Dažďový les: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
d Verzia používateľa 87.197.47.89 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Wizzard
9
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:Cloud forest Ecuador.jpg|náhľad|Dažďový les v [[Ekvádor]]e]]
[[Súbor:Cloud forest Ecuador.jpg|náhľad|Dažďový les v [[Ekvádor]]e]]


'''#TeamUnbreakableNexus youtube Kanal ä
'''Dažďový les''' alebo inak ''' dažďový prales''' je označenie pre listnaté [[les]]y (prakticky ide vždy o '''vždyzelené dažďové lesy'''), v ktorých nie je obdobie sucha, a ktoré rastú v tepelne priaznivých podmienkach, konkrétne v tropickom ('''tropický dažďový les/dažďový tropický les'''), subtropickom ('''subtropický dažďový les/dažďový subtropický les''') alebo čiastočne aj v miernom pásme ('''dažďový les mierneho pásma''').

Dažďový les''' alebo inak ''' dažďový prales''' je označenie pre listnaté [[les]]y (prakticky ide vždy o '''vždyzelené dažďové lesy'''), v ktorých nie je obdobie sucha, a ktoré rastú v tepelne priaznivých podmienkach, konkrétne v tropickom ('''tropický dažďový les/dažďový tropický les'''), subtropickom ('''subtropický dažďový les/dažďový subtropický les''') alebo čiastočne aj v miernom pásme ('''dažďový les mierneho pásma''').


== Výskyt ==
== Výskyt ==

Verzia z 10:25, 18. september 2015

Dažďový les v Ekvádore

#TeamUnbreakableNexus youtube Kanal ä

Dažďový les alebo inak dažďový prales je označenie pre listnaté lesy (prakticky ide vždy o vždyzelené dažďové lesy), v ktorých nie je obdobie sucha, a ktoré rastú v tepelne priaznivých podmienkach, konkrétne v tropickom (tropický dažďový les/dažďový tropický les), subtropickom (subtropický dažďový les/dažďový subtropický les) alebo čiastočne aj v miernom pásme (dažďový les mierneho pásma).

Výskyt

  • v trópoch v mnohých oblastiach (najväčší je Amazonský dažďový les a Konžský dažďový les)
  • v subtrópoch v juhovýchodnej Ázii, východnej Austrálii, na severnom ostrove Nového Zélandu, juhovýchodnej Južnej Afrike a v juhovýchodnej Brazílii
  • v miernom pásme v južnom Čile, v západnej Tasmánii, na južnom ostrove Nového Zélandu v tzv. Northwest Pacific , USA a na juhozápadnom pobreží Kanady a Azie.
Hlavný výskyt v tropickej oblasti
Hlavný výskyt v subtropickom a miernom pásme

Charakteristické sú porasty stromov machmi a lišajníkmi a na zemi rast papradí.

Tropický dažďový prales

Tropický dažďový prales je veľmi bohatý na druhy – obsahuje až vyše 100 druhov stromov na hektár. V tropickom dažďovom lese žije najmenej 50 % všetkých druhov živočíchov a zvierat Zeme, pričom ani zďaleka ešte nie sú všetky známe a každý deň v dôsledku ničenia týchto lesov mnohé druhy vyhynú.

Tropický dažďový prales sa nachádza prevažne v rozvojových krajinách. V roku 1990 pokrýval asi 7 miliónov km2 povrchu Zeme, pričom rovnaké množstvo bolo zničené počas predchádzajúcich 30 rokov.

Má zo všetkých ekosystémov najväčšiu biomasu.

Veľkým ekologickým problémom je prudké znižovanie plochy týchto lesov z ekonomických dôvodov. Má to vplyv na atmosférickú cirkuláciu kyslíka, ohrozuje to takmer všetky svetové živočíšne a rastlinné druhy, spôsobuje eróziu pôdy a podobne.

Vodstvo

V dažďových lesoch majú rieky vždy dosť vody. Tečú tam najvodnatejšie rieky na Zemi – Amazon, Kongo. Majú kalnú vodu. Vytvárajú v nej zásoby vody, suroviny dnes ešte nedocenenej. Len amazonský dažďový prales produkuje okolo 40 % všetkého kyslíka, ktorý vzniká na Zemi.

Rastlinstvo

Rastie v poschodiach až do výšky 70 metrov. Je veľmi pestré a husté. Je tam najväčší počet rastlín a živočíchov na Zemi, mnohé z nich človek ešte neobjavil.Rastú tam aj popínavé rastliny, ktoré nesú názov liany.

Obyvateľstvo

Žijú tu kmene, ktoré nepoznajú civilizáciu, mnohé na úrovni pravekých ľudí. Pestuje sa palma kokosová, banánovník, kávovník, olivovník, cukrová trstina, ryža a iné. Ťaží sa mahagón.

Iné projekty