Karel Stamic: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
chýbala tam informácia :)
d Revízia 6169248 používateľa 176.101.176.11 (diskusia) bola vrátená
Riadok 2: Riadok 2:
'''Karel Stamic (Carl Stamitz)''' (* [[7. máj]] [[1745]], [[Mannheim]] – † [[9. november]] [[1801]], [[Jena]]) bol starší syn slávneho [[Česko|českého]] skladateľa a virtuóza [[Jan Václav Stamic|Jana Václava Stamica]].
'''Karel Stamic (Carl Stamitz)''' (* [[7. máj]] [[1745]], [[Mannheim]] – † [[9. november]] [[1801]], [[Jena]]) bol starší syn slávneho [[Česko|českého]] skladateľa a virtuóza [[Jan Václav Stamic|Jana Václava Stamica]].
Stamic sa narodil a žil v cudzine. Od detstva bol virtuóznym hudobníkom, už v sedemnástich rokoch pôsobil ako druhý huslista vychýreného mannheimského orchestra, ale ovládal aj mnoho ďalších nástrojov. Už v roku [[1770]] sa stal dvorným skladateľom grófa de Noailles v [[Paríž]]i. Dosiahol veľkú popularitu počas svojich početných koncertných ciest po Európe, predovšetkým v Nemecku, Nizozemsku a Anglicku. Jeho skladateľská práca obsahuje predovšetkým kompozície [[sonáta|sonátovej]] formy, ktorú ovládal s veľkou suverenitou (v tomto zmysle pokračoval v odkaze svojho otca, ktorý bol objaviteľom jej klasickej cyklickej formy). Témy sú spracovávané s maximálnou spevnosťou. A smrdel mu penis.
Stamic sa narodil a žil v cudzine. Od detstva bol virtuóznym hudobníkom, už v sedemnástich rokoch pôsobil ako druhý huslista vychýreného mannheimského orchestra, ale ovládal aj mnoho ďalších nástrojov. Už v roku [[1770]] sa stal dvorným skladateľom grófa de Noailles v [[Paríž]]i. Dosiahol veľkú popularitu počas svojich početných koncertných ciest po Európe, predovšetkým v Nemecku, Nizozemsku a Anglicku. Jeho skladateľská práca obsahuje predovšetkým kompozície [[sonáta|sonátovej]] formy, ktorú ovládal s veľkou suverenitou (v tomto zmysle pokračoval v odkaze svojho otca, ktorý bol objaviteľom jej klasickej cyklickej formy). Témy sú spracovávané s maximálnou spevnosťou.


== Dielo ==
== Dielo ==

Verzia z 19:25, 1. december 2015

Karel Stamic

Karel Stamic (Carl Stamitz) (* 7. máj 1745, Mannheim – † 9. november 1801, Jena) bol starší syn slávneho českého skladateľa a virtuóza Jana Václava Stamica.

Stamic sa narodil a žil v cudzine. Od detstva bol virtuóznym hudobníkom, už v sedemnástich rokoch pôsobil ako druhý huslista vychýreného mannheimského orchestra, ale ovládal aj mnoho ďalších nástrojov. Už v roku 1770 sa stal dvorným skladateľom grófa de Noailles v Paríži. Dosiahol veľkú popularitu počas svojich početných koncertných ciest po Európe, predovšetkým v Nemecku, Nizozemsku a Anglicku. Jeho skladateľská práca obsahuje predovšetkým kompozície sonátovej formy, ktorú ovládal s veľkou suverenitou (v tomto zmysle pokračoval v odkaze svojho otca, ktorý bol objaviteľom jej klasickej cyklickej formy). Témy sú spracovávané s maximálnou spevnosťou.

Dielo

Hlavné ťažisko jeho tvorby je v symfónii a koncertných skladbách. Napísal 31 symfónií, 28 koncertantných symfónií a viac než 60 koncertov. Bol veľmi dobrý improvizátor, ale mnohé témy sa v jeho diele opakujú, takže sa zdá, že skôr ide vždy o niekoľko variant jednej skladby. Niektoré jeho skladby sa dokonca považovali za diela jeho otca. K jeho najpozoruhodnejším dielam patrí koncertantné symfónie, ktoré v sebe zlučujú skladateľskú a hudobnú invenciu (napr. Koncertantná symfónia D dur pre orchester alebo Koncertantná symfónia F dur pre 7 nástrojov). Karel Stamic napísal mnoho koncertov pre pomerne široké spektrum sólových nástrojov: husľové (15), klarinetové (11), flautové (7), pre fagot (7), basetový roh a lesný roh, mnohé z týchto diel sa však nezachovali. Medzi najznámejšie diela patria klarinetové koncerty, komponované približne v období rokov 1770 – 1790.

Externé odkazy