Bárczyovský kaštieľ: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
d fix
Riadok 1: Riadok 1:
{{urgentne upraviť|20160119}}
{{urgentne upraviť|20160119}}


== Bárczyovský kaštieľ je jeden z troch kaštieľov z historickej Radvane je situovaný pod vyvýšeninou Hôrka, na ľavom brehu potoka Malachovka (Malachovský potok) západne od mestskej komunikácie vedúcej od Zvolena do centra Banskej Bystrica. Skladá sa z dvoch častí vstupnej časti a kaštiela. Vstupná časť je v zachovalom stave a je tu aj herňa a vináreň. Kaštieľ je v súčasnosti v ruinách a pravdepodobne ho v najbližšej dobe čaká asanácia. ==
'''Bárczyovský kaštieľ''' je jeden z troch kaštieľov z historickej Radvane je situovaný pod vyvýšeninou Hôrka, na ľavom brehu potoka Malachovka (Malachovský potok) západne od mestskej komunikácie vedúcej od Zvolena do centra Banskej Bystrica. Skladá sa z dvoch častí vstupnej časti a kaštiela. Vstupná časť je v zachovalom stave a je tu aj herňa a vináreň. Kaštieľ je v súčasnosti v ruinách a pravdepodobne ho v najbližšej dobe čaká asanácia.


== História ==
== História ==

Verzia z 18:52, 20. január 2016

Bárczyovský kaštieľ je jeden z troch kaštieľov z historickej Radvane je situovaný pod vyvýšeninou Hôrka, na ľavom brehu potoka Malachovka (Malachovský potok) západne od mestskej komunikácie vedúcej od Zvolena do centra Banskej Bystrica. Skladá sa z dvoch častí vstupnej časti a kaštiela. Vstupná časť je v zachovalom stave a je tu aj herňa a vináreň. Kaštieľ je v súčasnosti v ruinách a pravdepodobne ho v najbližšej dobe čaká asanácia.

História

Kaštieľ postavila rodina Radvanskovcov ako svoj druhý. Nazýval sa aj horný pretože bol trošku vyššie ako prvý kaštieľ. V roku 1917 prevzal kaštiel po Kolomanovi Radvanskom Dr. Emil Bárczy. Koncom 60.rokov prešiel kaštieľ strednou opravou a do konca 80.rokov tu bola krčma nazývaná aj "Furmanská". Kaštiel bol postavený okolo 15. - 16. storočia.

Zaujímavosti

Na vstupnej časti kaštieľa na stene nad vstupom do areálu sa nachádzal latinský názov " CELSA CADVINT VIIIIS CRESCVNT VIRTVTE TENELLA TVRRIS LAXA IACET PONDERE PRESSA SVO " ktorý datuje kaštieľ do roku 1751, neznamená to však dátum vzniku. Tento nápis bol pri rozsiahlej rekonštrukcii vstupnej časti v roku 1965 odstránený a nahradený nápisom "Furmanská krčma".

Časti

Kaštieľ sa delí na dve časti prednú vstupnú a zadnú kaštieľ. Predná časť je v dobrom stave. Napravo tu stále sídli herňa a vináreň. Kaštieľ je v zdevastovanom stave. V súčasnosti sa tu nenachádza nič a je v takom zlom stave že ho čaká asanácia, aj v prípade opravy by musela prebehnúť asanácia a následná celková stavebná rekonštrukcia.

Zdroj

Kniha o Radvani 2015