Kostol svätej Anny (Oravská Lesná): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LacoR (diskusia | príspevky)
d zmena poradia v Kategória:Kostoly v okrese Námestovo: "oravská Lesná" pomocou použitia HotCat
d Poloha
Riadok 39: Riadok 39:
* Maťugová, S.: ''Oravská Lesná: vlastivedná monografia''. P. Huba, Dolný Kubín 1997
* Maťugová, S.: ''Oravská Lesná: vlastivedná monografia''. P. Huba, Dolný Kubín 1997


{{Súradnice|49.368512|19.185466|type:landmark|format=dms|display=title}}
[[Kategória:Rímskokatolícke kostoly na Slovensku]]
[[Kategória:Rímskokatolícke kostoly na Slovensku]]
[[Kategória:Kostoly v okrese Námestovo|Oravská Lesná]]
[[Kategória:Kostoly v okrese Námestovo|Oravská Lesná]]

Verzia z 23:17, 28. december 2015

Kostol svätej Anny
Interiér
Organ

Kostol Svätej Anny v Oravskej Lesnej je rímskokatolícky kostol postavený v secesnom štýle. Začal sa stavať v roku 1910 z podnetu kňaza Štefana Mnoheľa (dokončený bol v roku 1914).

Tento chrám jedinečným spôsobom skĺbuje drevo, kameň, murivo a vytvára tak impozantný jednoľoďový kostol v pôdoryse jednoramenného kríža. Je dlhý 47 m. Jeho kapacita je 550 miest na sedenie a pojme spolu aj 1500 ľudí. Jeho vnútorná výzdoba je jednoduchá. Klenby kostola sú drevené. Rebrá sú ozdobené zúbkovaním, spočívajúce na travertínových hlaviciach, na ktorých sú vytesané kríže. Oltáre pochádzajú z pôvodného starého kostola a z tirolských dielní zo začiatku 20. storočia. V roku 1905 veriaci zakúpili krížovú cestu, v 30. rokoch organ, v 70. rokoch miestny rezbár Rudolf Svinčák doplnil do kostola 3 vyrezávané drevené lustre. Koncom 90. rokov kostol prešiel generálnou opravou.

Pod vedením miestneho farára Jozefa Trstenského (správca farnosti v rokoch 1995 – 2004) sa vykonali opravy veže, zvonového mechanizmu, oltárov, kúrenia, zateplenie, ozvučenie, zariadenie interiéru, elektroinštalácie, osvetlenie interiéru a exteriéru, ladenie organu, oprava šindľovej strechy a fasády, vstupnej brány a vchodov.

Veža kostola je vysoká 37 metrov. Sú v nej umiestnené 4 zvony. Kostol je zasvätený svätej Anne.

Dejiny

Kapitolu dejín farnosti obce Oravská Lesná, ktorá je bezprostredne spojená s výstavbou nového kostola sv. Anny v Ústredí obce, začal písať novoťský rodák, veľký kňaz Štefan Mnoheľ. Keď nastúpil do Oravskej Lesnej ako farár, trápil ho úbohý stav pôvodného dreveného kostola. Rozhodol sa tento problém riešiť výstavbou nového kostola v Ústredí obce. Stavba nového kostola sa začala v roku 1910. Projekty boli vypracované inžiniermi z Budapešti. Kostol mal stáť 83 000 rakúsko – uhorských korún. Z toho 50 000 mal uhradiť „Fundus Religionis“ – ako patrón a samotní veriaci mali vyzbierať zvyšok. Na dobrovoľných zbierkach sa vyzbieralo len veľmi málo peňazí, nakoľko obyvatelia boli veľmi chudobní.

Na stavbe kostola pracovali rôzni odborníci. Drevárske práce robili tesári z južnej Moravy a spracovávali miestne drevo. Murári boli z Liptova. Hlavné kamene na stĺpy boli dovážané vlakom do Oravského Podzámku. Všetci si dávali záležať na tom, aby stavba kostola bola prevedená čo najkvalitnejšie. Výstavba bola dokončená v roku 1914.

