Slovenská národná knižnica: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
GD
hf
Riadok 40: Riadok 40:
[[Súbor:Slovenska narodna kniznica Martin detail.JPG|náhľad|Logo Slovenskej národnej knižnice na jej budove]]
[[Súbor:Slovenska narodna kniznica Martin detail.JPG|náhľad|Logo Slovenskej národnej knižnice na jej budove]]


'''Slovenská národná knižnica AMBRAK CIGANI''' ('''SNKPICA''') je moderná vedecká, kultúrna, informačná a vzdelávacia inštitúcia, ktorá slúži všetkým občanom Slovenska a používateľom zo zahraničia. Slovenská národná knižnica je konzervačnou knižnicou a depozitnou knižnicou [[Slovensko|Slovenskej republiky]], prednostne zhromažďuje, odborne spracúva, uchováva, ochraňuje a sprístupňuje domáce a zahraničné [http://slovniky.korpus.sk/?w=slovacikum&s=exact&c=1272&d=kssj4&d=psp&d=scs&d=sss&d=peciar&d=ma&d=hssjV&d=bernolak&d=obce&d=priezviska&d=un&d=locutio&d=pskcs&d=psken&d=noundb&ie=utf-8&oe=utf-8 slovacikálne] dokumenty. Fondy a zbierky Slovenskej národnej knižnice obsahujú 4,9 milióna knižničných jednotiek, 1,7 milióna archívnych dokumentov a tisíce muzeálnych jednotiek. 
'''Slovenská národná knižnica ''' ('''SN''') je moderná vedecká, kultúrna, informačná a vzdelávacia inštitúcia, ktorá slúži všetkým občanom Slovenska a používateľom zo zahraničia. Slovenská národná knižnica je konzervačnou knižnicou a depozitnou knižnicou [[Slovensko|Slovenskej republiky]], prednostne zhromažďuje, odborne spracúva, uchováva, ochraňuje a sprístupňuje domáce a zahraničné [http://slovniky.korpus.sk/?w=slovacikum&s=exact&c=1272&d=kssj4&d=psp&d=scs&d=sss&d=peciar&d=ma&d=hssjV&d=bernolak&d=obce&d=priezviska&d=un&d=locutio&d=pskcs&d=psken&d=noundb&ie=utf-8&oe=utf-8 slovacikálne] dokumenty. Fondy a zbierky Slovenskej národnej knižnice obsahujú 4,9 milióna knižničných jednotiek, 1,7 milióna archívnych dokumentov a tisíce muzeálnych jednotiek. 


[[File:Literary Museum of the SNL.jpg|thumb|Literárne múzeum Slovenskej národnej knižnice]]
[[File:Literary Museum of the SNL.jpg|thumb|Literárne múzeum Slovenskej národnej knižnice]]

Verzia z 08:02, 16. september 2015

Slovenská národná knižnica

Logo SNK
Základné informácie
Typdepozitná a konzervačná knižnica
Právna formaštátna rozpočtová organizácia
IČO36138517
Založenie2000
ZriaďovateľMinisterstvo kultúry Slovenskej republiky
SídloMartin
RiaditeľIng. Katarína Krištofová, PhD.
Knižničný fond
Knihy44 900 000
Špeciálne dokumenty1 700 000
Štatistika
Kontaktné údaje
AdresaNámestie J. C. Hronského 1
036 01 Martin
Telefón+421 43 2451 131
E-mailsnk@snk.sk
Webwww.snk.sk
Logo Slovenskej národnej knižnice na jej budove

Slovenská národná knižnica (SN) je moderná vedecká, kultúrna, informačná a vzdelávacia inštitúcia, ktorá slúži všetkým občanom Slovenska a používateľom zo zahraničia. Slovenská národná knižnica je konzervačnou knižnicou a depozitnou knižnicou Slovenskej republiky, prednostne zhromažďuje, odborne spracúva, uchováva, ochraňuje a sprístupňuje domáce a zahraničné slovacikálne dokumenty. Fondy a zbierky Slovenskej národnej knižnice obsahujú 4,9 milióna knižničných jednotiek, 1,7 milióna archívnych dokumentov a tisíce muzeálnych jednotiek. 

