Newcombov paradox: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
d pridaná Kategória:Matematické problémy pomocou použitia HotCat
Riadok 29: Riadok 29:
==Referencie==
==Referencie==
{{referencie}}
{{referencie}}

[[Kategória:Matematické problémy]]

Verzia z 12:50, 15. august 2016

Newcombov paradox je myšlienkový experiment s dvomi hráčmi, kde jeden vie predpovedať budúcnosť.

Newcombov paradox bol vytvorený Williamom Newcombom z Kalifornskej univerzity, ale bol prvý krát rozanalyzovaný Robert Nozickom v 1969 [1].

Paradox

Hráč hrá hru, riadenú predpovedačom. V rôznych verziách paradoxu môže byť predpovedač mimozenšťan, umelá inteligencia, veštec, neurovedec. Hráčovi sa ukážu 2 krabice. Jedna priesvitná (krabica A) a druhá nepriesvitná (krabica B). Hráč si môže zobrať buď obidve krabice, alebo len krabicu B. V krabici A sa nachádza viditeľne $1000. Obsah krabice B sa ale určí nasledovne: Pred začatím hry, predpovedač sa bude snažiť uhádnuť, aké rozhodnutie spraví hráč. Ak predpovedal, že hráč zoberie obidve krabice, krabicu B nechal prázdnu. Ak ale predpovedal, že hráč zoberie iba krabicu B, tak do nej dal $1 000 000. Máme informáciu, že predpovedač sa ešte nikdy nepomýlil. Po tom ako hráč vojde do miestnosti a vidí krabice, s ktorými už nikto nebude manipulovať, ako sa má rozhodnúť?

Dve Krabice

Jedna z možností je zobrať obidve krabice.

Predpoveď Rozhodnutie hráča Odmena
aj A aj B aj A aj B $1 000
aj A aj B iba B $0
iba B aj A aj B $1 001 000
iba B iba B $1 000 000

Podľa tabuľky vidíme, že ak bolo predpovedané zobratie oboch krabíc, nám je najvhodnejšie ich obe zobrať. Ak bolo predpovedané zobratie jedine krabice B, tak vidíme, že sa nám stále opatí zobrať obe krabice ( 1001 000>1000 000). Preto, nezávisle od predpovede, by sme si mali zobrať obidve krabice.

Jedna Krabica

Keďže máme informáciu o 100% úspešnosti predpovedača a nemáme dôvod si myslieť, že sa teraz pomýli. Všetci čo v minulosti zobrali iba krabicu B, vyhrali $1 000 000. Preto máme zobrať iba krabicu B.

Referencie

  1. Robert Nozick. Essays in Honor of Carl G Hempel. [s.l.] : Springer, 1969. Dostupné online. Newcomb's Problem and Two Principles of Choice.