo. Nina je nútená vydať sa za Andrého a Martin
odchádza ako lekár do Konga so svojou starou známou a bývalou priateľkou Alicou. V Afrike takmer príde o život a akoby náhodou ho zachráni práve mobil, na ktorý mu neprestajne volala Nina. Keď sa vráti domov, s Ninou si postupne k sebe opäť nájdu cestu... Na Martina v Kongu padne budova.

=== 2. séria (2013) ===
Medzičasom sa toho udialo viac než dosť, Ivan sa oženil s Inge, ktorá mu porodila syna Adamka. Eve sa narodila Sabinka. Pravdu o tom, či je jej otec Peter alebo Robo, ktorý Evu znásilnil, zatiaľ vedia len Eva s Petrom. Popri radostných udalostiach však umiera Stanislav Rozner. Ešte pred smrťou si stihli s Ivanom odpustiť staré hriechy a znova sa z nich stali priatelia. Ivan už vie, že skutočným zradcom bol Miro. Celú situáciu znáša najťažšie Viera. Pre Martina je v tejto situácii oporou Nina. Sú spolu veľmi šťastní a čoraz častejšie sa skloňuje slovo svadba. V tom všetkom im bráni len fakt, že Nina je stále
oficiálne vydatá za Andrého, ktorý sa jej nemieni vzdať. Do Martina sa zahľadí nepríjemná lekárka Rita Kernová. Martin pracuje pod jej vedením v nemocnici. Práve Rita je úzko spätá s Baxom. Je to jej krstný otec, no ako sa neskôr ukáže, aj milenec.

Do deja postupne vstupujú nové postavy: Gusto Mikuláš, Vierin otec, ktorý sa jej pred rokmi vzdal a ona skončila v detskom domove. No a do života Dolinských prichádza špičkový manažér Erik Halada. Okrem práce je jeho najväčším koníčkom lov žien. Tentokrát sa mu do hľadáčika dostala Ingrid. Tá spočiatku Erikovmu šarmu odoláva, netrvá však dlho a vášnivo sa doňho zamiluje.

Dorota Petránska a pivničný Igor Oravec sa vezmú. Po dlhom snažení sa Dorke podarí otehotnieť a na veľké prekvapenie všetkých čaká dvojičky. Na svoju životnú lásku konečne natrafí aj Mirka. Cestou do liečebne pre bývalých narkomanov stretáva lekárnika Braňa. Ich vzťah je od samého začiatku veľmi komplikovaný. Ako Mirka neskôr zisťuje, práve Braňo bol ten, ktorého pred rokmi vážne zranila.

Medzitým Ritu niekto napadne v jej byte. Hlavný podozrivý je Martin. Skončí v putách na polícii. V skutočnosti Ritu udrel Baxa. Pred políciou to neprizná, no Martinove meno sa jej podarí očistiť. Baxa, jeho nový poskok Reni Sobolák a Ninin bývalý manžel André si zatiaľ brúsia zuby na vinice Dolinských. Baxa ich daruje ako kompenzáciu Rite. Je tu však ešte Inge a Erik, ktorého vydiera Baxa. Napokon je Inge tá, ktorá oberá Ivana prakticky o všetko. Erik to nemieni nechať len tak a rozhodne sa Dolinským vrátiť všetko, čo je ich. Odchádza do Francúzska, kde získava darovací dekrét Andrého otca Gerarda. Ukazuje sa, že Dolinskí zdedili úspešný podnik vo Francúzsku a Andrého podiel viníc vo Vínnom. André mieri na Ninu zbraňou, ale zastaví ho Erik. André Simonet je zatknutý.

Vzťah Niny a Martina je po komplikáciách s Ritou a Andrém opäť v poriadku. Hoci vážne naštrbený žiarlivosťou. Mirka a Braňo sa chcú tiež zosobášiť.

=== 3. séria (2014) ===
Nina a Martin konečne pripravujú svadbu. Stále je však medzi nimi napätie po predchádzajúcich udalostiach. Martin sa v práci čoraz viac zbližuje s Ritou. Krátko pred svadbou sa definitívne rozhodne práve pre ňu. Do Niny sa časom zaľúbil Erik Halada. Netají sa tým, že mu pripomína jeho jedinú skutočnú lásku Júliu. Ani Nine nie je Erik ľahostajný.

Do mestečka prichádza tajomný milionár z Nórska Maxim Zachar. Na Slovensko sa vrátil, aby pomstil smrť svojej matky, ktorá umrela vinou Eugena Baxu. Zachar neunikne pozornosti zlatokopky Inge a jej spoločníkom Mirovi, Karin a Renimu. Inge sa na Maxa prilepí a snaží sa ho dotlačiť do svadby. Neváha zájsť tak ďaleko, že si vymyslí tehotenstvo.

