Dobroslav Pustaj: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 37: Riadok 37:
{{DEFAULTSORT:Pustaj, Dobroslav}}
{{DEFAULTSORT:Pustaj, Dobroslav}}
[[Kategória:Politickí väzni komunistického režimu v Česko-Slovensku]]
[[Kategória:Politickí väzni komunistického režimu v Česko-Slovensku]]
[[Kategória:Protikomunistický odboj]]
[[Kategória:Protikomunistický odboj v Česko-Slovensku]]
[[Kategória:Osobnosti z Košíc]]
[[Kategória:Osobnosti z Košíc]]

Verzia z 11:17, 4. marec 2016

Dobroslav Pustaj
politický väzeň komunistického režimu
Narodenie9. júl 1931
Košice, Slovensko
Úmrtie27. jún 2013 (81 rokov)

Dobroslav Pustaj (* 9. júl 1931, Košice – † 27. jún 2013) bol zakladateľ protikomunistického hnutia Slobodné Československo a jeden z najdlhšie väznených odporcov komunistického režimu v Česko-Slovensku.

Narodil sa v Košiciach, ale po smrti otca sa presťahoval s matkou do Ružomberka. Ako 15-ročnému mu zomrela aj matka a začal pracovať v bavlnárskych závodoch v Ružomberku. Po februári 1948 spoznal pravú tvár nastoleného komunistického režimu a založil protikomunistickú organizáciu Slobodné Československo. Zamerali sa na zhromažďovanie zbraní, diskreditáciu komunistických funkcionárov, propagáciu demokratického systému a podobne. Organizácia mala konšpiratívny charakter.

6. mája 1952 bol Dobroslav Pustaj vzatý do väzby a koncom roka bol odsúdený na trest odňatia slobody v trvaní 25 rokov. Od vyššieho trestu ho zachránilo to, že protištátnu činnosť začal robiť ešte ako mladistvý. Bez prerušenia bol väznený 16 rokov – v jáchymovských uránových táboroch, v bani, leopoldovskej izolácii a nakoniec vo Valdiciach v sklárskej dielni. Prepustili ho až 10. mája 1968.

Po prepustení z väzenia bol ďalej sledovaný. Po páde režimu sa zapojil do aktivít Občianskeho fóra, Verejnosti proti násiliu a kandidoval tiež na primátora Ružomberka. Bol predsedom Konfederácie prenasledovaných komunizmom.

Zomrel 27. júna 2013.

Zdroje