Polyteizmus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskusia | príspevky)
d Hlavná kategória: ako prvá, radiací kľúč
Riadok 2: Riadok 2:


== Znaky ==
== Znaky ==
V mytológiách polyteistických náboženstiev bývajú bohovia povahou a aj svojím prístupom bližšie k smrteľníkom, ako tí z monoteistických náboženstiev (podobajú sa ľuďom, sú pre nich typické ľudské vlastnosti, i nedostatky, nevyhývajú sa im napr. hádky, žiarlivosť, prežívajú lásky, môžu mať deti a to medzi sebou, alebo aj so smrteľníkmi). V štátoch s polyteistickými náboženstvami sa panovníci niekedy prehlasovali za bohov, či potomkov bohov.
V mytológiách polyteistických náboženstiev bývajú bohovia povahou a aj svojím prístupom bližšie k smrteľníkom, ako tí z monoteistických náboženstiev (podobajú sa ľuďom, sú pre nich typické ľudské vlastnosti, i nedostatky, nevyhývajú sa im napr. hádky, žiarlivosť, prežívajú lásky, môžu mať deti a to medzi sebou, alebo [[Ajaccio|aj]]

== Súčasný polyteizmus ==
Hlavné súčasné polyteistické náboženstvá sú [[šintoizmus]] a veľká skupina hinduistických náboženstiev (v ktorých niektoré školy sú však monoteistické, [[ateizmus|ateistické]], či [[panteizmus|panteistické]]). Aj mnohé mŕtve náboženstvá boli polyteistické, napr. grécke či škandinávske.

Odporcovia polyteizmu nazývajú tieto náboženstvá modloslužobníctvom.

Podľa niektorých predstáv je aj viera v kresťanskú Svätú Trojicu pozostatkom polyteistických náboženstiev.

== Externé odkazy ==
* {{filit|fvp/polyteizmus.html}}
* {{filit|fvp/polyteizmus.html}}



Verzia z 12:29, 24. máj 2016

Polyteizmus alebo mnohobožstvo je súčasné uznávanie a uctievanie viacerých božstiev, ktoré stoja voči sebe navzájom v hierarchickom pomere. Polyteistické sú iba tie náboženstvá, ktoré zjednocujú božské bytosti s pevne opísaným charakterom, s rozdelením okruhu príslušnosti v prírode, hospodárstve, spoločnosti a osobnej sfére. V polyteizme teda nejde iba o množstvo bohov v jeho panteóne. Polyteizmus (na rozdiel od monoteizmu) je predstava viery väčšiny historických i súčasných náboženstiev.

Znaky

V mytológiách polyteistických náboženstiev bývajú bohovia povahou a aj svojím prístupom bližšie k smrteľníkom, ako tí z monoteistických náboženstiev (podobajú sa ľuďom, sú pre nich typické ľudské vlastnosti, i nedostatky, nevyhývajú sa im napr. hádky, žiarlivosť, prežívajú lásky, môžu mať deti a to medzi sebou, alebo aj

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.