Braňo má tesne pred svadbou s Mirkou vážnu autonehodu. Hrozí, že ostane ochrnutý. Na pomoc prichádza špecialista z Kanady - Michal Oláh. Braňo odchádza po úspešnej operácii do liečebne a Mirka ide s ním.

Nina a Erik sa dali dokopy. Pred Ivanom to spočiatku tajili. Nina však otehotnie a Ivanovi neostáva nič iné ako ho prijať do rodiny. Eve začne opäť komplikovať život Robo. Petra obviní zo sexuálneho zneužívania dcéry Laury. Napokon sa všetko vyjasní. Na scénu prichádza krásna Šantal, ktorej padne do oka ženatý Igor. Igorova láska k Dorke je však silnejšia.

Ivan sa dozvie, že Miro stojí za smrťou jeho prvej ženy Márie. Zachar nakoniec zistí, že má sestru Dorku a že Inge ho len ťahala za nos. Nekompromisne ju vyhodí zo svojho kaštieľa. Baxa pod tlakom udalostí umiera na infarkt. U Niny sa začnú prejavovať vážne zdravotné komplikácie. Buď prežije ona alebo dieťa. Nina upadá do bezvedomia a tím lekárov za asistencie Rity a Martina sa ju snaží zachrániť.

=== 4. séria (2014) ===
Nina prišla o dieťa, no prežila. Lekári sa však zhodujú na tom, že už zrejme nebude môcť mať ďalšie deti. Tento fakt znáša veľmi ťažko a veľkú oporu nájde v Martinovi. Erik začína žiarliť čo vedia až ku koncu ich vzťahu. Ivan vyhráva vo voľbách a stáva sa novým primátorom Vínneho. André Simonet, ktorý sa vracia z väzenia pracuje pre nového nebezpečného muža zvaného Pán Veľký a Ivanovi nasadí do úradu svojho človeka, mladú asistentku Editu, ktorej úlohou je donášať Andrému dôverné informácie.

Martina a Ninu to stále k sebe ťahá. Obaja myslia na svoje šťastne prežité chvíle. Babka Roznerová je presvedčená, že Rita nie je pre Martina tá pravá, ale Martin si to nechce priznať. Medzi Ninou a ním to však naďalej iskrí, a keď sa v deň Martinových zásnub s Ritou pobozkajú, všetko sa začína meniť. Keď Martin pristihne Ritu s Michalom Oláhom, ich vzťahu je koniec. Tým sa odstraňuje posledná prekážka, a Nina s Martinom sa opäť dávajú dokopy.

Žigo Buranovský sa rozhodne kúpiť pre svoju ženu Violu reštauráciu, čo ho však privádza do nemalých dlhov. S hypotékou na krku strpčí život celej svojej rodine. Peniaze sa navyše snaží získať rôznymi absurdnými spôsobmi, ako napríklad predávanie nekvalitných hrncov, alebo účasť v súťaži o chudnutí.

Pravá identita Pána Veľkého sa ukazuje až neskôr, je to Michal Oláh. Na scéne sa ocitá Dr. Adela Luteránová, ktorá bola v minulosti pre Ritu ako mama. Luteránová ako jediná pozná Michalovu diagnózu, teda to, že je psychopatický schizofrenik. Michal má však na Ritu príliš veľký vplyv, a tak Rita Adele neverí.

Odhalené je temné tajomstvo Viery Roznerovej z minulosti. Ukazuje sa, že pracovala pre ŠTB a nesie vinu aj na smrti Ivanovej manželky Márie. Tento fakt od základov naruší rodinné vzťahy u Roznerovcov.

Mirka sa vracia z Kanady, aby pomohla Inge, ktorá sa ocitá na dne. Keď sa však Inge začína zbližovať s Tiborom Oláhom, jej život sa opäť mení k lepšiemu. Tibor tuší, kto by mohol byť Pánom Veľkým, ktorý chce zničiť Dolinských a Roznerovcov. Pre Michala sa tak jeho strýko stáva príliš veľkou hrozbou a preto sa ho musí zbaviť. Zabije ho.

Na konci série sa celá rodina ocitá v smrteľnom nebezpečenstve. Michal Oláh sa nezastaví pred ničím. Unáša Adamka Dolinského, a spolu s Ninou a Inge ich uväzní v Oláhovskom bunkri spolu s bombou. Situáciu nakoniec zachráni Rita, ktorá Michala postrelí. Michal končí na psychiatrickej klinike, kde sa mu úspešne darí klamať, že za svoje činy neniesol plnú zodpovednosť. Po udalostiach, ktoré prežili, sa rozhodne Martin požiadať Ninu o ruku. Dolinský a Roznerovci sú šťastní, a veria, že je všetko zlé už za nimi. Je to ale skutočne tak?

