Jannis Varoufakis: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Epikouros (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Epikouros (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:Yanis-Varoufakis-Berlin-2015-02-05.jpg|thumb|Janis Varufakis]]
'''Janis Varufakis''', [[gréčtina|gr.]] Γιάνης Βαρουφάκης, je grécky ekonóm, bývalý minister financií v prvej vláde [[Alexis Tsipras|Alexisa Tsiprasa]] v roku 2015. Sám sa charakterizoval ako marxistický politik.
'''Janis Varufakis''', [[gréčtina|gr.]] Γιάνης Βαρουφάκης, je grécky ekonóm, bývalý minister financií v prvej vláde [[Alexis Tsipras|Alexisa Tsiprasa]] v roku 2015. Sám sa charakterizoval ako marxistický politik.


==Kariéra pred vstupom do politiky==
==Kariéra pred vstupom do politiky==
Narodil sa v [[Aténach]], jeho otec bol chemik, ktorý bojoval v gréckej občianskej vojne (1946-49) na strane komunistov, začo bol poslaný do vyhnanstva. Neskôr však vstúpil do socialistickej strany [[PASOK]]. Vyštudoval matematiku a ekonómiu na univerzite v [[Esex|Essex]]e, kde po štúdiu začal vyučovať. Vyučoval aj na iných anglických univerzitách, aj na [[University of Cambridge|Cambridge]]. Pôsobil aj na univerzite v [[Sydney]], v [[Atény|Aténach]] a v [[Turín]]e. Do svojho vstupu do politiky pôsobil na [[Texaská Univerzita|Texaskej Univerzite]]. V rokoch 2004-2006 spolupracoval s [[Jeorjos Papandreu|Jeorjom Papandreu]], ktorého neskôr ako premiéra krizizoval.
Narodil sa v [[Atény|Aténach]], jeho otec bol chemik, ktorý bojoval v gréckej občianskej vojne (1946-49) na strane komunistov, začo bol poslaný do vyhnanstva. Neskôr však vstúpil do socialistickej strany [[PASOK]]. Vyštudoval matematiku a ekonómiu na univerzite v [[Esex|Essex]]e, kde po štúdiu začal vyučovať. Vyučoval aj na iných anglických univerzitách, aj na [[University of Cambridge|Cambridge]]. Pôsobil aj na univerzite v [[Sydney]], v [[Atény|Aténach]] a v [[Turín]]e. Do svojho vstupu do politiky pôsobil na [[Texaská Univerzita|Texaskej Univerzite]]. V rokoch 2004-2006 spolupracoval s [[Jeorjos Papandreu|Jeorjom Papandreu]], ktorého neskôr ako premiéra kritizoval.


==Politická kariéra==
==Politická kariéra==
Po víťatstve [[Alexis Tsipras|Tsiprasovej]] [[SYRIZA]] vo voľbách v januári 2015 bol Varufakis vymenovaný za ministra financií. Musel riešiť ďalšie problémy gréckej ekonomiky, kedy boli Európskou úniou požadované nové úsporné opatrenia a ďalšia pôžička, čo bolo ale v rozpore s Tsiprasovými predvolebnými sľubmi, teda že ďalšie úsporné opatrenia a pôžičky nebudú. Rovnakého presvedčenia bol aj Varufakis. Pri rokovaniach o opatreniach s európskymi predstaviteľmi bol Varufakis obviňovaný z neochoty spolupracovať a zo sabotáže nového záchranného programu pre Grécko. [[Bloomberg]] vyhlásilo, že Varufakis je výborný ekonóm, ktorý však nedokáže spolupracovať s inými politikmi. Známy americký ekonóm [[James K. Galbraith]] sa vyjadril, že Varufakis je jedným z najlepších súčasných ekonómov a správne predvídal, že rokovania s Európskou úniou budú tým pádom veľmi zložité. Varufakis pri rokovaniach odmietal prijať novú pôžičku a začať nové úsporné opatrenia, podľa neho to ešte viac uškodí gréckej ekonomike. Prišiel tiež s nápadom vyhlásenia referenda, kde by sa Gréci sami vyjadrili či chcú úspory a pôžičku prijať. Gréci v hlasovaní návrh odmietli, no premiér Tsipras sa nakoniec rozhodol prijať veľmi podobné úsporné opatrenia a pôžičku vo výške 80 miliárd. Varufakis odstúpil z postu ministra financií deň po skončení referenda, čo môže naznačovať na rozkoly v strane SYRIZA. Zo SYRIZA musel odísť, spolu s ďalšími odporcami úsporného balíčka, no do novovzniknutej strany Laiki Enotita sa nepridal a z politiky sa stiahol. Na Varufakisa bola opozíciou podaná žaloba, že pri vyjednávaniach so zahraničnými politikmi o úsporných opatreniach mal dávať premiérovi nepravdivé informácie, aby sa dohoda nikdy neuskutočnila. Podľa ich obvinenia bolo Varufakisovým tajným plánom zaistiť odchod Grécka z eurozóny. Varufakis tieto tvrdenia poprel.
Po víťazstve [[Alexis Tsipras|Tsiprasovej]] [[SYRIZA]] vo voľbách v januári 2015 bol Varufakis vymenovaný za ministra financií. Musel riešiť ďalšie problémy gréckej ekonomiky, kedy boli Európskou úniou požadované nové úsporné opatrenia a ďalšia pôžička, čo bolo ale v rozpore s Tsiprasovými predvolebnými sľubmi, teda že ďalšie úsporné opatrenia a pôžičky nebudú. Rovnakého presvedčenia bol aj Varufakis. Pri rokovaniach o opatreniach s európskymi predstaviteľmi bol Varufakis obviňovaný z neochoty spolupracovať a zo sabotáže nového záchranného programu pre Grécko. [[Bloomberg]] vyhlásilo, že Varufakis je výborný ekonóm, ktorý však nedokáže spolupracovať s inými politikmi. Známy americký ekonóm [[James K. Galbraith]] sa vyjadril, že Varufakis je jedným z najlepších súčasných ekonómov a správne predvídal, že rokovania s Európskou úniou budú tým pádom veľmi zložité. Varufakis pri rokovaniach odmietal prijať novú pôžičku a začať nové úsporné opatrenia, podľa neho to ešte viac uškodí gréckej ekonomike. Prišiel tiež s nápadom vyhlásenia referenda, kde by sa Gréci sami vyjadrili či chcú úspory a pôžičku prijať. Gréci v hlasovaní návrh odmietli, no premiér Tsipras sa nakoniec rozhodol prijať veľmi podobné úsporné opatrenia a pôžičku vo výške 80 miliárd. Varufakis odstúpil z postu ministra financií deň po skončení referenda, čo môže naznačovať na rozkoly v strane SYRIZA. Zo SYRIZA musel odísť, spolu s ďalšími odporcami úsporného balíčka, no do novovzniknutej strany Laiki Enotita sa nepridal a z politiky sa stiahol. Na Varufakisa bola opozíciou podaná žaloba, že pri vyjednávaniach so zahraničnými politikmi o úsporných opatreniach mal dávať premiérovi nepravdivé informácie, aby sa dohoda nikdy neuskutočnila. Podľa ich obvinenia bolo Varufakisovým tajným plánom zaistiť odchod Grécka z eurozóny. Varufakis tieto tvrdenia poprel.