Literárne múzeum Slovenskej národnej knižnice
Slovanské múzeum A. S. Puškina, Brodzany
Historická knižnica rodu Apponyi, Oponice

Slovenská národná knižnica koordinuje rozvoj Knižničného systému Slovenskej republiky a zabezpečuje modernizáciu poskytovaných knižničných a informačných služieb. SNK priamo spolupracuje s domácimi a zahraničnými inštitúciami a kooperuje na medzinárodných projektoch. SNK je riešiteľom národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA), ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF). Prostredníctvom projektu DIKDA verejnosti SNK sprístupňuje zdigitalizované diela.

Sídlo SNK

Slovenská národná knižnica sídli v Martine.

Adresa: Slovenská národná knižnica, Námestie J.C. Hronského 1, 036 01 Martin.

Budova v ktorej sa SNK nachádza je vlastne treťou budovou Matice slovenskej, ktorej sa hovorí aj Nová budova Matice slovenskej.

GPS súradnice: 49°04′08″S 18°55′59″V / 49,068974°S 18,932982°V / 49.068974; 18.932982

Poslanie SNK

Slovenská národná knižnica je v zmysle zákona NRSR č. 183/2000 Z. z. o knižniciach v platnom znení a svojej zriaďovacej listiny z roku 2000 (do roku 2000 bola SNK súčasťou Matice slovenskej) v znení neskorších zmien a doplnkov národnou knižnicou Slovenskej republiky a vrcholnou štátnou kultúrnou, informačnou, vedeckou a vzdelávacou inštitúciou v oblasti knižničnej, bibliografickej, literárnomúzejnej, literárnoarchívnej a biografickej činnosti. Zriaďovateľom Slovenskej národnej knižnice je Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Základným poslaním SNK je prostredníctvom knižnično-informačných služieb a informačných technológií zabezpečovať slobodný prístup k informáciám šíreným na všetkých druhoch nosičov, budovať, ochraňovať a sprístupňovať knižničné fondy, archívne fondy a múzejné zbierkové predmety so vzťahom k dokumentácii vývoja slovenskej literatúry, knižnej kultúry a umenia, ako aj budovať databázy z týchto oblastí, a tým uspokojovať kultúrne, informačné, vedeckovýskumné a vzdelávacie potreby ľudí a napomáhať ich celoživotnému vzdelávaniu.

Slovenská národná knižnica:

  • je konzervačnou knižnicou a depozitnou knižnicou Slovenskej republiky,
  • prednostne zhromažďuje, odborne spracúva, uchováva, ochraňuje a sprístupňuje domáce a zahraničné slovacikálne dokumenty,
  • je národnou bibliografickou agentúrou, ktorá zabezpečuje koordináciu národného bibliografického systému, odborné spracúvanie a sprístupňovanie slovenskej národnej bibliografie,
  • je národnou agentúrou pre medzinárodné štandardné číslovanie dokumentov a medzinárodnú identifikáciu dokumentov (ISBN a ISMN),
  • je národným ústredím medziknižničnej výpožičnej služby a pracoviskom medzinárodnej medziknižničnej výpožičnej služby,
  • je metodickým, poradenským, koordinačným, vzdelávacím a štatistickým pracoviskom knižničného systému,
  • je vedeckovýskumným a štandardizačným pracoviskom knižničného systému,
  • spravuje súborný katalóg monografií knižníc a koordinuje tvorbu súborných katalógov knižníc,
    • uzatvára s príslušnou organizáciou kolektívnej správy hromadnú licenčnú zmluvu na rozširovanie predmetov ochrany vypožičiavaním realizovaným v knižničnom systéme Slovenskej republiky,
    • uhrádza odmeny nositeľom práv za rozširovanie predmetov ochrany vypožičiavaním,
  • je pracoviskom na literárnoarchívnu, literárnomúzejnú a biografickú dokumentáciu, výskum, ochranu a podporu slovenskej kultúry a literatúry,
  • spravuje a ochraňuje historický knižničný dokument a historický knižničný fond,
    • vyjadruje sa k návrhu na vyhlásenie a zrušenie historického knižničného dokumentu a historického knižničného fondu a určuje jeho hodnotu,
    • vedie Ústrednú evidenciu historických knižničných dokumentov a historických knižničných fondov,
    • vyjadruje sa k žiadosti o udelenie súhlasu na trvalý vývoz dokumentu / súboru dokumentov, ktorý by pre svoju mimoriadnu hodnotu bolo možné navrhnúť na vyhlásenie za historický knižničný dokument alebo historický knižničný fond,
  • je národným pracoviskom pre oblasť reštaurovania, konzervovania, ochranného kopírovania a digitalizácie knižničných dokumentov.

