Žilinská univerzita v Žiline: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
preklepy
d tel.č. podľa primárneho zdroja (https://www.uniza.sk/menu/inc.php?id=1)
Riadok 54: Riadok 54:
|Miesto = [[Žilina]], [[Slovensko]]
|Miesto = [[Žilina]], [[Slovensko]]
|Adresa = Univerzitná 8215/1, 010 26 Žilina
|Adresa = Univerzitná 8215/1, 010 26 Žilina
|Telefón = 041/513 1111
|Telefón = +421 41 513 5001
|Web = http://www.uniza.sk
|Web = http://www.uniza.sk
|Mail =
|Mail =

Verzia z 09:26, 19. január 2016

Žilinská univerzita v Žiline
Súbor:Uniza-logo.png
Oficiálne logo Žilinskej univerzity v Žiline
Motto
Univerzita s tradíciou
Iné názvy
Pôvodný názovVysoká škola dopravná, Vysoká škola dopravy a spojov
Latinský názovUniversitas Solnensis
Základné informácie
PolohaŽilina, Slovensko
SkratkaUNIZA, ŽU
Typštátna univerzita
Zameranietechnické, ekonomické, humanitné, umelecké
Rok založenia1. októbra 1953
Vedenie
RektorDr.h.c. prof. Ing. Tatiana Čorejová, PhD.
Prorektordoc. Ing. Milan Trunkvalter, PhD.

prof. Ing. Ján Čelko, CSc. doc. Ing. Jozef Ristvej, PhD. prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD

prof. Ing. Karol Matiaško, PhD.
KvestorIng. Jana Gjašiková
Predsedaprof. Dr. Ing. Juraj Gerlici (akademický senát)
Dekanprof.Ing. Anna Križanová, PhD.

prof. Dr. Ing. Milan Sága prof. Ing. Milan Dado, PhD. prof. Ing. Josef Vičan, CSc. doc. Ing. Emil Kršák, PhD. prof. Ing. Zdeněk Dvořák, PhD.

doc. PaedDr. Vlasta Cabanová, PhD.
Štatistické údaje
Počet fakúlt7
Počet zamestnancov1515
Počet študentov11 352
Doktorandi488
Rozpočet30,3 mil. €
KampusVeľký diel
Kontaktné údaje
MiestoŽilina, Slovensko
AdresaUniverzitná 8215/1, 010 26 Žilina
Telefón+421 41 513 5001
Oficiálny webhttp://www.uniza.sk

Žilinská univerzita v Žiline (angl. University of Žilina, lat. Universitas Solnensis,) je slovenská verejná vysoká škola univerzitného typu so sídlom v Žiline.

Poskytuje vzdelanie vo všetkých troch stupňoch štúdia (bakalárske, inžinierske/magisterské, doktorandské). Svojou viac ako polstoročnou históriou zaujíma popredné miesto v slovenskom vzdelávacom priestore a to nielen počtom študentov, ponukou akreditovaných študijných programov, ale najmä výraznou výskumnou i zahraničnou aktivitou založenou na rozsiahlej spolupráci s domácimi a zahraničnými firmami a inštitúciami. Kooperácia so zahraničnými univerzitami umožňuje študentom a učiteľom aktívnu účasť v medzinárodných programoch ERASMUS, Leonardo da Vinci, CEEPUS, TEMPUS, COPERNICUS, COST, v 5., 6. a 7. rámcovom programe a i.

Na Žilinskej univerzite ukončilo štúdium doteraz 52 000 absolventov, z toho 1500 zahraničných. V súčasnosti je na univerzite sedem fakúlt a sedem ústavov, na ktorých pôsobí 700 vysokoškolských učiteľov. Spolu má univerzita 1500 pracovníkov a vo všetkých formách štúdia študuje približne 12 000 poslucháčov. Ako člen Európskej asociácie univerzít (EUA) od roku 2000 sa Žilinská univerzita v roku 2002 podrobila komplexnej evalvácii touto významnou asociáciou. V akademickom roku 2005/2006 prešla Žilinská univerzita ako jedna z dvoch slovenských univerzít druhým stupňom (tzv. folow up) evalvácie EUA. Pôsobením v rozličných medzinárodných organizáciách a združeniach ŽU aktívne vplýva na formulácie rozvoja európskeho vzdelávacieho a výskumného priestoru.

Súčasným rektorom je od roku 2010 Dr.h.c. prof. Ing. Tatiana Čorejová, PhD.

Dejiny

Pôvodná budova Žilinskej univerzity v Žiline

Žilinská univerzita v Žiline (ŽU) vznikla 1. októbra 1953 vyčlenením z ČVUT ako Vysoká škola železničná. Mala 5 fakúlt: dopravnú, stavebnú, strojnícku, elektrotechnickú a vojenskú. Premenovaním Vysokej školy železničnej v roku 1959 vznikla v Prahe Vysoká škola dopravná, ktorá bola 6. septembra 1960 premiestnená z Prahy do Žiliny. Po presťahovaní do Žiliny mala Vysoká škola dopravná Fakultu prevádzky a ekonomiky dopravy, Fakultu strojnícku a elektrotechnickú a Vojenskú fakultu.