5 Séria ( 2015 ) Búrlivé víno

Nina a Martin sa berú.

{{Endspoiler}} -->
=== Nové postavy /6. séria/ ===
=== Nové postavy /6. séria/ ===
* [[Tomáš Maštalír]] ako Richard (Riči) Kramer
* [[Tomáš Maštalír]] ako Richard (Riči) Kramer

Verzia z 15:56, 11. august 2015

Búrlivé víno
Súbor:Búrlivé víno
Slovenský názov Búrlivé víno
Originálny názov Búrlivé víno
Žáner rodinný seriál
Námet Katarína Moláková

Danica Haláková Jarmila Kratochvílová Diana Starinská - Kacarová Jana Borsuková Barbora Lukáčová

Scenár Katarína Moláková (hlavná scenáristka), Diana Starinská-Kacarová, Zuza Ferenczová, Jarmila Kratochvílová, Gabriela Alexová, Vanda Feriancová
Réžia Matúš Libovič, Marián Tutoky
Titulná pieseň Nela Pocisková - Neviem sa nájsť
Slogan Časom všetko dozrie
Krajina Slovensko Slovensko
Pôvodný jazyk slovenský
Počet sérií 5
Počet častí 448 do konca piatej série
Produkcia
Dĺžka časti cca. 50 min.
Vysielanie
Pôvodné 2013 - súčasnosť
TV Markíza
Slovenské 2013 – súčasnosť
TV Markíza
Obsadenie
Externé odkazy
burlivevino.markiza.sk

Búrlivé víno je pôvodný slovenský denný seriál vysielaný na TV Markíza. Seriál sa odohráva vo vinárskom prostredí, ktorý už od roku 2013 prináša osudy dvoch vinárskych rodín, prepojených priateľstvom a rozdeľovaných dávnymi tajomstvami. Seriál je postavený na tradičných hodnotách a okrem romantiky ponúka aj silné dramatické príbehy na pozadí slovenských reálií. Začal sa vysielať 1. januára 2013 a rýchlo sa stal úspešným.[chýba zdroj] Vysielal sa každý pracovný deň o 17.55, avšak vzhľadom k stúpajúcej sledovanosti sa presunul do hlavného vysielacieho času o 20.30. Šiesta séria bude trvať ale o 15 min. dlhšie a chodila pretože Búrlivé víno pôjde od 20:30 do desiatej teda do: 22:00.

Ocenenie

Rok Ocenenie Kategória Nominácia Výsledok
2013 Osobnosť televíznej obrazovky Seriál roka Búrlivé víno Výhra
Herečka roka Monika Hilmerová Nominovaná
Helena Krajčiová Výhra
Herecký objav roka Juraj Loj Nominovaný
2014 Osobnosť televíznej obrazovky Seriál roka Búrlivé víno Výhra
Herečka roka Monika Hilmerová Nominovaná

Obsadenie

Postavy (1. séria )

  • Juraj Loj ako MUDr. Martin Rozner
  • Emil Horváth ako Ivan Dolinský
  • Monika Hilmerová ako Eva Roznerová
  • Henrieta Mičkovicová ako Ingrid Horská
  • Barbora Švidraňová ako Karin Kučerová
  • Ľuboš Kostelný ako Róbert Riečny
  • Marek Majeský ako Slavomír Dolinský
  • Marián Slovák ako Stanislav Rozner
  • Jana Oľhová ako Viera Roznerová
  • Martin Mňahončák ako Peter Rozner
  • Alena Ďuránová ako Mgr. Dáša Krocanová
  • Ján Jackuliak ako Igor Oravec
  • Maroš Kramár ako Miroslav Petránsky
  • Táňa Radeva ako Viola Buranovská
  • Helena Krajčiová ako Dorota Oravcová
  • Richard Labuda ako Jakub Rozner
  • Eva Rysová ako Anna Roznerová
  • Milan Bahúl ako Alexander Tóth
  • Filip Tůma ako André Simonett
  • Laura Hritzová ako Laura Riečna
  • Jakub Lorencovič ako Juraj Petránsky
  • Ivan Letko ako Zoltán Nagy
  • Vladimír Černý ako MUDr. Žigmund Buranovský
  • Eva Pavlíková ako Salomé Buranovská
  • Ľubomír Roman ako Eugen Baxa
  • Ivana Kubáčková ako Miroslava Horská
  • Róbert Halák ako Reni Sobolák
  • Juraj Ďurdiak ako Gérard Simonet
  • Marek Fašiang ako MUDr. Jursa
  • Barbora Žilecká ako sestra Lenka
  • Roman Martinský ako Čašník Roman
  • Ivan Nagy ako Váňa Chrobák
  • Karin Haydu ako Alica Roznerová
  • Ľudmila Swanová ako Agneša Fazuľová-Králiková
  • Alfréd Swan ako miestny kňaz
  • Mara Lukama ako zdravotná sestra v Kongu - Aysha
  • Eva Večerová ako pani čakajúca na letisku
  • Veronika Strapková ako Ildikó Rácová
  • Ján Révai ako Karl