Služby SNK

Slovenská národná knižnica poskytuje knižnično-informačné služby širokej verejnosti vo svojej sídelnej budove, v budove Literárneho múzea SNK, Slovanského múzea A. S. Puškina v Brodzanoch, ale aj online (napr. služba Spýtajte sa knižnice).

V sídelnej budove v Martine sa poskytujú najmä tieto služby:

  • výpožičné (absenčné aj prezenčné)
  • medziknižničné a medzinárodné medziknižničné výpožičné služby
  • rešeršné a referenčné služby
  • služby študovní (Univerzálna študovňa, multimediálna študovňa, mikrofilmová študovňa, študovňa Literárneho archívu SNK, študovňa Národného biografického ústavu)
  • prístup k elektronickým informačným zdrojom
  • služby PATLIB - strediska patentových informácií
  • Wi-Fi pripojenie.

Súčasti SNK

  • Literárne múzeum (LM SNK) sídliace v starej budove Matice slovenskej, zhromažďuje pamiatky týkajúce sa slovenskej literatúry a verejnosti vo svojich historických priestoroch prezentuje jej vývoj od 9. storočia až po začiatok 20. storočia. LM SNK sa podieľa na správe a prezentácii Národného cintorína ako galérie pomníkov významných dejateľov.
  • Slovanské múzeum A. S. Puškina v Brodzanoch - in sitú v historickom kaštieli, v ktorom bývali aj príbuzní Alexandra Sergejeviča Puškina, jedného z najväčších ruských básnikov, dokumentuje literárne vzťahy slovenskej a slovanských literatúr. Zbierka sa člení do troch častí:
    Literatúra od veľkomoravského obdobia po realizmus
    Rodinné salóny Friesenhofovcov a Oldenburgovcov
    Život a dielo A. S. Puškina
  • Aponiovská knižnica (Bibliotheca Apponiana), umiestnená v kaštieli v Oponiciach je historickou knižnicou rodu Apponyi. Je známa ako najkrajšia interierová knižnica na Slovensku s 8 222 dokumentami. V roku 2007 bola zapísaná do Ústrednej evidencie historických knižničných dokumentov a historických knižničných fondov SR pod číslom 267.

Čitatelia SNK

Čitateľom SNK sa môže stať každý občan Slovenska, od veku 15 rokov. SNK je otvorená aj pre návštevníkov zo zahraničia. Čitateľský preukaz sa v tomto prípade vydáva na základe povolenia k pobytu na území SR, alebo pasu. Podmienky vydania čitateľského preukazu upravuje Knižničný poriadok SNK.

Literatúra

HANAKOVIČ, Štefan. 2013. Dejiny Slovenskej národnej knižnice : historické predpoklady, podmienky jej vzniku a účinkovania do roku 1960 : úvahy a svedectvá. Martin : Slovenská národná knižnica, 2013. 331 s. ISBN 9788081490200.

Externé odkazy