Ján Galbavý: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vytvorenie článku.
 
Doplnené miesto narodenia, prepojenie linkov.
Riadok 1: Riadok 1:
'''Ján Galbavý''' ''(29. december 1801 – 16. január 1884)'' bol katolícky kňaz, ktorý pôsobil v Jablonovom na slovenskom Záhorí. Bol pedagógom, historikom, biblistom a autorom viacerých učebníc. V roku 1870 v 4. čísle dobového popularizačného časopisu ''Besiedky'' uverejnil črtu ''„Trni dni zo Štúrovho života“''. Táto črta slúžila následne všetkým ďalším [[Ľudovít Štúr|Štúrovým]] biografistom ako východiskové dielo. Po Galbavom je pomenovaná aj ulica v bratislavskej [[Bratislava – mestská časť Dúbravka|Dúbravke]].
'''Ján Galbavý''' ''(29. december 1801 [[Stará Turá]] – 16. január 1884 Almás)'' bol katolícky kňaz, ktorý pôsobil v [[Jablonové (okres Malacky)|Jablonovom]] na slovenskom Záhorí. Bol pedagógom, historikom, biblistom a autorom viacerých učebníc. V roku 1870 v 4. čísle dobového popularizačného časopisu ''Besiedky'' uverejnil črtu ''„Trni dni zo Štúrovho života“''. Táto črta slúžila následne všetkým ďalším [[Ľudovít Štúr|Štúrovým]] biografistom ako východiskové dielo. Po Galbavom je pomenovaná aj ulica v bratislavskej [[Bratislava – mestská časť Dúbravka|Dúbravke]].

Verzia z 11:44, 27. január 2016

Ján Galbavý (29. december 1801 Stará Turá – 16. január 1884 Almás) bol katolícky kňaz, ktorý pôsobil v Jablonovom na slovenskom Záhorí. Bol pedagógom, historikom, biblistom a autorom viacerých učebníc. V roku 1870 v 4. čísle dobového popularizačného časopisu Besiedky uverejnil črtu „Trni dni zo Štúrovho života“. Táto črta slúžila následne všetkým ďalším Štúrovým biografistom ako východiskové dielo. Po Galbavom je pomenovaná aj ulica v bratislavskej Dúbravke.