Rozvoj priemyslu, dopravy a spojov si vynútil aj rozvoj Vysokej školy dopravnej v širokom spektre. Vzniklo viacero nových odborov dopravy ako napr. letecká doprava, bloky a spoje, cestná a mestská doprava, stavba mostov a tunelov, železničná doprava (je vlastne najstarší a pôvodný odbor) a mnoho ďalších na fakulte PED a SET.

Od roku 1961 VŠD začala pripravovať odborníkov aj pre rezort spojov, avšak k premenovaniu školy sa pristúpilo až v roku 1980 a VŠD bola premenovaná na Vysokú školu dopravy a spojov v Žiline (VŠDS).

V roku 1980 dostala škola názov Vysoká škola dopravy a spojov v Žiline. Výsledkom predchádzajúceho vývoja a napĺňaním snáh po univerzalizácii štúdia vznikali po roku 1989 ďalšie nové fakulty z už existujúcich inštitúcií, katedier a fakúlt. Ako samostatné fakulty sa v tomto období konštituovali:

  • Fakulta riadenia a informatiky
  • Stavebná fakulta
  • Strojnícka fakulta
  • Elektrotechnická fakulta

V roku 1996 vzniká Žilinská univerzita v Žiline ako nasledovník VŠDS a rozširuje svoj profil pôvodne technickej vysokej školy o prírodné vedy (od 18. augusta 1998). Od 20. decembra 2010 bola Fakulta prírodných vied premenovaná na Fakultu humanitných vied. V súčasnosti má teda sedem fakúlt. V septembri 2014 bola Fakulta špeciálneho inžinierstva premenovaná na Fakultu bezpečnostného inžinierstva

Zákonom č. 324/1996 Z.z. bol v roku 1996 názov Vysoká škola dopravy a spojov zmenený na Žilinskú univerzitu v Žiline. V rokoch 1996 - 1997 vznikli na ŽU dve fakulty – Fakulta priemyselných technológií a Katecheticko-pedagogická fakulta sv. Ondreja, na základe ktorých boli neskôr založené dve nové slovenské univerzity.

Vojenská fakulta bola premenovaná na Fakultu špeciálneho inžinierstva, čím sa začala jej transformácia na civilnú fakultu delimitovanú do rezortu školstva v roku 2001. V roku 2014 bola premenovaná na Fakultu bezpečnostného inžinierstva. V roku 1998 vznikla Fakulta prírodných vied, ktorá je v súčasnosti najmladšou fakultou Žilinskej univerzity. Fakulta vznikla so zámerom rozšíriť profil Žilinskej univerzity a posilniť vzdelávanie v oblasti matematiky, prírodných a humanitných vied a umenia.

Zázemie

Nová moderná budova Žilinskej univerzity v Žiline

Univerzita sídli na univerzitnom kampuse Veľký diel, ktorý je postupne budovaný od 80-tych rokov. V centre mesta pôsobí Fakulta bezpečnostného inžinierstva, na letisku v Dolnom Hričove Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, v Prievidzi Fakulta riadenia a informatiky, v Tatranskej Javorine Výskumný ústav vysokohorskej biológie. Taktiež vlastní ubytovacie zariadenie v Ružomberku a Zuberci.

Služby pre študentov

Univerzita poskytuje ubytovanie študentom v študentských domovoch (internátoch) Veľký diel a Hliny, s kapacitou spolu cca 4 400 lôžok.

Študenti sa majú možnosť stravovať v 7 univerzitných výdajniach a bufetoch, prakticky na každom mieste výučby.

Fakulty

V súčasnosti má univerzita sedem fakúlt:

Ďalšie pracoviská Žilinskej univerzity

Ďalej pri univerzite pôsobia aj tieto pracoviská a ústavy:

Univerzitné pastoračné centrum Paľova búda
  • Rektorát
  • Ústav cudzích jazykov
  • Výskumný ústav vysokohorskej biológie
  • Ústav telesnej výchovy
  • Ústav celoživotného vzdelávania
  • Ústav informačných a komunikačných technológií
  • Ústav súdneho inžinierstva
  • Ústav dopravy CETRA
  • Univerzitná knižnica
  • Univerzitné pastoračné centrum pri ŽU (tzv. Paľova búda)
  • Vydavateľstvo ŽU (EDIS)
  • Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum ŽU
  • Národné výcvikové centrum bezpečnosti v civilnom letectve
  • Ústav konkurencieschopnosti a inovácií
  • Výskumné centrum ŽU
  • Univerzitný vedecký park

Iné projekty

Externé odkazy