Architektúra

Kostol sv. Anny bol postavený v jedinečnom, na svoju dobu pokrokovom, architektonickom štýle, secesii. Harmonicky spojil ľudové, štýlové a technické prvky a týmto vytvoril hodnotnú architektúru, ktorá prekračuje regionálny význam.

Pôdorys kostola tvorí jednoramenný kríž, ktorý prirodzene rozdeľuje kostol na dvojloďový priestor. Dĺžka hlavnej lode je 47 metrov a jej šírka je 10 metrov. Výška veže je 37,8 m a výška kríža 1,6 m.

Do kostola vedú dva vchody. Hlavný, ktorý je orientovaný na západ a bočný vchod zo severnej strany. Vstupný portál kostola je celodrevený, postavený na kamenných murovaných základoch. Tvarom pripomína západnú časť hlavnej lode. Nad ním sa nachádza 5 štíhlych vysokých okien so zalomenými oblúkmi. Po oboch stranách západného priečelia kostola sú situované vežičky, ktoré sú polo zapustené do strechy. Nad svätyňou kostola je východne od hlavnej veže nižšia vežička, v ktorej sa nachádza jeden zvon.

Na severnej strane kostola je bočný vstup, nad ktorým je taktiež 5 okien, tvarovo a rozmerovo zhodných s oknami z priečelia. Tieto okná sa taktiež opakujú na južnej strane. Juhovýchodnú stranu kostola tvorí sakristia, ktorá je následne prepojená s budovou fary, prekrytou chodbou.Steny kostola sú z kameňa, ktorý je omietnutý.

Interiér

Interiér kostola je vytvorený jedinečným spojením dreva, kameňa, muriva. Konštrukciu preklenutia tvorí krížová klenba so zalomeným poloblúkom, ktorá sa nachádza nad centrálnou časťou kostola. Je vyrobená z borovicového dreva, ktoré je bohato zdobené rôznymi ornamentmi, typickými pre danú dobu tohto regiónu. Spodná časť týchto trámov je rozšírená a ozdobená kvetinovými ornamentmi. Všetky trámy sú položené na stĺpoch , ktoré sú pravidelne rozmiestnené po obvode kostola. Stĺpy tvoria kamenné pätky s obdĺžnikovou základňou a taktiež kamenné hlavice lichobežníkového tvaru, do ktorých je vytesaný krížový ornament v tvare kruhu. Ich stredná časť je postavená z kamenného muriva.

Nad hlavným vchodom je celodrevený chór, na ktorý sa vystupuje po schodisku z vnútra kostola. Viditeľné nosné ale aj nenosné časti chóru sú taktiež bohato zdobené kvetinovými vzormi.

Vo svätyni kostola sa nachádza hlavný oltár. Zobrazuje sv. Annu so svojou dcérou Máriou. Po stranách sú sochy sv. Joachima, manžela sv. Anny a sv. Jozefa manžela P. Márie. Klenba svätyne je nižšia ako klenba hlavnej lode a úroveň jej podlažia je vyvýšená oproti úrovni ostatnej časti kostola. Tento výškový rozdiel sa prekonáva troma kamennými stupňami.

V priečnej lodi, sa nachádzajú bočné oltáre. V severnej časti, pri vchode je oltár, ktorý bol premiestnený z pôvodného starého dreveného kostola. Jeho nosnú časť tvorí olejomaľba na plátne s výjavom sv. Anny s Máriou. Po jeho stranách sú sochy dvoch anjelov. Druhý bočný oltár je miestom Božieho hrobu. Zo vzácnejších diel uchovaných v kostole je potrebné spomenúť sochu nanebovzátej Panny Márie, ktorá je umiestnená v blízkosti bočného vstupu.

Zdroje

  • Dulla, M. a Moravčíkova, H.: Architektúra Slovenska v 20. storočí. Slovart, Bratislava 2002
  • Kronika rímskokatolíckej cirkevnej obce Oravská Lesná
  • Maťugová, S.: Oravská Lesná: vlastivedná monografia. P. Huba, Dolný Kubín 1997

Súradnice: 49°22′07″S 19°11′08″V / 49,368512°S 19,185466°V / 49.368512; 19.185466