==Súkromný život==
==Súkromný život==

Verzia z 19:11, 21. september 2015

Janis Varufakis

Janis Varufakis, gr. Γιάνης Βαρουφάκης, je grécky ekonóm, bývalý minister financií v prvej vláde Alexisa Tsiprasa v roku 2015. Sám sa charakterizoval ako marxistický politik.

Kariéra pred vstupom do politiky

Narodil sa v Aténach, jeho otec bol chemik, ktorý bojoval v gréckej občianskej vojne (1946-49) na strane komunistov, začo bol poslaný do vyhnanstva. Neskôr však vstúpil do socialistickej strany PASOK. Vyštudoval matematiku a ekonómiu na univerzite v Essexe, kde po štúdiu začal vyučovať. Vyučoval aj na iných anglických univerzitách, aj na Cambridge. Pôsobil aj na univerzite v Sydney, v Aténach a v Turíne. Do svojho vstupu do politiky pôsobil na Texaskej Univerzite. V rokoch 2004-2006 spolupracoval s Jeorjom Papandreu, ktorého neskôr ako premiéra kritizoval.

Politická kariéra

Po víťazstve Tsiprasovej SYRIZA vo voľbách v januári 2015 bol Varufakis vymenovaný za ministra financií. Musel riešiť ďalšie problémy gréckej ekonomiky, kedy boli Európskou úniou požadované nové úsporné opatrenia a ďalšia pôžička, čo bolo ale v rozpore s Tsiprasovými predvolebnými sľubmi, teda že ďalšie úsporné opatrenia a pôžičky nebudú. Rovnakého presvedčenia bol aj Varufakis. Pri rokovaniach o opatreniach s európskymi predstaviteľmi bol Varufakis obviňovaný z neochoty spolupracovať a zo sabotáže nového záchranného programu pre Grécko. Bloomberg vyhlásilo, že Varufakis je výborný ekonóm, ktorý však nedokáže spolupracovať s inými politikmi. Známy americký ekonóm James K. Galbraith sa vyjadril, že Varufakis je jedným z najlepších súčasných ekonómov a správne predvídal, že rokovania s Európskou úniou budú tým pádom veľmi zložité. Varufakis pri rokovaniach odmietal prijať novú pôžičku a začať nové úsporné opatrenia, podľa neho to ešte viac uškodí gréckej ekonomike. Prišiel tiež s nápadom vyhlásenia referenda, kde by sa Gréci sami vyjadrili či chcú úspory a pôžičku prijať. Gréci v hlasovaní návrh odmietli, no premiér Tsipras sa nakoniec rozhodol prijať veľmi podobné úsporné opatrenia a pôžičku vo výške 80 miliárd. Varufakis odstúpil z postu ministra financií deň po skončení referenda, čo môže naznačovať na rozkoly v strane SYRIZA. Zo SYRIZA musel odísť, spolu s ďalšími odporcami úsporného balíčka, no do novovzniknutej strany Laiki Enotita sa nepridal a z politiky sa stiahol. Na Varufakisa bola opozíciou podaná žaloba, že pri vyjednávaniach so zahraničnými politikmi o úsporných opatreniach mal dávať premiérovi nepravdivé informácie, aby sa dohoda nikdy neuskutočnila. Podľa ich obvinenia bolo Varufakisovým tajným plánom zaistiť odchod Grécka z eurozóny. Varufakis tieto tvrdenia poprel.

Súkromný život

Je ženatý s umelkyňou Danai Stratou, je ateista. Obdivuje motorky a je známi svojim výstredným obliekaním. Na rokovania s predstaviteľmi EU často chodil na motorke a v neformálnom oblečení.

Zdroje

*http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-02/greece-s-new-finance-minister-is-brilliant-so-why-does-he-make-everyone-so-nervous-