Nové postavy (2. séria)

  • Branislav Deák ako Branislav Vrbovský
  • Kristína Turjanová ako MUDr. Rita Haladová
  • Alžbeta Bartošová ako Ľubka Lorincová
  • Ivan Palúch ako Gusto Mikuláš
  • Marta Potančoková ako Doc. Klára Šimkovičová
  • Pavel Bruchala ako MUDr. Drahoš Škorec
  • Stano Král ako MUDr. Sýkora
  • Michal Jánoš ako Krysa
  • Milo Král ako Erik Halada
  • Dagmar Sanitrová ako Mgr.Silvia Vrbovská
  • Richard Klvač ako Žaľuď[1]
  • Ivan Romančík ako prof. MUDr. Jozef Kern
  • Edita Borsová ako Mgr. Božena Mrázová
  • Ján Gallovič ako bývalý riaditeľ nemocnice
  • Vladimír Oktávec ako primár Timko
  • Katarína Kolajová ako sestra Lukášová
  • Roman Juraško ako moderátor TV šou

Nové postavy (3. séria)

  • Emma Tarageľová ako Laurina spolužiačka Vanesa
  • Viktor Vincze ako novinár TV
  • David Selecký ako Laurin tanečný partner Patrik

Nové postavy (4. séria)

  • Zdena Studenková ako MUDr. Adela Luteránová
  • Erika Havasi ako Edita
  • Zuzana Skopálová ako lekárka na psychiatrii
  • Juraj Predmerský ako zastupujúci primátor a neskôr kandidát na primátora Hrobár
  • Ivan Vojtek ako kpt. Nosný[1]
  • Martina Kveluvelová ako Helena Moravcová
  • Anton Šulík ml. ako Jonáš Rožko
  • Kamil Kollárik ako hacker Jorik
  • Lukáš Dóza ako tréner Doroty Oravcovej
  • Pavol Karell ako advokát Abrahám
  • Ivo Heller ako bohatý Rakúšan Hans

Nové postavy (5. séria)

  • Vladimír Kobielsky ako Karol Kramer
  • Dušan Szabó ako Vavrinec Sklenár
  • Ivana Kuxová ako Lýdia Borodáčová
  • Terezka Heftyová ako Stela Kramerová
  • Ivana Počiatková ako svadobná agentka
  • Rebeka Poláková ako Naďa Rácová
  • Marko Kramár ako malý Jurko Vagáč
  • Přemysl Boublík ako Villiam Vagáč
  • Karin Olasová ako Daniela Vagáčová
  • Oľga Solárová ako Viliamova matka pani Vagáčová
  • Roman Poláčik ako Nadin priateľ Rado
  • Branislav Matuščin ako psychiater Šaňo
  • Branislav Bajus ako vyšetrovateľ kpt. Lieskovský[1]
  • Ján Topľanský ako prof. Ján Borecký
  • Michal Ďuriš ako konkurent Burčáku s.r.o.
  • Noël Czuczor ako Adrian Gondola
  • Oľga Šalagová ako zákazníčka Burčáku s.r.o.
  • Andrej Anderko ako predseda firmy Exterkontu s.r.o.
  • Peter Mattes ako druhý predseda Exterkontu s.r.o.
  • Ján Greššo ako Fedor Borodáč
  • Petr Vágner ako Tomáš
  • Paula Bakoš Staroňová ako Stanka Meszárošová
  • Dominika Žiaranová ako Milica Kovaćić
  • Viliam Hriadeľ ako starý Kovaćić
  • Jarmila Hittnerová Frličková ako Mgr. Eva Solanová - Riaditeľka ZŠ
  • Marta Maťová ako zdravotná sestra
  • Ondrej Gubač ako lekár
  • Daniela Mackovičová ako Kristína Rácová /sestra Magdaléna/

Nové postavy /6. séria/

Série

Séria Počet častí Pôvodne vysielané Vysielané na
Premiéra série Finále série
1 109 1. január 2013 18. jún 2013 TV Markíza
2 94 20. jún 2013 18. december 2013
3 86 20. január 2014 26. jún 2014
4 68 18. august 2014 11. december 2014
5 91 5. január 2015 25. jún 2015
6 17. august 2015

Referencie

  1. a b c d V každej sérii si hlavného vyšetrovateľa zahrá iný herec

Externé odkazy